BÜLENT ERANDAÇ

BÜLENT ERANDAÇ

Tarihi 24 Ekim 2014

Ortadoğu satrancında Yeni Türkiye hamlesi

Başbakan Ahmet Davutoğlu AK Parti'li milletvekilleriyle yaptığı baş başa görüşmede, Irak-Suriye ve Rojava (Kobani) olaylarının arka planını anlatırken, "Bu işler yeni düzen kurma girişimleridir. Bu işler, uluslararası bir satrançtır" yorumunda bulundu.
Ortadoğu satranç tahtasında ne görünüyor? Bunu anlamak için büyük resme bakalım. Bu resim, en az 2099 yılına kadar devam edecek yeni Ortadoğu düzeninin kurulmasıdır.
Genişletilmiş Ortadoğu'da Başbakan Davutoğlu'nun söylediği gibi uluslararası satranç oynanıyor. Gelişmeler, Davutoğlu'nun 'Stratejik Derinlik' kitabında vurguladığı küresel dinamiklere göre zik-zaklar çizerek adım adım yürüyor.
Bilindiği gibi, satrançta önde piyonlar vardır. Onların arkasında kaleler (ordu), filler cephe komutanlarıdır (Genelkurmay). Bunları arkadan tahtada yan yana oturan vezir (Başbakan) ile şah (Başkan/Cumhurbaşkanı) yan yönetir. Satranç masasında küresel güçler, Amerika, İngiltere, Almanya, Fransa, Rusya ve Çin oturuyor. Yeni Ortadoğu satrancında Tayyip Erdoğan-Ahmet Davutoğlu liderliğindeki Yeni Türkiye bir bölgesel güç olarak oyuna girdi. Küreseller, bizi piyon zannediyorlardı. Aldandılar. Hesaplarını aziz milletimiz bozdu. 12 yıldır sağladığı siyasi ve ekonomik istikrarla Yeni Türkiye'nin Ortadoğu satrancının 'fil'i olduğunu gösterdi.
Vezirle teması arttırdı, bu gelişme yeni paylaşım masasına çok yaklaşmasını sağladı.

Yeni devletçikler

ABD-İngiliz ortaklığı, Irak'tan 3, Suriye'den 3 devlet çıkarıyor. Irak tamam. Amerika, İncirlik Üssü'nü kullanmada bir baskı aracı olarak, Erbil/Herir Üssü haberlerini kasıtlı olarak uçuruyor. Katil Esad'ı şimdilik unuttular.
Kuzey Suriye'de yeni bir Kürt oluşumu adım adım kuruluyor. Amerikan-İngiliz projesi zikzaklar çizerek gelişiyor.
İsrail, olayların tam ortasında ama işi geriden idare ediyor. Filistin devleti için durum henüz netleşmedi. Gözünü Gazze'nin ve Kıbrıs Rumları'nın Akdeniz'deki petrol/gaz rezervlerine dikmiş bekliyor. Rusya, Sivastopol (Karadeniz)-Tartus-Suriye Tartus hattında Akdeniz oyuncusu. Bir taraftan Suriye ile yakından ilgili. Diğer taraftan Kıbrıs Rumları'nı elinde tutmaya çalışıyor. Çin, petrol/gaza muhtaç. İran, Suriye, Irak, Afrika işlerinde ataklarını sürdürüyor.
Yeni Türkiye, Erdoğan-Davutoğlu liderliğinde dış dinamikleri, küresel satranç hamlelerini dikkatle izliyor.
Gerektiği yerde gereken hamleleri yapmaktan çekinmiyor. Burada en büyük şansımız; jeostratejik konumumuz ve enerji otoritesi olabilme özelliğimizdir. 2019'da 16 milyar metreküp Azeri-Türkmenistan doğalgazı Türkiye üzerinden Avrupa'ya akacak. Bunun adı: TANAP... 2025 yılında 25 milyar metreküp olacak. Bu proje, Avrupa'nın doğalgazda Rusya'ya bağımlılığını hafifletecek.
Avrupa'nın Rusya pençesinden kurtulmak için çare arıyor. Irak gazı, Kürt gazı var. Fakat orada Yeni Türkiye de var. Doğu Akdeniz Rum-İsrail gazı nasıl Avrupa'ya gidecek? En ucuz ve akıllı proje Ceyhan'a uzanacak Akdeniz boru hattı. Yine, Yeni Türkiye karşılarında. İşte, kavga bu. Avrupa, Türkiye pençesine girecek. Erdoğan, Avrupa'nın korkusu. Daha doğrusu Almanya'nın korkusu.
O nedenle Almanya, PKK'yı okşuyor, İsrail-Rum aşkı sergiliyor. 'Erdoğan'ın elinden nasıl kurtulsam planı' yapıyor. Avrupa'nın patronu Gezi'yi destekledi, 3. havalimanını engellemeye çalıştı. Merkel ne yaparsa yapsın, Yeni Türkiye'nin elinden kurtulamayacak...
SONUÇ: Satrançta yapılan hamlelerden daha çok, önemli olan sonuçtur.
Nedir bu sonuç? 100 yıl önce olduğu gibi parçalanmak değil, yeniden büyümektir.
Genişletilmiş Ortadoğu'dan yeni devletçikler çıkarmaya çalışanların paylaşım masasına özgül ağırlıkla oturmaktır. Yeni Türkiye'nin özgül ağırlığını sağlayan dinamikler de şudur:
Erdoğan-Davutoğlu'nun güçlü liderliği.
Zamanın ruhunu okuyan yeni Türk ordusu.
Türkiye'nin jeostratejik konumunun (Dışişleri, Genel Kurmay ve MİT tarafından) dikkatle kullanılması. Kafkasya-Ortadoğu-Doğu Akdeniz petrol/gaz havzalarına ve boru hatlarına hükmeden ülkeler kategorisine girme şansı... Birlik ve beraberliğimiz, başarıya ulaşmamızı muhakkak sağlayacaktır.
Zafer inananların olacaktır.