BÜLENT ERANDAÇ

BÜLENT ERANDAÇ

Tarihi 24 Ağustos 2014

Arınç ve Babacan'la tamam-devam

Yeni Başbakan Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu yazan, stratejik düşünen, konuşan, tartışmayı ve araştırmayı seven bir isim.
Yazdığı kitaplar arasında en çok öne çıkanı Stratejik Derinlik isimli eser.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından Yeni Başbakan olarak açıklandığı törenden bir gün sonra kitapçıları dolaştığımda Ahmet Davutoğlu'nun bakan olmadan önceki süreçte yazdığı STRATEJİK DERİNLİK kitabına talep, perşembe akşamı patlamış, Cuma günü yok satmaya başlamış.
91'inci baskı bitmiş.
Başbakan Davutoğlu'nun İngilizce yayınlanan ALTERNATİVE PARADİGMS isimli kitabının da yakın günlerde Türkçe yayınlanacağından, çok büyüyk ses getireceğinden bahsediliyor.

Davutoğlu'nun paradigmaları

BM SİSTEMİ REFORME EDİLMELİDİR:
BM sistemi mevcut siyasal koşulları bağdaştırma ya da artan sayıdaki küresel zorlukları ele alma yetisine sahip değildir. BM'nin yetkilerinin daha etkili kullanımı aracılığıyla bölgesel örgütlerle ve bölgesel düzenlerle yapıcı bir ilişki geliştirilmelidir. BM Genel kurulunun oylaması, BM Güvenlik konseyini bağlamalıdır.
NÜKLEER İSRAİL: İnsanlığın ortak geleceğini tehdit eden, nükleer silaha sahip olan ve olmayan ülkeler arasında bölünmüş bir dünya katlanılabilir değildir.
G20 GÜÇLENDİRİLMELİDİR:
G20'nin temsil etme kapasitesi yeterli olmaktan uzaktır. Uluslararası mali araçları reforma tabi tutmamız gerekmektedir. İSLAM DÜNYASI: İslam dünyası, kültürel ve medeniyetsel olarak yeniden canlanmaktadır. Huntington'un medeniyetler çatışmasının kaçınılmazlığına ilişkin kuramlarını reddetme zamanı gelmiştir.
ENERJİ HATLARI: Dünyamızda enerji yolları ve projelerin uygulanmasında İpek Yolu anlayışı hâkim olabilmelidir. Hiçbir rasyonel aktör kendi çıkarlarını ekonomik karşılıklı bağımlılığın birbirini etkileyen öncüllerine zarar vererek riske etmemelidir. ÇOK KÜLTÜRLE BİR ARADA YAŞAMAK: Çok kültürlü bir arada yaşamak için, karşılıklı birbirini tanıma ve farklılıklarla dolu bir dünyada barış, adalet ve refah içerisinde yaşamakta ortak insani istekler güçlendirilmelidir.
Küreselleşme süreci dünyanın her tarafında farklılaşmış mikro kozmoslar yaratmıştır. Etnik ve dini nitelikleri açısından artık safkan şehirler varolmayacaktır. Tüm şehirlerimiz kozmopolit bir yapıya sahip olacaktır.
YENİ DÜNYA DÜZENİ:
A)
Dışlama felsefesi terk edilmeli ve kapsayıcılık esas alınmalıdır. Odak noktamız kapsayıcı olmalı ki geliştirdiğimiz çözümler tüm bölgeleri, konuları, siyasi fikirleri, siyasi düzeni, ekonomiyi ve gezegenimizdeki herkesin kültürünü sarmalayabilsin.
B)
Katılımcı temsil ilkesi gerçekleşmeli.
Kurulmuş herhangi bir kurum ilgili tüm aktörleri temsil etmeli, dünya çevresinde birçok bölgede ilgili tarafları temsili sağlanmalıdır C) Küresel bir krize yol açabilme potansiyelini taşıdığı görüldüğünde, etkili bir şekilde karşılık verilmelidir.
D) Geleceğe dönük vizyon. Küresel meselelere yaklaşımımızın önyargı ve dışlayıcı bakış açıları aşılanmış tarihin - ya da tarih yazımının- yükünden kurtarılmalıdır.

Yeni kabine nasıl şekillenir?

Derin kulislerdeki son duruma göre, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun kabinesi:
Başbakan Davutoğlu, Bülent Arınç ve Ali Babacan'ı çok istedi. İkna ettiği de söyleniyor.
Dışişleri Bakanı: Hakan Fidan/Mevlüt Çavuşoğlu olursa, Avrupa Bakanı Ömer Çelik.
Kültür-Turizm Bakanı Yalçın Akdoğan.
Başbakan yardımcıları: Bülent Arınç, Beşir Atalay, Ali Babacan, Devam edecekler: Enerji -Taner Yıldız, Adalet -Bekir Bozdağ, İçişleri -Efkan Ala, Maliye - Mehmet Şimşek, Ekonomi-Nihat Zeybekçi, Kalkınma-Cevdet Yılmaz, Aile-Ayşenur İslam, Sanayi-Fikri Işık, Çevre-İdris Güllüce, Eğitim-Nabi Avcı, Orman-Veysel Eroğlu, Sağlık-Mehmet Müezzinoğlu. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım olur.
Numan Kurtulmuş, Nurettin Canikli ve Mahir Ünal da yeni bakanlar olur. Hakan Fidan'ın yerine MİT Müsteşarlığı'na Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı İbrahim Kalın gelir.