BÜLENT ERANDAÇ

BÜLENT ERANDAÇ

Tarihi 31 Ekim 2013

Büyük Türkiye

Türkiye; dünyanın en hassas coğrafyasında yer alıyor ve stratejik konuma sahip bulunuyor. Bu özelliklerinden ötürü, dünyadaki gelişmelerin gelip ucu Türkiye'ye dokunuyor. Geçen hafta, Dışişleri Bakanı Prof. Ahmet Davutoğlu ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın, uluslararası platformlarda birilerinin ayağına basmanın bedelini ödediklerini konuştuk. Bu hafta, Marmaray'ın Kafkasya'da nasıl bir stratejik gelişmelere yol açacağını enine boyuna tartışacağız.
Davutoğlu ve Fidan'a yönelik iç-dış kumpasların hedefinde Yeni Türkiye vardı.
Marmaray'la, Avrupa-Asya kıtasının İstanbul'da denizin altın bağlanmasının da siyasi denklemleri değiştiren Yeni Türkiye olgusu var.
Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu, 1 Mayıs 2009 tarihinde Dışişleri Bakanı oldu.
Başbakan- Davutoğlu neler yaptı?
Türk diplomasinin ruhunu değiştirdiler.
Türk diplomasisi, dar kalıplardan, korkak ve çekinden tavırlardan kurtuldu. Türkiye, 1.
Dünya savaşıyla haritasını İngiltere ve Fransa'nın çizdiği Ortadoğu'yu değiştirecek aktif hamlelerine başladı.
Uzun yıllar Ortadoğu'da her taşın altından çıkan İsrail'e, tarihimizde ilk kez meydan okunarak, yeni dengelere yol açtık.
Kafasını kaldırmaya başlayan Müslüman ülkelerde, (Müslümanlıkdemokrasi) işbirliğinin örneği olarak Türkiye hamlelerine hız verildi.
Türk-Kürt kavgasını körükleyen odakların oyunu iyi okunarak, çok akıllı bir strateji değişikliği ile Kuzey Irak Kürt yönetimiyle köprü kuruldu.
Yakın coğrafya derinliğine girildi. Afrika, Balkanlar, Kafkasya, Türk Cumhuriyetlerinde aktif bir Türkiye var. (Türkiye, toplam dış temsilciliği bakımından dünyadaki ilk 10 ülke arasına girildi. Toplam 163 olan dış temsilciliklerin sayısı 231'e yükseldi. Afrika'da toplam büyükelçilik sayısı 31'e çıktı) En önemlisi: İki küresel güç, ABD Başkanı Obama ve Rusya lideri Putin'le çok yakın ilişkiler ağı kuruldu.

* * *
MARMARAY VE GAZ-PETROL HATLARI

Marmaray'ın devreye girmesi sadece Türkiye için değil, Yakın Asya için de önemli bir gündür. Avrupa ile Çin arasındaki geçişi, orta ve güney ipek yolu koridorlarını birleştiren stratejik bir adımdır.
Türkiye-Gürcistan-Azerbaycan arasında kurulmakta olan demiryoluyla bütünleşmiş haline geldiği anda, Avrasya koridorunda Karadeniz bir üs haline gelecektir. Kuzeyde Trans-Sibirya demiryolunun anahtarı Rusya'da, güneyde Marmara ve Bakü-Tiflis-Kars demiryollarının anahtarı Türkiye'de olacaktır.
Marmaray'a daha geniş pencereden bakarsak, Kafkasya enerji koridoruyla beraber, enerji ile ulaşımın iç içe geçtiği hayati bir koridorun anahtarı durumuna gelecek bir Türkiye'yi kim tutabilir?
Bu koridora ilave olarak, Irak ve Kuzey Irak Kürt bölgesinin, petrol-gaz boru hatlarının başında yer alan, Türkiye, kimlerin can damarlarını elinde tutmaya başlayacak?
Elbette, Kafkasya ve Ortadoğu petrol-gazına muhtaç, Avrupa ülkelerinin...
Prof. Dr. Davutoğlu'nun Başbakan Erdoğan'la beraber yürüttüğü proaktif dış politika, yakın coğrafya atılımları ve bölgesel güç konumuyla etkili aktör olma, kimlerin işine gelmez?
Büyük sıkıntıya giren ülkelerin başında İngiltere, Fransa ve Almanya var.
Avrupa Hıristiyan lobilerinin ve her taşın altındaki İsrail'in ayaklarına da basılıyor.
Kampanyaların, Yahudi ortaklı İngiliz ve Amerikan gazetelerince başlatılması tesadüfî değil.
Son gelişmeleri, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın Siyasi Başdanışmanı ve Ankara Milletvekili Yalçın Akdoğan, ''İç ve dıştaki MİT'le ve Türkiye ilgili yayınların temelinde "Erdoğan endişesi" yatıyor. Hedef Başbakan. Amaçları Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığının önünü kesmek ve Büyük Türkiye yoluna engel koymak' şeklinde yorumladı.

SONUÇ:
BÜYÜK TÜRKİYE
düşmanlığı yapan iç ve dış mahfillere son uyarı:
Karanlık mahfillerde kurgulanan planlar, Türkiye'nin stratejik akılları tarafından yırtılıp atılmaya mahkûmdur.