BÜLENT ERANDAÇ

BÜLENT ERANDAÇ

Tarihi 10 Mayıs 2013

Batı için Kış, Asya için İlkbahar

Yakın coğrafyamız yeniden şekilleniyor.
Yeni 0rtadoğu haritaları çiziliyor.
4 Başkent Ankara, Pekin, Moskova ve Washington'da yeni Ortadoğu haritaları üzerinde jeo stratejik ve jeopolitik analizler yapılıyor.
ABD Dışişleri Bakanı Kerry, bakan olduğundan beri kısa sürede dört kez Türkiye'ye geldi.16 Mayıs'ta yeni Ortadoğu haritaları ve olası gelişmeler Başbakan Erdoğan ve Başkan Obama tarafından, Beyaz Sarayda masaya yatırılacak. Ankara, yüzyıl sonra oyun kurucu özellik kazanırken, Birinci dünya savaşında Ortadoğu haritalarını çizen İngiltere, Fransa ve Avrupa'nın yeni patronu Almanya ise eski gücünü kaybetmiş görünüyor. Stratejik tartışmaları biraz geriden takip edebiliyor.
Bu durumu şöyle görelim: Etme bulma dünyası. Alma mazlumun ahını çıkar aheste aheste." Ortadoğu nereye gidiyor? sorusunu yönelttiğim Doğu-Batı Araştırmaları Enstitüsü Başkanı, uluslararası stratejist Ömer Özkaya, iki koldan TAKVİM okurları için dikkati çeken analiz yaptı. Özkaya ilk olarak küresel güçlerin kapalı kapılar ardında tartıştıkları haritalardan birisi olan, dünyanın en önemli stratejisti Bernard Lewis haritasını masaya yatırdı.



Stratejist Ömer Özkaya,ikinci konu olarak,Abbas ve Netenyahu'nun Çin ziyaretlerini ve perde gerisini anlattı:
Filistin lideri Abbas ve İsrail Başbakanı Netanyahu Çin'e yaptıkları ziyaretlerde Ortadoğu sorunu ve İran başlıca gündem maddeleri oldu.Yüzeysel olarak bakıldığında, İsrail stratejik derinlikten yoksun gibi görünebilir, ancak bu, sadece yüzeysel bir görüntüdür.
Jeopolitik açıdan İsrail'in tek zayıf olduğu nokta, Türkiye tarafı, yani Suriye bölgesidir.
İsrail, jeopolitik açıdan en zayıf olduğu Suriye. Esad'ın, Hizbullah gibi İsrail karşıtı örgütlere destek verdiği iddia ediliyor. Eğer bu doğruysa İsrail, bugüne kadar neden doğrudan, "sorunun kaynağı"
Esad'ı hedef alan saldırılarda bulunmadı?
Mesela, İsrail, Hizbullah'ın konvoyunu vurmak yerine, neden Esad'ın sarayını bombalamadı? İsrail'in Master Planı'nda, Süveyş ve Hürmüz'ü, yani Mısır ve İran'ı devre dışı bırakarak, Akdeniz'deki Aşkelon Limanı'nı Avrupa'nın, Kızıldeniz'deki Elyat limanını da Asya'nın enerji merkezi yapmak var. İsrail, hem Avrupa'ya hem de Asya'ya gidecek enerjiyi kendi kontrolü altına almak istiyor. İsrail, Suriye topraklarında yaptığı bu operasyonlarla, Akdeniz'de, Aşkelon'u devredişi bırakacak, başka bir enerji merkezinin güvende olmayacağı mesajını veriyor.
Bilindiği üzere Türkiye'nin de Ceyhan'ı bölgenin enerji merkezi yapma planları var. İsrail bu operasyonlarıyla ayrıca İran'a, "Irak-Suriye hattı üzerinden Akdeniz'e çıkış yapmana müsaade etmem, askeri güç kullanırım" diyor. ABD'nin bütün çabası, geleceğin büyük güçleri Çin ve Hindistan'ın enerjisini, dolayısıyla Asya'yı kontrol altında tutmak. ABD eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Kasım 2011'de "Asya'nın büyümesini ve dinamizmini kontrol altında tutmak, Amerika'nın ekonomik ve stratejik çıkarları için merkezi önem arz ediyor" demişti.

SONUÇ: İsrail'in Suriye'de Hizbullah konvoyuna saldırısı, gözüktüğünden çok çok derin anlamları içinde barındırıyor. Mücadele, Avrupa ve Asya'nın enerjisini kontrol altına mücadelesi. Her tarafı işgal ederek, dünyayı idare edemezsiniz, buna ne askeriniz yeter ne de ekonominiz dayanabilir.
Enerji havzalarını ve bunların güzergâhlarını kontrol altına alarak, dünyanın yönetimine "bir miktar" ortak olabilirsiniz. "Bir miktar" diyoruz, çünkü Hz. Adem'den bu yana süren mücadelelere baktığımızda şunu görüyoruz: Bir tarafın galip gelmesiyle diğer taraf, tamamen yok olmuyor.
Yani dünyada galebe nöbetleşmesi var"
Şimdi yavaş yavaş Batı dünyası, mevsim olarak KIŞ'a, Asya ise İLKBAHAR'a giriyor.