BÜLENT ERANDAÇ

BÜLENT ERANDAÇ

Tarihi 7 Mayıs 2013

Nefes kesen yarışma

Nihat Özdemir Limak Holding Başkanı, Hamdi Akın Akfen Holding Başkanı, ikisi de Fenerbahçe de yöneticilik yaptı, 10 yıldan beri birbiri ile yarışır biçimde stratejik hamleler yapıyor. Büyük ihalelerde yolları birbiri ile çakışıyor. Havada, karada, denizde, denizaltında heyecan veren ihalelere katılıyorlar. Film konusu olacak, haklarında birçok kitap yazılabilecek iki büyük işadamı son olarak İstanbul'a yapılacak üçüncü hava limanı ihalesinde yine karşı karşıya geldi. Atatürk Havalimanı'nın patronu Hamdi Akın ile Sabiha Gökçen Havaalanı'nın patronu Nihat Özdemir, Türkiye tarihinin en büyük ihalesinde nefes kesen açık attırmaya katıldı. Özdemir kazandı, Akın kaybetti. İstanbul'a yapılacak 3. havalimanı için düzenlenen ihaleyi 26 milyar 142 milyon euro ile Nihat Özdemir ve ortakları Cengiz-
Mapa-Kolin-
Kalyon
kazandı.
Bu rakam açık ara Cumhuriyet tarihinin en büyük ihalesi olarak kayıtlara geçti. Hamdi Akın, açık artırmanın 78. turunda çekildi. Özdemir ve Akın arasındaki yarışın tarihi etapları şöyle:

10 YILLIK YARIŞIN ETAPLARI
Nihat Özdemir'in Limak Holding'i inşaat, turizm, enerji, çimento, havacılık ve gıda sahalarında faaliyet gösteriyor. Hamdi Akın'ın Akfen Holding'i, inşaat, havalimanları, liman işletmeleri, enerji, otelcilik, turizm, alt yapı işletmeleri var.
Hemen hemen her büyük ihalede çarpıştılar. Birisini Özdemir kazanırken, diğerini Akın kazandı. İstanbul Atatürk havaalanını, Ankara ve diğer yerli yabancı havaalanları yapım ve işletmelerini Hamdi Akın'ın TAV'ı yapıyor. Sabiha Gökçen Havaalanını Nihat Özdemir yaptı ve işletiyor.
Hamdi Akın'ın Akfen Holding'i, Atatürk Havalimanı, Adnan Menderes, Ankara, Gazipaşa dışında birçok yabancı ülke havalimanını yaptı, işletiyor.
Nihat Özdemir'in Limak'ı, Kahire Uluslararası Havalimanı TB2 Projesi ve Kosovo'da Pristina Uluslararası Adem Yaşari Havalimanı'nı işletiyor.
DENİZDE, Mersin Limanı'nı Hamdi Akın işletiyor, İskenderun'u Nihat Özdemir işletmeye aldı.
TURİZMDE, Antalya'nın en büyük otelleri Limak'ları Nihat Özdemir, İbiza oteller dizilerini Hamdi Akın yaptı, işletiyor.
ENERJİDE, Limak Holding, Türkiye'de özel sektörün yaptığı 3. en büyük hidroelektrik santralı olan Alkumru Barajı ve HES'ini inşa etti. Alkumru HES, 266 MW kurulu gücü ile yılda 1 milyar kWh'a yakın elektrik üretmektedir. Akın, enerjide, 8 adet nehir tipi hidroelektrik santrali ticari enerji üretimine başladı. İnşaatı devam eden HES 2 projesi, Mersin'de doğal gaza dayalı elektrik üretim santrali projelendirildi.
Limak'ın şu anda başta Suudi Arabistan, Pakistan, Mısır, Kosova, Makedonya, Gürcistan, Kuzey Kıbrıs ve Türkiye'de olmak üzere devam eden liman, hızlı tren, içme suyu arıtma tesisi, otoyol, baraj ve boru hattı projeleri var. Siirt Kurtalan, Ergani ve Gaziantep, Urfa, Bitlis, Mardin-Derik'teki çimento yatırımlarını tamamlayan Limak, 2011 yılında Set-Italcement'den Ankara, Balıkesir, Trakya ve Ambarlı'da bulunan 4 çimento fabrikasını ve 12 hazır beton tesisini bünyesine katarak büyümesini sürdürdü.
Akın, İDO'yu çalıştırıyor. Büyük inşaat yatırımları sürdürüyor.

SONUÇ: Türkiye nereden nereye geldi?
Geçmişte istiklal mücadelesi veren bu ülke, bugün istikbal mücadelesi vermektedir.
Türkiye, bugün 800 milyar dolar milli gelire, 152 milyar doları aşan ihracata sahiptir. Bir zamanlar, 1 milyar dolara muhtaçtık. Bugün 100 milyarlık ihaleler yapabiliyoruz.
Nihat Özdemir'le Hamdi Akın'ın stratejik yatırımlardaki nefes kesen mücadelesinin kısaca hikâyesi şudur:
Esas kazanan, nefes kesen yarışmalardan kârlı çıkan Türkiye'dir.
Milli birlik ve beraberlik içindeki halkımızın ve Türk iş dünyasının milli ruhu'dur.