BÜLENT ERANDAÇ

BÜLENT ERANDAÇ

Tarihi 8 Nisan 2013

Stratejist baba kızın uyarıları

Baba, Gazi Üniversitesi Ekonomi Profesörü. MİT eski daire başkanı.
1968 gençlik olayları, 12 Mart darbesi, cuntalar, 12 Eylül darbe öncesi ve sonrası, soğuk savaş dönemi, Berlin Duvarı'nın yıkılışı, Irak, Afganistan işgallerini yakından takip eden bir uzman.
Kızı, Deniz Ülke Arıboğan. Uluslararası ilişkiler profesörü. 28 Şubat darbesi öncesi ve sonrasını, Türkiye'nin 2002 yılından sonraki iç ve dış olayların perde arkasını çok dikkatlice takip ve analiz eden bir uzman.
Baba, eski Cumhurbaşkanı Turgut Özal'a, Kürt sorunu üzerine rapor hazırladı. 1995'li yıllardan günümüze öngörüleri ile çözüm yolları önerdi. Söyledikleri aynen gerçekleşti.
Kızı, Prof.Dr. Deniz Ülke, Başbakan Erdoğan'ın, 100 yıllık birikmiş prangaları kırma hareketine, 'akil insan' olarak katıldı. Çok güzel bir seçim.
Baba-kızın, terör ve kürt sorunu üzerinde detaylı çalışmaları var. Böyle deneyimli iki ismin söyleyeceklerine, önereceklerine dikkat edilmeli, uyarıları göz önünde tutulmalıdır.

Sirat-ı müstakim
Prof. Dr. Mahir Kaynak,
barış sürecinin, 'sırat-ı müstakim' şekilde yürüdüğünü belirtirken, (sırat-ı müstakim, 'doğru yol, dosdoğru yol, akıllı yol, temiz yol' demek) sorularımı şöyle cevapladı:
- Hocam, bu sefer prangaları kıracak mıyız?
- Evet. Çözmek için onu doğru algılamak gerekirdi. Süreç iyi yürüyor. Yıllardır çeşitli nedenlerle hata yapılıyordu, yabancı güçler de hataya bizleri zorluyordu. Yıllarca olaylara bir PKK eylemi olarak bakıldı.
Gelinen noktada, sorunun yerel değil, Ortadoğu haritasının yeniden çizilme meselesi olduğu görüldü. Devlet aklı bu açıyı çerçeveye alan hamleler yapıyor. Bu durum, sırat-ı müstakim. Yani doğru yoldur.
- Genel Yayın Yönetmenimiz Ergün Diler'in, İngiltere'de bazı odakların kaos planlarını içeren yazısı sizde nasıl bir etki bıraktı?
- Çok doğru bilgiler üzerine oturtulmuş analiz. Barış süreci içinde iki ayrı güç odağına dikkatle bakmak gerekiyor.
Amerika-Rusya stratejik bakışta ortak. Çin'e göre planları var. İngiltere-Avrupa ve Çin bir başka stratejik ortaklık içinde. Bu hatlar arasında, çok yönlü kuşatma hareketleri var.
Türkiye gibi bölgesel güç olmak isteyenin önüne nasıl geçileceğini hangi hat düşünüyor? Avrupa merkezli odaklar.... PKK güç merkezlerinden en önemlisi Avrupa'dır.
Avrupa odakları yıllardır, Kürt meselesini kaşıdı. Çözüme engel oldu. Şimdi, Kürt meselesini çözen bir Türkiye, bölgesel güç konumuyla Ortadoğu'ya rahat bakacak. Bu hareket, Amerika-Rusya stratejik beraberliğine kazandıracak. Kaybeden Avrupa olacaksa, barış sürecini baltalamak için Avrupa odakları plan yapacaktır.
- Hocam, kızınız uluslararası tanınmış stratejist, akil insan heyetiyle ciddi çalışmalara imza atacak?
- Akil adamlar kavramı henüz toplumda yaygın değilken ben ilgileniyordum. Bugün ilan edilen akil adamlar hem kişilik hem de kurum olarak faydalıdır. Türkiye'de sadece Kürt sorunun çözümü değil, başka sıkıntılı konularda da ihtiyacı karşılayacaktır.
Mahir Hocam sohbetimizin sonunda "Kızımın son yazdığı yazı lütfen dikkatle okunsun" ricasında bulundu.

Sonuç...
Kalbi Türkiye için atan baba-kızın, şu duygularına kim imza atmaz ki...
"Toplumsal yenileme sürecine acilen ihtiyacımız var. Birbirimizi sevip-saymayı, korkmamayı öğrenmeliyiz. Türkiye'nin büyük bir fikir olduğunu düşünelim.
Türkiye fikri içimizde taşıdığımız, yaşarken yaşattığımız, atalarımızdan devraldığımız ve torunlarımıza aktaracağımız bir ümittir.
Siyasi görüşü ne olursa olsun herkesi bu fikre, bu ümide katılmaya davet ediyoruz.
Akilliğin yolu aklın değil yüreğin kapısını açmaktan geçmektedir. Memleketimizin dağına, ovasına, yaylasına bahar getirene kadar mücadeleye devam edelim. Bir yolda yürüyen herkesin hedefine varacağının garantisi yoktur. Ama unutmayın ki; varanlar yalnızca yürüyenlerdir."