BÜLENT ERANDAÇ

BÜLENT ERANDAÇ

Tarihi 4 Nisan 2013

Özal suikastı

Merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal, 17 Nisan 1993'te hakkın rahmetine kavuştu. Rahmetliye, Başbakan olduğu sırada 1988 yılında yapılan silahlı suikast ve Cumhurbaşkanı iken aniden ölümü üzerindeki şüpheler, aradan yıllar geçmesine rağmen kaldırılamadı. Son olarak Ergenekon davaları sanıklarından emekli Org. Hurşit Tolon'un sürpriz şekilde şüpheli olarak ifadesinin alınması heyecan yarattı. Kamuoyu, Özal'a yapılan suikastın ve şüpheli ölümünün arkasında ne olduğunu araştıran Ankara savcılarına güveniyor.
Türkiye'de "Derin devlet var mı?" tartışmaları sürerken, Ankara Savcıları Kemal Çetin ve Mustafa Bilgili'nin, titizlikle sürdürdüğü soruşturmaların, derin devletin "çekirdek kadro ve planları" üzerinde yoğunlaştığı duyuluyor. Rahmetli Özal'a yönelik derinliği olan suikast ve ölümü üzerinde, savcıların hangi noktaya ulaştıklarını öğrenmek için bir seri temasta bulundum.
Temaslarım sonucu, "son durum raporu" şöyle: Başbakan Turgut Özal'a 1988 yılında suikast yapıldı. Genelde bu olayın sigara ve silah kaçakçılığını engelleyen Özal'a mafya tarafından yapıldığı iddia edilirdi. Yeni bilgiler ışığında, suikast olayının arka planında, Özal'ın Çankaya'ya çıkmasını engellemek olduğu ve bu işin bir derin devlet işi olduğu noktası ağırlık kazandı. Özal'a suikast planı, 18 Haziran 1988'de devreye sokuldu.
Kurşunu atan Kartal Demirağ'ın, 'Özel Harp Eğitimi' alması ve derin ilişkileri, savcı Uğur Tönük'ün o birimin başında bulunan bir General (S.Y.) tarafından ikaz edilmesi (korkutulması), suikastın bir derin devlet işi olduğu kanaatini yükseltti.

SONUÇ: Ankara savcıları, şüpheli ölüm üzerinde titiz çalışmalarını sürdürüyor. Kopuk kopuk ifade, açıklama, belge ve kozmik oda bilgileri ışığında, Balyoz, Ergenekon, Sarıkız, Ayışığı darbe dosyaları çerçevesinde savcı konuyu, 'stratejik' şekilde inceliyor. Yakında kamuoyunu şaşırtacak gelişmeler olabilir.