BÜLENT ERANDAÇ

BÜLENT ERANDAÇ

Tarihi 2 Şubat 2013

Güç kavgası

ABD'nin Ankara Büyükelçilik binasına yapılan saldırı pek çok soruyu da beraberinde getiriyor. Menfur saldırının ortaya çıkan ilk bilgileri ışığında, MİT eski daire Başkanı Prof. Dr. Mahir Kaynak hocamı aradım...
Prof. Dr. Kaynak, "Olay çok yönlü mesajlar içeriyor. Küresel güçlerin Ortadoğu'daki mücadelesi. Avrupa'nın rahatsızlığını gösteriyor" dedi.
Mahir Hoca'mın açıklamaları doğrultusunda, Ankara olayını şu çerçeveye oturtuyorum:
Taşeron örgüt kullanılarak, Türk-
Amerikan dostluğu bozulmak isteniyor. Olay Suriye üzerinden servise sokuluyor. Çok yönlü mesajlar veriliyor.
Aslında, Ortadoğu'daki güç kavgası asıl neden.
Ortadoğu'da gücünü kaybeden Derin Avrupaİngiltere-
Çin ile Türkiye-ABDMısır dengesini sarsmaya yönelik, bölgeyi istikrarsızlaştırma operasyonu yapılıyor. Büyük kapışma Irak üzerinde.
Irak üzerinde çok etkili konumda bulunan Türkiye ve İran'ı karşı karşıya getirme çabası var.
SünniŞii çatışması çıkarma çabaları var. Olaya daha geniş cepheden bakmalıyız'' Prof. Dr. Kaynak'ın analizinin detayları:
Olayı duyduğum anda, istihbaratçıların metodu ile analiz ettim. Bu saldırı kimlerin hesaplarına uygun düşüyor? diye sordum.
Ortadoğu'ki menfaat kavgalarında düğümlendiğini düşünüyorum."
Saldırı sonrası akla gelen soruları Prof.
Dr. Kaynak'ın gözünden değerlendirelim.
* BİR:
Zamanlamaya dikkat. Cuma günü.
İsrail'in Suriye saldırısı sonrası yaşandı.
* İKİ: ABD büyükelçiliğin saldırı için seçilmesi ne anlam taşıyor? Bu tür saldırılarda verilen mesaj asla ulusal ölçekte sınırlı kalmıyor, küresel anlamda ne mesaj verilmektedir.
ABD'nin Ankara elçiliği seçilerek, hem Amerika'ya hem Türkiye'ye mesaj veriliyor.
Amerika'ya, 'İsrail'in arkasında sen varsın' deniyor. Türkiye'ye, 'Başkentinde müttefik ABD'yi vururuz' deniyor.
* ÜÇ: Avrupa'da hayat bulan taşeron örgüt Ortadoğu mesajlı olarak kullanılıyor.
* DÖRT:
Türkiye'yi ve Ankara'yı huzursuz etmeye yönelik bir hareket. Başbakan Erdoğan'ın açıklaması bu düşünceye yönelik oldu. 'Huzurunuzu bozarız' diyor birileri...
* BEŞ:
Saldırı Türkiye'nin istikrarsızlaştırmasına yönelik olarak algılanabilir mi? PKK terörü dış güçlerce kullanılıyor. Çözümü istemeyenler, Türkiye ile Ortadoğu'da rekabet eden ülkeler var. Bir mesajda bu yoldadır. PKK TERÖRÜNÜN BİTMESİ, Avrupa'nın işini bozar. Ortadoğu kavgalarında kullanılan PKK'nın devreden çıkmasını istemezler.

İSTİHBARATİ ANALİZ
Önceki gün Ankara'da Ladin'in damadı CIA ve MİT ortak operasyonuyla yakalanmasından rahatsızlık duyan birileri de "Bu işi yapmış olabilir mi" sorusuna cevap aranıyor. Bir stratejist hatırlatma da bulundu: 15-20 Kasım 2003'te bomba yüklü araçlarla İstanbul cehenneme çevrildi.
Neve Şalom ve Beth İsrail Sinagogu'na düzenlenen eylemlerde 27 kişi öldü.
Eylemlerin hedefi İstanbul'daki İngiliz Konsolosluğu ve HSBC'nin genel merkezi oldu. Eylemleri El Kaide ile bağlantılı Şehit Ebu Hafs el-Mısri Tugayı üstlendi. Hedefin 'İngiliz çıkarları' olduğu duyuruldu.
Ankara olayında Avrupa orijinli bir örgüt."
ABD-Türkiye dostluğu bozulmak istenmiş olabilir mi? sorusunu, Prof. Dr. Mahir Kaynak şöyle cevaplandırdı: Bence, Suriye'den daha çok Irak önemli.
Ortadoğu'da büyük savaşın buradan çıkma riski var. Yeni bir denge kurulacak. Yeni bir aktörün dünya üzerinde rol oynadığını düşünüyorum. O da küresel sermaye. Yeni çatışma merkezi küresel sermaye ile Rus-
Amerikan birliği gibi bir görüntü çıkıyor.
Planlar bana göre belli merkezlerde yapılıyor. Dört büyük merkez görüyorum.
Bu merkezler ABD, Rusya, Avrupa ve Çin...
2 süper güç, ABD ve Rusya stratejide Ortadoğu'yu beraberce idare etmek arzusunda.
Bu iki güçle yakın ilişkide olan Türkiye, bölgesel güç konumunu giderek yükseltecek. ABD, Asya-Pasifik'e yöneliyor.
Burada ve Ortadoğu-Afrika alanında Çin'i kontrol edecekler. ABD'nin Asya Pasifik ilgisi, Türkiye'ye Ortadoğu'da geniş manevra alanı çıkarmaktadır. Mısır-Türkiye beraberliği bunun göstergesi. Türkiye-Mısır-
Amerika grubu ve Rusya-İran grubu gibi.
Çin de, İngiltere ile olaylara dikkatle bakacak. Petrolünün büyük kısmını İran'dan aldığı için, İran perspektifinden olaylara şekil vermeye çalışacaktır.'