BÜLENT ERANDAÇ

BÜLENT ERANDAÇ

Tarihi 25 Ocak 2013

Türkiye'nin Kissinger'ı

Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu, 2013 Mayıs ayında, bakanlıktaki 4 yılına girecek.
Prof. Dr. Davutoğlu Dışişleri Bakanı olduğunda, meşhur Alman Süddeutsche Zeitung Gazetesi, "Türkler'in Kissinger'i" başlığını kullanmıştı onun için. Britanya İmparatorluğu şemsiyesi altındaki Kanadalı Toronto Star Gazetesinde, 23 Eylül 2012 günü çıkan bir yazıda Davutoğlu, şöyle anlatılıyordu:
O, önde gelen bir küresel düşünür ve dindar bir Müslüman. O, ekonomik olarak en başarılı ülke olan Türkiye'nin Dışişleri Bakanı.
Memleket, ruhani şiirlerinin İngilizce çevirileri sayesinde 11 Eylül'den beri Kuzey Amerika'da en çok satan şair olan 13. yüzyıl Sufi şairi Celaleddin Rumi'nin türbesinin bulunduğu- Konya. "Stratejik Derinlik" adlı kitabı çok sattı. Kargaşa içindeki Soğuk Savaş sonrası dünyada Türkiye'nin yerini gösteren bir akademisyen. Bilgi birikiminden dolayı Henry Kissinger'a benzetiliyor''

Pergel metaforu

Batının bu gözlükle baktığı Prof. Dr.Davutoğlu'nun, Türkiye'nin yeni vizyonunu anlatırken kullanmayı sevdiği, meşhur "Pergel metaforu" vardır.
Buna göre, "Türkiye'nin etrafından bin KM'lik bir daire çizerseniz 20, 3 bin kilometrelik daire çizerseniz 70 küsur ülke giriyor. Bu pergel içindeki bölge yakın çevremizdir. Bu ülkelerle ilgilenmek zorundayız. Türkiye'nin dış politika vizyonu budur" demektedir, Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu.
Türkiye'nin yakın çevresinde (pergel içinde) üç ülkede, Ortadoğu'daki gelişmeleri çok yakından etkileyecek seçimler olacak.
Başbakan Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nun, bu üç kritik seçimin sonuçlarını dikkatle izledikleri belirtildi.
Yakın bölgenin kritik seçimleri:
* KIBRIS
Rum kesiminde,17 Şubat 2013'te Cumhurbaşkanlığı seçimleri...
* İRAN'da Cumhurbaşkanlığı seçimleri 14 Haziran 2013'te...
* İSRAİL' de 22 Ocak'ta yapılan seçim...

RUM SEÇİMLERİ:
17 Şubat 2013'te yapılacak seçimleri, Türkiye'yi, ABD, İngiltere ve Rusya'yı ve Avrupa Birliğini çok yakından ilgilendiriyor. Doğu Akdeniz'de bulunan Petrol ve gaz kaynakları İsrail ve Yunanistan'dan daha ötede Türkiye için hayati önemde. ABD, İngiltere ve Rusya'nın konuyu yakın takibini göz önünde tutmalıyız.

İRAN SEÇİMLERİ:
Cumhurbaşkanlığı seçimi 14 Haziran 2013'te yapılacak.
Şimdi ki Cumhurbaşkanı Ahmedinejad, iki dönemdir cumhurbaşkanlığı yaptığı için tekrar aday olamayacak. 2012 Mart ayında yapılan meclis seçimlerinde oluşan kamplaşma, ülkenin en yetkili ismi olan dini lider Ali Hamaney ile Cumhurbaşkanı Ahmedinejad yanlıları arasında halen sürüyor. Hamaney taraftarlarının seçimi kazanabileceği vurgulanıyor. Türkiye'nin bölgesel liderliğindeki en önemli eşiklerden birisini bu seçim oluşturuyor. Irak'ın kaderi, Suriye ve Lübnan'ın geleceği, İran seçimleri ile eş değerde. İran'ın nükleer silah üretimi konusu da Türkiye'nin yeni hamlelerinde önemli yer tutmaya aday.

İSRAİL SEÇİMLERİ:
Sandıktan sertlik yanlılarının yükselerek çıkması, yeni yönetimin sertlik yanlısı dış politikası İsrail ile Türkiye ile sorunları daha da ağırlaştırması riski bulunuyor.
Öncelikle yeni hükümetin Filistin konusundaki uzlaşmaz tutumu ve Filistinlilere karşı daha sert uygulamalar gerçekleştireceği şeklindeki genel kanı, iki ülke ilişkilerinin gerginleşeceği beklentisini yaratmaktadır.
Türk-İsrail ilişkilerini zora sokacak olası bir diğer gelişme ise İran ile ilgili olabilir. Yeni İsrail'in, Türkiye ile daha yakın olması için, Mavi Marmara özrü, tazminat ve Gazze ablukasını kaldırmaktan başka şansı yok. Nitekim Türkiye'siz İsrail yeni Ortadoğu denkleminde boğulma noktasına yürümeye mahkûmdur.