BÜLENT ERANDAÇ

BÜLENT ERANDAÇ

Tarihi 18 Ocak 2013

Ümit Boyner sürpriz yapacak mı?

Güç kavramı, jeopolitik, politik ve ekonomik hayatın önemli bir unsuru özelliği kazandı. Hard Power (Sert güç) ve Soft Power (Yumuşak güç) kavramları Türk siyasi ve ekonomik hayatında son yıllarda yoğun olarak kullanılmaya başlandı. Siyaset bilimciler gücü, "İstenen sonuçlara varabilmek için başkasının ya da başkalarının davranışlarına nüfuz edebilme yetisi" olarak tanımlamaktadırlar. Bu bağlamda, güç kullanımında Ümit Boyner ve Muharrem Yılmaz üzerinden, büyük patronlar kulübü TÜSİAD'ın analizini yapmak istiyorum.
Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği'nin (TÜSİAD) başkanlığını üç yıldır sürdüren Ümit Boyner, Hard Power (Sert güç) politikası ile tanındı. Muharrem Yılmaz, soft Power (Yumuşak güç) özelliği ile göreve gelmekte.
TÜSİAD'ın yumuşak güce yönelmesi kadar, Anadolu'ya açılması da dikkatlerden kaçmadı. Bursalı işadamı Muharrem Yılmaz'ın, yönetim kuruluna Kütahyalı Güral ailesinden Esin Güral'ı, Güneydoğu işadamlarını temsilen ise Tarkan Kadoğlu'nu alması, Türk siyasetinin ve ekonomisinde TÜSİAD'ın bir değerler dizisi değişikliğine işaret etmektedir.
Büyük Patronlar bunu neden yapmak zorunda kaldılar?
Başbakan Erdoğan'ın ve AK Parti'nin merkeze oturması, 10 yıldır Türkiye'yi idare etme becerisi ötesinde, önümüzdeki genel seçimleri de kazanacağını şimdiden göstermesi, TÜSİAD'ı paradigma değişikliğine götürmüştür.

HİSARCIKLIOĞLU
Dünkü yazımda, TÜSİAD gibi çok güçlü bir başka marka kuruluş, TOBB'un Başkanlığına Rıfat Hisarcıklıoğlu'nun iki yıl daha devam edeceğini vurgulamıştım.
TOBB'un ana damarı olan İstanbul Ticaret Oda Başkanlığı'na İbrahim Çağlar'ın ve İstanbul Sanayi Odası Başkanlığı'na Nuri Tuna'nın seçileceğini belirttikten sonra, diğer illerdeki TOBB kulisini veriyorum:
Manisa'da Başkan Bülent Koşmaz, banko. TOBB Yönetim Kurulu üyeliğine de yeniden seçilecek bir isim. Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci 'yi banko geçebilirsiniz. Adana Sanayi Odası Başkanlığı için Sadi Sürenkök ve Zeki Kıvanç yarışacak.
Adana Ticaret Odası'nda başkan adaylığını açıklayan tek isim, eski başkanı Şaban Baş. Mevcut Başkan Ali Gizer'in de aday olacağı belirtiliyor. Konya Sanayi Odası Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil yine kaptan pilot olarak devam edecek.

KAYSERİ FARKI
Kayseri Sanayi Odası Başkanı Mustafa Boydak banko isim. Boydaklar, Kayseri'ye etkin güç olarak çıta atlatıyor. Memduh Boydak da TÜSİAD yönetim kurulu üyesi oldu. Geleceğin TÜSİAD Başkanlığı için yolu açıldı. Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nda (BTSO) 6. Dönem başkanlığı devam eden Celal Sönmez, aday olmayacağını açıkladı. Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu yeniden adaylığını bildirdi. İki dönemdir Körfez Ticaret Odası Başkanlığı yapan Mustafa Efe de yeniden aday...
Gaziantep Ticaret Odası seçimlerinde mevcut Başkan Mehmet Aslan şanslı.
Eskişehir Sanayi Odası'nda mevcut başkan Savaş Özaydemir, Nebi Hatipoğlu, İsmail Kadıoğlu ve Mehmet Ali Kumaş arasında kulis hızlanmış durumda.
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası'nda mevcut başkan Şerafettin Aşut ve Faik Burakgazi çekişecek.
Erzurum'da Ticaret ve sanayi odası Başkanı Lütfü Yücelik, Kars ticaret ve sanayi Başkanı Ali Güvensoy önde görünürken,

SONUÇ:
TÜSİAD Başkanlığında Hard Power (Sert güç)kullanımıyla tanınan Ümit Boyner, şimdi köşesine çekilecek mi? İktidara karşı izlediği haşin politika, kendisine bazı yeni hedefler olarak geri dönebilir.
2014 Cumhurbaşkanlığı adaylığı, bir siyasi partinin Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı, yeni bir siyasi hareketin liderliği gibi. Gelişmeleri yakından, birlikte takip edeceğiz.