BÜLENT ERANDAÇ

BÜLENT ERANDAÇ

Tarihi 7 Ocak 2013

İngilizler'in yeni planı: Ege kartı

Türkiye, Rus ve İran kıskacından kurtulmak için Kuzey Irak, Katar ve Suudi Arabistan enerji koridorlarına yönelirken, yeni bir oyunla karşı karşıya bırakılıyor.
Yunanistan aniden Ege'de petrol aramaya başlayacak.
Ancak Yunanistan'ın petrol arama çalışmaları Türkiye ile yaşanacak bir Ege sorununa yeniden yol açma olasılığı yüksek. Atina'nın bu son hamlesine Türkiye'nin sert tepki göstermesini düşünen bir 'stratejik beyin'in farkında olmalıyız.
Yaptığım araştırmalar, bu hareketin arkasında 'Derin İngiltere'yi karşımıza çıkarıyor. Yüzyıl önce, Türkler'in petrol ve Hindistan'a giden yollarını kapatan İngiltere'nin, günümüzde de Türkiye'nin küresel ataklarına karşı yeni hamleler içinde olduğu seziliyor. 'Yeni Ege Planı'nı daha net anlayabilmek için, olaylara daha geniş bir pencereden bakalım. Açıklanan İngiliz gizli belgelerinde Musul ve Hakkari'nin stratejik önemine ilişkin bilgiler çok dikkati çekicidir. İngilizler'in, Musul ve Hakkari üzerinde istihbarat çalışmaları yaptıkları, gizli planlar hazırladıkları ve bu çalışmaları 1902'den sonra hızlandırdıkları gözden kaçmamaktadır. Neden,1902?
Sultan Abdülhamit,
1900 yılında, tüm dünyada gündeme gelen ve stratejik bir maden olduğu kabul edilen petrol için büyük çaba harcıyordu. Alman maden mühendisi Paul Groskoph ve Habib Necib Efendi yönetimindeki araştırma ekibine görev vermişti. Petrol haritası, 22 Ekim 1901'de Sultan Abdülhamid'e sunulmuştu.
Sultan'ın petrol haritası, Kuzey Irak, Musul, Hakkari, Bitlis'te petrol bulunabileceğini gösteriyordu. 65 noktada petrol rezervi vardı.
65'lik listede, Musul ve Hakkari çevresi şöyle idi: "Zaho, Habur çayı, Hakkari (Çölemerik), Ahmediye, Bisan, Alkuş, Akra, Büyük Zap, Revanduz, Küçük Zap, Erbil, Köysancak, Altınköprü, Şargat, Hamrin Dağı." İngiliz istihbaratı bu haritayı öğrenmiş, aynı bölgede kendi haritalarını 1902 yılında hazırlamışlardı. Musul ve Hakkari üzerinde İngiltere'nin oynamaya başlaması, bölgenin petrol kaynakları açısından zengin oluşu, stratejik önemi ve İngiltere'nin imparatorluk yolları üzerinde oluşundan dolayıydı.

NEDEN HAKKÂRİ?
Lozan'da anlaşma olmayınca Musul ve Hakkari konusu ayrıldı. 19 Mayıs 1924'teki Haliç Konferansı'nda İngiltere temsilcisi Sir Percy Cox, Hakkari yöresinini Nesturilere verilmesini, ÖZERK olmasını istedi. İngiltere Hakkari'yi alamadı ama Abdülha-mit'in petrol haritasındaki Musul, Zaho ve İmadiye'yi kontrol altına aldı. Gelelim günümüze:
1) Dev İngiliz petrol şirketleri, El İmadiye, Zaho ve Akra'da petrol çıkarmak üzere anlaşma yaparken, Türk petrol şirketleri de Kuzey Irak'ta önemli işlere imza atıyor.
2) PKK Avrupa'nın siyasi ayağıdır. Avrupa devletleri, PKK'nın Hakkari'yi merkez üssü yaparak, Şemdinli ilçesini (kurtarılmış bölge) haline getirmeye çalıştı. Ama olmadı. Kürt vatandaşlarımız Avrupa destekli oyuna gelmediler.