BÜLENT ERANDAÇ

BÜLENT ERANDAÇ

Tarihi 25 Aralık 2012

Babacan'a siyaset bıraktırılmayacak

2014 ve 2015 yılları Türk siyasetinin geleceği açısından önemli gelişmelere sahne olacak. Gelişmeler, sadece Ak Parti'nin değil, Türkiye'nin gelecek vizyonunu şekillendirecek.
Belediye, Cumhurbaşkanlığı ve genel seçimlerin kulisleri de, 2013 yılıyla beraber hızlanacak.
Siyasetin derin kulislerinde bir süreden beri yoğun biçimde, AK Parti'nin omurgasının yenilenmesine yol açacak "3 dönem" kuralı, 76 tecrübeli Bakan, Parti yöneticisi ve Milletvekilini yasak kapsamına girmesi etraflı biçimde tartışılıyordu.
Üç yıllık yasak kapsamına giren, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın, önceki günlerde, "Bu dönemin sonunda siyasetten ayrılıyorum. Yeni seçim döneminde partide yer almayacağım"açıklaması heyecan yaratmış bulunuyor.
Yaşı da genç olan tecrübeli bir ismin, bu açıklamayı neden yaptığını merak ederek, arka planını araştırdım. İlginç bazı gelişmeleri duydum.
Başbakan Erdoğan'a yakınlığı bilinen isimlerin zemin yoklamaları sonucu bir gelişme sürecine girilmiş.
Başbakan Erdoğan'ın, 2014 yılında Cumhurbaşkanı olarak göreve başladıktan sonra, milletvekili adayı olamayacak bazı bakanları, 'Meclis dışından Bakan' olarak görevlerini sürdürmelerine yeşil ışık yakabileceği belirtiliyor. Bu isimler Cemil Çiçek, Bülent Arınç, Binali Yıldırım, Ali Babacan, Mehmet Ali Şahin, Beşir Atalay, Faruk Çelik, Sadullah Ergin, Hayati Yazıcı, Recep Akdağ, Egemen Bağış, Abdülkadir Aksu, Ömer Çelik olabilir.

KADİR TOPBAŞ TEK ADAY

Diğer gelişmeler ise şöyle olabilir:
Kayseri Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki'nin kesinlikle milletvekili olarak Ankara'ya geleceği tahmin ediliyor. Bu durumda, Taner Yıldız, Kayseri Belediye Başkanı olacak demektir.
Ulaştırma Bakanı Binalı Yıldırım'ın, gelecek kabinelerde de kesinlikle Bakan olarak yoluna devam edeceği vurgulanıyor.
Cemil Çiçek ismi, sürpriz belediye Başkanı adayı olarak öne çıkabilir. Nihat Ergün, Hüseyin Tanrıverdi, Menderes Türel, yeni belediye başkanları olabilirler.
İstanbul'da Kadir Topbaş kesinlikle aday olacak ve seçimi kazanacak. Topbaş, tek aday konumunda...

HÜKÜMETİ KİM KURACAK

Erdoğan, cumhurbaşkanı seçildiği gün başbakanlığı düşecek. Erdoğan Temmuz-
Ağustos 2014'ün herhangi bir gününde, mesela Temmuz içinde, cumhurbaşkanı seçilirse, ant içmek ve göreve başlamak için Gül'ün süresinin dolmasını, 28 Ağustos'u beklemek zorunda kalacak.
Burada iki ihtimal öncelikli.
Erdoğan cumhurbaşkanı seçildiği için başbakanlık koltuğu boşalacak, 61.
Hükümet de düşecek. 62. Hükümet'i kurma görevini Erdoğan verecek.
Erdoğan, bu görevi yine AK Parti MKYK'sının seçtiği başkan vekiline de milletvekilleri arasından başka bir isme de verebilir. Bu isim Bülent Arınç ve Mehmet Ali Şahin olabilir.
62. Hükümet'in Başbakanı, AK Parti'yi seçime götürecek başbakan olacak. Bu isim 3 dönem sınırlamasına takılan
bir isim olabilir.