BÜLENT ERANDAÇ

BÜLENT ERANDAÇ

Tarihi 20 Temmuz 2012

Çiller ezber bozacak

İstanbul Yeniköy semtindeki eski Başbakan Tansu Çiller yalısından, ilginç notlar geliyor.
Çiller'in,TBMM Darbeleri Araştırma Komisyonu'na Ekim ayı başında yapacağı açıklamaların, 28 Şubat darbesiyle ilgili ezber bozacağı ve siyasi deprem yaratacak özellikler içereceği ifade ediliyor.
Çiller bir süre önce Komisyon Başkanı Nimet Baş'a, "İlk kez anlatacaklarım var, çok güçlü arşivimle geliyorum" demişti. Başta 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel olmak üzere, eski başbakan Mesut Yılmaz, eski Bakan Yalım Erez ve şu anda Ankara Sincan Cezaevi'nde tutuklu bulunan 28 Şubat darbesinin kuvvetli generali Çevik Bir'in, bazı medya patronlarının 'uykularını kaçıracak' detay bilgiler içerecek.
Çiller'in basın müşavirliğini yapan Mehmet Bican, çok şaşırtıcı detay bilgiler içeren, "28 Şubat'ta devrilmek" ismini taşıyan kitabını satışa çıkararak,bazı çevrelere sürpriz yaptı. Dar çevrelerin bildiği bazı olayların arka planını gösteren detay bilgiler içeren kitabın önsözü: 28 Şubat olayının yumuşak karnını Tansu Çiller oluşturuyordu. O Katledilecekti. Asker, medya patronları, medyanın köşelerini tutanlar, iş aleminin ünlü isimleri, sivil toplum örgütlerinin başındakiler, partiler bir olup Çiller'i ortadan kaldırmalıydılar. Çankaya'nın zirvesinde oturan ve 28 Şubat'ın darbe olmadığını haykıran Demirel, bu harekata öncülük etti. Askeri nizamiyede durdurdu, darbe yönetimini bizzat kendisi ele aldı.
DYP'nin ne kadar milletvekili varsa Köşk'e çağırıp "Şu gün, şöyle darbe olacak, verin istifanızı kurtulun" demeye başladı. DYP'yi parçalayarak, kafasındaki parlamento aritmetiğini oluşturmaya çalışıyor, ANAP'ı iktidara taşımaya çalışıyordu. Siyaset sahnesinden birkaç kez darbe ile indirilen Demirel, bu kez bizzat darbeciliğe soyunmuştu. Çare yok, bir zamanlar politikaya kendi eliyle taşıdığı kızını, gıkı bile çıkmadan yine kendi eliyle cellatlara teslim edecekti."
Gizli notlar

Tansu Çiller-Süleyman Demirel ilişkileri (6 Ekim 1996):
Başbakan Yardımcısı Çiller, Demirel'e bizzat eliyle ilginç bir mektup veriyor.
Görüşmeden Çiller, yüzü bozuk çıkıyor. Fırça yediği kesin...(S.122)
'Tansu Çiller hakkında iddia edilen 500 milyar liralık örtülü ödenek konusunda Çiller 'Süleyman Demirel'de oyunun içinde' (S.123)
4 Şubat 1997: Sincan'da tanklar yürüyor. Tansu Çiller, Çankaya'da Demirel'le konuşuyor. Görüşmeden çıkarken tank haberini alan Çiller bir an şaşkınlık yaşıyor, hemen geriye dönüp Demirel'in yanına giriyor. İkinci görüşme bir dakika sürüyor. Çiller hışımla dışarı çıkıyor. Baba "haberim var" demiş. O kadar. Bir kaç gün sonra Demirel açıklama yapıyor:
Tanklar Sincan'dan geçmiş. O bir manevradır...
1 Şubat 1997: Silahlı Kuvvetler, görüşlerini yazılı olarak Demirel'e veriyor mu? Basında yazılar var. Belli ki bilgiler Demirel'den...
26 Şubat 1997: "Demirel, Çiller'den hükümetten çekilmesini istedi" diye bir haber çıkıyor.
Tansu Çiller, bunu araştırıyor.
Baba'nın Çiller'e hükümetten ayrılmasını istediği kesin....
27 Şubat 1997: İngiliz ajansı Reuters haberi, Çiller ayrılacak. Çiller bu haberi görünce, kahkahayı basıyor:
Neden ayrılayım görevimden, seneye başbakan benim. Çiller neşeli. Acaba, Köşk'teki görüşmede Demirel "Hükümeti yık, başbakanlığı sana vereceğim mi?"dedi...
Çiller, başbakanlığı kendisine vermeyen Cumhurbaşkanı Demirel'i çok sert sözlerle suçluyor: Bu görevlendirme parlamenter sisteme darbedir.
Demokrasi ayıbıdır. Bu Çankaya darbesidir. Tarih utanç verici bir girişim olarak bunu yazacaktır.
DYP'yi bölmeyi amaçlamaktadır."
13 Mayıs 1997: Mehmet Bican, Özer Çiller ile konuşuyor. "Yalım Erez, Perşembe günü alternatif hükümetisunacakmış".
Özer Çiller, ise, "Cuma günü de partiden defolup gider" diyor.
Erbakan-Çiller hükümetini düşürmek için 20 Mayıs 1997 günü gensoru oylaması yapılacak.
Ankara'da siyasi kulislerde ölüm kalım mücadelesi yaşanıyor.
HİLTON OTELİ: 701 NOLU ODA... Hükümeti düşürmek isteyenlerin başında Yalım Erez var.
Erez, Muhalif DYP vekillerini Hilton oteli, 701 nolu odada topluyor ve diyor ki: Gensoruda ret oyu vereceğimize dair Kuran'a el basacağız...