BÜLENT ERANDAÇ

BÜLENT ERANDAÇ

Tarihi 24 Haziran 2011

Balyoz nereye gidiyor?

Deniz Kuvvetleri Gölcük Donanma Komutanlığı'nda yapılan aramada ele geçirilen 9 çuval belgenin, Balyoz Darbe Planı davasının ek delili olarak değerlendirilmesiyle başlayan süreç, Balyoz davasını yeni bir mecraya soktu.
Yeni gelişmelerden sonra dava nereye gidiyor? Sonunda ne olur?
Bu sorular birçok platformda dikkatle analiz ediliyor. Aynı soruları MİT eski Daire Başkanı Prof.Dr. Mahir Kaynak'a sorduk.
Mahir Hoca, Takvim okurlarına yaptığı analizi detaylandırdı, son durumun şifrelerini verdi: "Birinci aşamada, TSK'nın yeniden yapılandırılması için harekete geçildi.
Şimdi ikinci aşamadayız.
Yeni anayasa hazırlıkları öncesi hukuksal zemin hazırlığı yapılıyor.
Bunu, Sanayi Bakanı Nihat Ergün'ün sözleri ve Emekli Korgeneral Metin Yavuz Yalçın'ın sözleri çevreliyor. Üçüncü aşamada, Büyük affa giden yol hazırlanmış olacak."

İkinci aşama
Prof.Dr. Mahir Kaynak, Balyoz davasında ikinci aşama gelişmelerini anlatırken, iki açıklamanın üzerinde durdu ve analizini sürdürdü: "Askeri Şura'da orgeneralliğe yükselmesi beklenirken emekliye ayrılan Korgeneral Metin Yavuz Yalçın, mahkemede çok dikkati çekici açıklamalar yaptı. 'Ortada çok büyük gizli servis oyunu var' dedi ve Deniz Kuvvetleri Komutanı olacak Donanma Komutanı'na, "Belgeleri oraya gömeni hala bulamadı. Ayıptır. Gömeni bulamadığı için ben ve silah arkadaşlarım içerideyiz" diye seslendi. Bu Balyoz işinin servis işi olduğunun tekrarlanmasıdır.
Yeni hükümette adı İçişleri Bakanlığı için geçen Nihat Ergün, genel afla ilgili çarpıcı bir açıklama yaptı, "Devlete karşı işlenmiş olan suçlarla ilgili af her zaman gündeme gelebilir" dedi. "Gerek KCK davası olsun, gerek Ergenekon davası, bir af söz konusu olabilir mi?" sorusuna Ergün, "Özellikle topluma ve bireye karşı işlenmiş suçları affetmeye parlamento olarak yönelemeyiz. Devlete karşı işlenmiş olan suçlarla ilgili af her zaman gündeme gelebilir. Ama onun da ikliminin uygun olması lazım. Mutabakat zemininin oluşması lazım. Devlete karşı işlenen suçların boyutu nedir?
Bunu görmek ve bütün siyasi partilerin buna bakması lazım. Devlete karşı işlenmiş suçların affı üzerinde bir çalışma yapılabilir; bu mümkün" yanıtını verdi.
Prof.Dr. Mahir Kaynak, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün'ün sözlerinin çok önemli olduğuna işaret etti, "Bu sözler çok önemlidir. Ayaküstü söylenmiş değildir. Üzerinde durulmadan, konuşulmadan, nereye varacağı bilinmeden söylenecek sözler değildir. İşte önemli şifre budur" dedi ve sonucu açıkladı: "Üçüncü aşamada, devlete karşı işlenmiş suçların affına yönelik hukuksal zemin hazırlanıyor. Büyük afla, Balyoz ve KCK davası sonlandırılacaktır."

Nereden nereye?

Prof.Dr. Mahir Kaynak, daha önce Takvim'e yaptığı analizlerde, ortaya atılmış olan darbe planının da o planda yer alan çelişkili iddiaların da aslında TSK'yı yeniden yapılandırma planının bir parçası olduğunu belirtmişti.
Mahir Kaynak, TSK'nin neden yeniden yapılandırılmak istendiğine dair şunları söylemişti: "Türkiye'nin dünyadaki yeni rolü ve yeri ile ordunun ideolojisi uyuşmuyordu.
O halde bu ideoloji değişecek ama ordunun etkinliği azalmayacak hatta artacaktı. Bu rol içe yönelik değil dışa yönelik olacaktı. Bu ordudaki darbeci eğilimleri yok etmek ama onun gücünü ve prestijini korumakla mümkün olabilirdi.
Silahlı Kuvvetler'deki bazı dokümanlar ele geçirildi ve bunlar bir darbe hazırlığına uygun biçimde yeniden düzenlenerek kamuoyuna sunuldu. Kamuoyuna sunulan belgeler orijinal değildi ve elde edilen bazı bilgiler değiştirilmiş ve bir darbe planına uygun hale sokulmuştu. Kimse açıktan darbeciliği savunamazdı ve bu kadar yaygın olan tartışmanın dışında kalamazdı. Ancak bu meselenin birinci safhasıydı ve darbe karşıtlığı sağlandı ama planın bir de ikinci safhası vardı.
Ordunun prestiji korunmalıydı ve bölgedeki rol için güvenilir bir kurum haline gelmeliydi. Şimdi çok akıllı bir biçimde yürütülen projenin ikinci aşamasındayız."