BÜLENT ERANDAÇ

BÜLENT ERANDAÇ

Tarihi 22 Haziran 2011

2023 Vizyonu, Başbakan Erdoğan ve Barış Manço

Dünyada tanınmış Amerikan Newsweek dergisinde dikkati çekici bir yazı yayımladı. ABD'nin Irak'tan çekilmesi sonrası doğacak boşluğu, Türkiye'nin önderliğinde "yeniden canlanmış bir yeni Osmanlı'nın dolduracağından" bahsediliyor.
2007 yılından beri Türkiye'yi merkeze alan, "yeni Osmanlı" vurgusunun öne çıkarılması dikkatleri çekmektedir. Başta ABD ve İngiltere olmak üzere, küresel güçlerin "Yeni Osmanlıcılık'' söylemi ile bölgesel güç haline gelen, küresel oyuncu olma hazırlıkları yapan Türkiye'yi durdurma, sınırlama, bölgede Türkiye karşıtı bir reaksiyon oluşturma, korkuları besleme amacına yönelik olduğunu anlamamak mümkün mü?
Ne yaparlarsa yapsınlar, Türkiye'nin tarihsel yürüyüşünü artık kesemezler. Bir değerli büyüğüm, bu tarihsel yürüyüşü analiz ederken, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın, 2023 vizyonuna verdiği özel önemi ve yıllar önce merhum Barış Manço'nun, 2023 Türkiye'sini anlatan "kayaların oğlu" isimli, günümüzde daha anlamlı hale gelen bir şiirinden bahsetti.
1975 yılında çıkardığı plağında yer alan 2023 ( Kayaların Oğlu) parçasında Barış Manço bir şiir okuyor. Şiire baktığımızda özellikle son mısraların bizim için oldukça dikkat çekici olduğunu görüyoruz.
2023 yılında Cumhuriyetimizin ilanının 100. yılını kutlayacağız.
Bu şiir Cumhuriyetin 100. yılına göndermeler yapmaktadır.

'Kayaların oğlu'
"1923'ün ılık bir ekim sabahında, Kayaların toprağa dikine saplandığı yerde doğdum, Toprak anayla kaya babanın oğluyum ben, Toprak anam sevgi dolu, bereket dolu, Toprak anam sessiz, ama toprak anam dopdolu...
Toprak anam toprak anam Anadolu, Babamsa sağı solu belli olmaz, Bir gürledi mi yer yerinden oynar, Göğsünde çatırdamalar olurmuş, Onun için derdi, onun için sayısız irili ufaklı, Kaya parçaları vardır bu topraklarda, Ve sen benim oğlum Ve sen kayaların oğlu, Bu taşı toprağı bir arada tutacaksın, Kolay değil kayaların oğlu olmak, Kuzeyden esen rüzgâra, Güneyden gelen kavurucu sıcağa, Karşı koruyacaksın onları, Kolay değil, kolay değil, Kayaların oğlu olmak, 2023'ün ılık bir ekim sabahında, Bacaklarımda hafif bir uyuşma ile uyandım Ve sanki yüz yıllık ulu bir çınar gibi, Kök salmaya başladım o sabah Ve ilk kez sağımda solumda asırlardır, Durmakta olan diğer çınarları fark ettim, Doğudan hafif bir seher yeli yükseldi, Ve asırlık çınarlar beni de aralarına aldılar Ve 2023'ün ılık bir ekim sabahında, Yeni bir kayaların oğlunun doğuşunu, Beraberce seyre koyulduk...''

Uyanan kim?
Şimdi tekrar düşünelim:
Yeniden uyanan kim? Bunu yorumladığımızda, uyananın 'Türk Milleti' olduğu sonucuna ulaşabiliriz.
Asırlardır durmakta olan çınarlar kim? Bunu yorumladığımızda, bu çınarların Türk Cumhuriyetleri ve diğer İslam Devletleri olduğu anlaşılır.

Türk efsanesi
Çin' de bulunan bazı belgelere dayanarak bahsedilen bir Türk efsanesine göre, mezar odasındaki kayanın üzerindeki yazılarda (2023 yılına işaret ettiğini yazar Erol Derman belirtiyor) "Türkler'in, güneşin batmasına yakın bir zamanda, orduları ile buralara (Çin Bölgesine) tekrar geleceklerini, Türkler'in Doğu'ya, Asya'ya ve Dünya'ya hakim olacakları" anlatılıyormuş.
Başbakan Erdoğan'ın, 2023 vizyonuna verdiği özel önemin altında bu yatıyor olabilir mi?
Seçimler bittikten sonra, Başbakan, balkon konuşmasında, Türkiye'nin dışında pek çok merkeze atıfta bulunmuş, siyasi sınırların değil, 'doğal sınırlar'ın esas alındığını göstermiştir.
Erdoğan seçimleri Türkiye'nin siyasi sınırları içinde kazanmış olmasına karşın, sonuçlarının bunun çok ötesinde bir coğrafyayı ilgilendirdiğini iyi bildiğini anlatmıştır.
Başbakan'ın 2023 vizyonunu ve Merhum Barış Manço'nun kayaların oğlu şiirini beraberce analiz edersek, acaba 2023 yılında "Büyük Türkiye" nerede olacak?