BÜLENT ERANDAÇ

BÜLENT ERANDAÇ

Tarihi 20 Mayıs 2011

'Baykal gitti Bahçeli de gitmek zorunda kalacak'

MİT eski Daire Başkanı Prof.Dr. Mahir Kaynak, MHP'ye yönelik derin kaset işinin çok yönlü bir plan olduğu, iç ve dış bağlantılarının bulunduğunu, Devlet Bahçeli'yi genel başkanlıktan ayırtıp, ılımlı MHP'nin oluşturulmasının hedeflendiğini söyledi.
Kaynak, derin kaset olayının arkasındaki derin planın parçalarını Takvim'e analiz etti.
CHP'de Deniz Baykal'ın bir kasetle genel başkanlıktan düşürülmesinden sonra meydana gelen siyasi dalgalanmalar ile Devlet Bahçeli'ye yönelik operasyonların birbirinden ayrı olmadığına, aynı kavram içinde değerlendirilmesi gerektiğine işaret eden Kaynak, ayrıntıları ele aldı: "Obama başkan seçtirildi.
Amerikan ordusu Irak'tan çekiliyor. Ortadoğu yeniden inşa ediliyor. Burada Türkiye önemli aktör konumunda. Türkiye'de kimin iktidar olacağı sadece bizim değil, Amerikan'ın da yakında takip ettiği bir süreç. Bu süreçte, Irak parçalanmadı, Kuzey Irak Kürt Federe Devleti'ne işlerlik kazandırıldı. Federe devleti yaşaması ve Ortadoğu'nun şekillenmesinde Türkiye'nin rolü var. Yeni konsepte göre Türkiye'nin iç ve dış siyasetini oluşturma aşamasına geçildi."

Yeni siyaset konsepti

Prof.Dr. Mahir Kaynak, dış destekli konseptin parçalarını anlatırken, Deniz Baykal'ın tasfiyesinden Devlet Bahçeli'in tasfiyesine gelindiğine işaret etti:
İşaret fişeği anayasa referandumu oldu. Halka gidilmeden Deniz Baykal, tasfiye edildi. Çünkü Baykal, resmi ideolojinin, Türk devlet ideolojisinin temsilcisi konumunda bulunuyordu. Kılıçdaroğlu'un genel başkan oluşu ile CHP, ılımlı sol, bireysel siyaset kulvarına girdi.
Devlet Bahçeli'nin MHP başında kalması, devlet ideolojisinin devamı anlamında görüldü. Sıra ona geldi. Referandumda, MHP'nin bazı kanatları farklı oy kullanarak Bahçeli'ye sinyal verilmişti. Seçime giderken, Bahçeli'ye 'Ayrıl'mesajı veriliyor."
Prof.Dr. Mahir Kaynak, seçimde barajı geçse de, baraj altında kalsa da Bahçeli'nin genel başkanlıktan ayrılmak durumunda kalacağını, yeni lideri ile MHP'nin ılımlı siyaset kulvarına, resmi ideolojiden uzaklaşan MHP'ye geçileceğini öne sürdü: "Yeni siyaset konseptinin iyi sonucu, MHP'nin barajı aşması, TBMM'de olması ama yeni genel başkan seçmesidir.
Ilımlı MHP, yeni anayasa hazırlığında mutfakta olacak.
Zaten, Kemal Kılıçdaroğlu ile ılımlı CHP mutfakta. Bu sisteme MHP'inde katılması sağlanacak."

Seçim planı
"Baykal gitti, Bahçeli de gidecek, Tayyip Erdoğan üçüncü dönem siyasetini koordine edecek, Türkiye çevresinde etkili aktör olacak ve yeni siyaset konsepti işlemeye devam edecek'' diyen Prof.Dr. Kaynak, "Bu kavram, Kürde Kürt diyen, Alevi'ye Alevi haklarını veren, Yunan ve Rum'la aynı masaya oturan, yani bireysel siyaset sistemidir. Bu sistem içinde yeni anayasa yapılacak. Yeni anayasa Kürt sorununu çözecek'' yorumunda bulundu.
Güneydoğu'da meydana gelen olayları bir seçim planı olarak değerlendirmek gerektiğine işaret eden Prof.Dr. Kaynak, "Bunları yapanlar, Kürt vatandaşları değil, onlar üzerinden oyun kuranlar.
Yönetici takım. Yarın TBMM'de BDP'li milletvekilleri olacak, anayasa zemini Türkiye'yi farklı yere götürür" dedi.
MHP'nin TBMM dışında kalması, BDP'nin Meclis'te bulunmasının, sıkıntı yaratıp yaratmayacağına ilişkin sorumuza Prof.Dr. Kaynak, "MHP baraj dışında kalırsa Bahçeli zaten ayrılır. Yerine gelen lider, yeni siyaset için MHP'yi kontrol edecek durumda bulunur, ondan bağımsız grupların hareket kabiliyeti küresel gelişmeler ışığında anlam ifade etmez. Böyle bir pozisyonda bana göre olmaz, imkan doğmaz, doğarsa halledilir" yanıtını verdi.
Kaynak, MHP'nin ılımlı lider ve ılımlı siyaset ile yola devam etmesi karşısında, BDP'nin şahinlerinin, içte ve dışta oyun kurucularının da zemin kaybedeceğini, Türk-Kürt kavgasını körükleyecek imkan ve pozisyonların işlemez duruma geleceğini vurguladı.