BÜLENT ERANDAÇ

BÜLENT ERANDAÇ

Tarihi 12 Mayıs 2011

Osmanlı'nın ikinci başkenti Edirne

Edirne'yi, bölgeye adlarını veren ve Hint-Avrupa kökenli bir kavim olan Traklar kurmuştur. Bilinen en eski ismi aynı zamanda bir Trak boyu adı olan Odrysai'dir. Uscudama ismiyle de anılan şehir yaklaşık M.Ö 170'te Romalıların hakimiyetine geçer. 1361 Türk fethine değin Bizans'ta kalır. 1365'te başkent yapılan Edirne, 1453'te İstanbul'un başkent olmasından sonra da önemini kısmen yitirse de, padişahların gözde yerlerinden biri ve canlı bir ticari ve idari merkez olarak kalmıştır.
18. yüzyılda yangınlar ve depremle sarsılan kentin gelişimine en büyük darbeyi, bir zamanlar avantaj teşkil eden Balkanlara açılan kapı olma niteliğinin Osmanlı İmparatorluğu'nun gerilemeye başlamasıyla dezavantaja dönüşmesi vurmuştur. Kurtuluş Savaşı'nın kazanılmasıyla 25 Kasım 1922'de nihai olarak Türk egemenliğine girmiş ve sıkıntılardan kurtulmuştur.
Şehrin adı, burada yaşayanların sürekli "Bu işi Edirin Edirin" demesiyle günümüze Edirne olarak geçmiştir.
Edirne'nin nabzını tutmak için görüştüğümüz MHP Edirne İl Başkanı Zakir Topdur, düşüncelerini şöyle açıkladı: "2007 seçimlerinde Cemalettin Uslu milletvekilimiz olarak seçildi. 2011 yılı seçimleri için de çok iyi bir liste yaptık.
Cemalettin Uslu listenin 1. sırasında.
Cemalettin beyin hayatı Trakya Birlik'te geçti. Genel Müdürlüğe yükseldi, 10 yıl görevini sürdürdü. 2. sırada Doktor Gürsel Şimşek bulunuyor. Trakya Çeltik Üreticileri Başkanlığı ve İl Başkanlığı görevlerinde bulundu. 3. sırada 1983 doğumlu, esnaf Doğuş Şimşek yer aldı.12 Haziran'da CHP'yi geçip 1. parti olmayı hedefledik."
Başkan Topdur, "Belediye CHP'de, hükümet AKP'de, yani yönetimdeler, ama Edirne'nin sahibi yok" diyerek, Edirne'nin bazı sıkıntılarını sıraladı: "Edirne, işsizlik yüzünden göç veriyor. Trakya'da hava kirliliği yüksek. Barajlar bitirilmedi. Ergene kirliliğine hükümet çare bulmuyor. Bölücüler şımartıldı, esnaf, sanatkar, çiftçiler perişan."

Edirne Belediye Başkanı

Edirne seçimlerini, CHP'li Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi ve Erdoğan'ın yakın çalışma arkadaşı Mehmet Müğezzinoğlu'nun çalışmalarının etkileyeceği belirtiliyor.
Sedefçi hakkında açılan davalar vardı.
2010 yılında, iki ayrı suçtan hapis cezası almıştı. Sedefçi, yargıda aklanana kadar CHP üyeliğini askıya aldığını açıklamış, görevini bağımsız sürdürmeye devam edeceğini belirtmişti.
AK Parti İstanbul İl Başkanı, sonra İstanbul Milletvekili olarak görev yapan Müezzinoğlu, bu sefer Edirne liste başı olarak seçime katılıyor. Bakalım, 3. vekilliği Müezzinoğlu mu Sedefçi mi belirleyecek?