BÜLENT ERANDAÇ

BÜLENT ERANDAÇ

Tarihi 1 Mayıs 2011

Müebbete sevinen Ergin kardeşler

İç ve dış siyasi olayların arasında fazla dikkati çekmeyen 10 yıllık bir dava sonuçlandı. "Karagümrük Çetesi" olarak bilinen Nuri ve Vedat Ergin kardeşlerin müebbet hapis cezası aldıktan sonra hakimlere teşekkür etmeleri, hukuk çevrelerince manidar bulundu.
Yargılanan isimlere bakınca Sabancı cinayeti sanığı Mustafa Duyar'ın hapishanede öldürülmesinden tutun da Uşak Cezaevi isyanında "devlet bize katili öldürttü" konuşmalarına kadar birçok olayla bağlantılı olan bir film senaryosu var ortada. Önce, 29 Nisan Cuma günü verilen karar üzerinde durmak istiyorum.
Uşak E Tipi Cezaevi'nde 2000 yılında 6 kişinin ölümü, 23 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan olaylarla ilgili açılan davada yargılanan Ergin kardeşler, müebbet hapse mahkûm oldu. Karar açıklandıktan sonra Nuri Ergin mahkeme heyetine teşekkür ederek, "Allah sizin gibi hukuk adamlarını ülkenin başından eksik etmesin" dedi.
Peki müebbete neden teşekkür edildi? Hukuk çevreleri, konuyla ilgili şu yorumda bulundu: "Mahkeme heyeti, taktir hakkını kullanarak Ergin kardeşlere verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını müebbete çevirdi. Müebbet hapis cezası alan sanıklar 36 yıl cezaevinde yatacak. 36 yıl ceza alma, dışarıya çıkma imkânı verir."

Duyar'ı kurşunladılar

1997'de başlayan bir film senaryosu gibi olaylar var ortada. Fatih ve Karagümrük bölgesini kontrol eden Ergin kardeşler 1997 yılında Metris Cezaevi'ne konuldu. Daha sonra Afyon Cezaevi'ne sevk edilen Ergin kardeşler, 15 Şubat 1999'da Sabancı suikastı sanığı Mustafa Duyar'ı kurşun yağmuruna tutarak öldürdü.
Peki Uşak Cezaevi isyanında Nuri Ergin'in "Devlet istedi diye ben öldürdüm" dediği Mustafa Duyar kimdir? Duyar, Sabancı Center'da Sabancı Holding Yönetim Kurulu Üyesi Özdemir Sabancı, Toyotasa Genel Müdürü Haluk Görgün ve sekreter Nilgün Hasefe'yi öldürerek yurtdışına kaçtı.
Dev-Sol militanı Duyar, 17 Aralık 1996'da Suriye'de yakalandı. Duyar, 15 Şubat 1999'da Afyon Cezaevi'nde Karagümrük çetesinin adamları tarafından öldürüldü.
Tansu Çiller'in başbakan olduğu dönemde örtülü ödeneği dolandırmakla suçlanan Selçuk Parsadan'ı da başından vurdular. Bu olaylardan sonra Ergin kardeşler, Kartal Özel Tip Kapalı Cezaevi'ne gönderildi. Ancak aynı cezaevinde Alaattin Çakıcı ve Erol Evcil gibi sanıkların da bulunması yeni olaylara sahne oldu.
Gelişen süreçte diğer bir mafya babası Çakıcı'yla büyük bir savaşa girişen Nuriş kardeşler Uşak Cezaevi'ne nakledildi.

Uşak Cezaevi isyanı

Ergin kardeşler, 3 Aralık 2000'de, Çakıcı'nın kendilerini öldürtmek istediğini bahane edip Uşak Cezaevi'nde isyan çıkarttı.
Gazetecilere seslenen Nuri Ergin "Bu devlet bana Mustafa Duyar'ı öldürttü", kardeşi Vedat Ergin ise "Veli Küçük'ü arayın; beni sorun. Başka da bir şey demiyorum" diye bağırdı. Bu iddialar kamuoyunda şok etkisi yapmıştı.