BÜLENT ERANDAÇ

BÜLENT ERANDAÇ

Tarihi 17 Nisan 2011

2023 hedefi: Lider ülke olmak

Cumhurbaşkanlığı Forsu'ndaki 16 yıldız nedir? Büyük Hun, Batı Hun, Avrupa Hun, Ak Hun, Göktürk, Avar, Hazar İmparatorluğu, Uygur Devleti, Karahanlılar, Gazneliler, Harzemşahlar, Altınordu Devleti, Büyük Timur, Babür, Büyük Selçuk İmparatorluğu, Osmanlı İmparatorluğu, ortadaki güneş ise Türkiye Cumhuriyeti'ni simgeler. 2023 nedir? 16 yıldız içinde güneş olan, şehitlerimizin bize emanet ettiği aziz vatanın Türkiye Cumhuriyeti oluşunun 100. yılıdır. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner, 2023 hedefinin geçireceği evreleri TAKVİM okurları için analiz ederken, "2023 yeni bir hedefin başlangıcıdır. Lider ülke Türkiye'yi yaratmanın azim ve kararlılığının ilan edileceği yıldır" dedi.

AK Parti'nin 2015 virajı

2023'e giden yılların iç dinamiklerini, "2011 seçimleri, yeni anayasa ve AK Parti'nin 2015 yılı dönüşümünün" belirleyeceğini belirten Prof. Dr. Laçiner, şöyle konuştu: "2023 hedeflerine ulaşmada Türkiye'nin yapısal değişiklik yapması zorunlu. Bunun da yolu yeni anayasadan geçiyor. AK Parti'nin milletvekili listesine bakınca, Başbakan Erdoğan'ın seçimler sonucunda yapısal bir değişiklik yapmayı, bu yapısal değişikliğin üzerine yeni Türkiye'nin kurulması üzerine çok sıkı çalışmayı ve kendi içinde parçalanmayacak bir yapı kurmayı amaçladığı görülüyor'' 2023'e giderken Başbakan Erdoğan'ın, kritik bir virajdan geçeceğini söyleyen Prof. Dr. Laçiner, şöyle devam etti: "Her canlı gibi kurumların da ömrü vardır.
Yaşam enerjileri sürdükçe kurumlar da yaşamaya devam eder. AK Parti'nin enerjisi 2015'e doğru zirve yapacaktır.
Ancak zirveler düşüşün de başladığı yerlerdir. Eğer Erdoğan değişimi okumaya devam ederse, 2015 dönüşümü başarılı olursa, buradan 2023 yılına giden dinamo kadro çıkacak, Türkiye'nin 2023 hedefini yakalaması mümkün olacaktır."

Bölgenin kutup yıldızı

Prof. Dr. Sedat Laçiner, Türkiye'deki değişimin, 2023'ü nasıl etkileyeceğini ise bir analizle gösterdi: "Bir ülke devleti ve milletiyle ayağa kalkıyor, kendisine içeride ve dışarıda giydirilmek istenen gömleği adeta parçalıyor. Bölgenin kutup yıldızı olarak Türkiye, ekonomik, siyasi ve askeri gücüyle, 2023 hedeflerine ulaştığı anda,küresel oyuncu olacaktır. Türkler, Müslüman olmanın gelişmiş, üretken, zengin, demokrat, sivil ve modern olmakla çelişmeyeceğini hem Doğu'ya, hem de Batı'ya kanıtladılar. İslam'ın kapitalizm ve demokrasi ile çeliştiği kanaati Türkiye sayesinde kırılmaya başladı. Türkiye çevresindeki bölgenin fay hatlarında çatırdamalara yol açtı. Ve tüm bunlar Türkiye'nin kendi zihin dünyasındaki tabuları birer birer yıkmasıyla başladı.
Türkiye dönüşüyor, dönüşürken bölgesinde radikal değişimleri de tetikliyor.
Türkiye prangalarından kurtuldukça, bu değişim küresel etkileri olan büyük bir depremi tetiklemektedir."