BÜLENT ERANDAÇ

BÜLENT ERANDAÇ

Tarihi 15 Nisan 2011

Zor günlerin adamı: Atilla Koç

Atilla Koç, AK Parti'nin, iki dönem Aydın Milletvekili olarak görev yaptı.
Bu dönem Meclis'te olmayacak.
12 Haziran seçimleri listesi açıklandıktan sonra Koç'la konuşurken verdiği mesajı, genç siyasetçilere bir ders niteliğinde görüyorum: "Önemli olan Türkiye. Çok kritik görevlerde bulundum. Bizde kırgınlık olmaz. Biz görev adamıyız. 68 kuşağının milliyetçi-demokrat kanadıyız. Siyaset bir dört çarpı dört bayrak yarışıdır. Ben bayrağı aldım, genç arkadaşlara devrettim. Onlar da bayrağı başka isimlere taşıyacaktır. Millete hizmet her yerde yapılır.
Önce bürokraside, dün Meclis'te, yarın entelektüel zeminlerde Türk aydını yetiştirmede millete hizmet devam edeceğim.'' Atilla Koç, entelektüel olduğu kadar Türk bürokrasi ve siyasetinin de zor günlerinin adamı olmuş bir isimdir.
Kültür ve Turizm bakanı olduğu dönemdeki beyin kadrosu, bugün bürokrasinin çekirdek kadrosunda görev yapmaya devam ediyor.
Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Prof. Dr. Mustafa İsen, Koç'un bakan olduğu dönemde Müsteşar'dı. Kültür ve turizm alanında birçok ilklere beraberce imza attılar.
Müsteşar yardımcılarından Ahmet Kara Kars Valisi, Mustafa Büyük Sakarya, Müzeler Genel Müdürü Orhan Düzgün Ordu Valisi, Topkapı Sarayı Müdürü Nurullah Çakır Çorum Valisi olarak görevde bulunuyor.

Hassas dönemler

Atilla Koç, idarecilik hayatına, İçişleri eski Bakanlarından Oğuzhan Asiltürk'ün yanında müşavir olarak başlar. CHP-MSP hükümetinin çekirdek kadrolarını yakından tanıma imkanı bulur. Genç yaşta Konya Emniyet Müdürü oldu. 12 Eylül darbesinde İzmir Bayındır'da kaymakam olarak bulunurken (1980-1983), aynı dönemde İzmir'de olan Fettulah Gülen Hoca ile kritik günlere tanık oldu. Abdülkadir Aksu'nun İçişleri Bakanı olduğu dönemde, Siirt valiliğine atanan Koç (1988-1992) suikast girişiminden kurtuldu. Koç vali iken, daha sonra Genelkurmay Başkanı olacak Tuğgeneral Hilmi Özkök Tugay Komutanı, Celalettin Cerrah Emniyet Müdürü idi. Siirt havaalanının yapımına onun ileri görüşlüğü sonucu o tarihlerde yapılmaya başlandı. Giresun Valiliği sonrası, Refah-Yol hükümetinde Başbakanlık Müsteşarlığı (1997) görevini yürüttü.
28 Şubat post modern darbesine giden kritik olayları kilit bir görevde yaşadı. Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in genel sekreteri olarak Ankaralılar'a önemli eserler kazandırdı. AK Parti'nin kuruluşuna emek sarf etti ve 2002 ve 2007 seçimlerinde Aydın milletvekili olarak TBMM'de bulundu. Çok geniş bir kitaplığa sahip Koç'un, "Kitaba ayda 500 YTL para harcarım ve tüm yeni eserleri takip ederim" sözlerini tekrar hatırlatmak istiyorum.
Bir süre önce Milan Kundera gibi varoluşsal bir çalışma içinde olduğunu, hayatın anlamını sorgulayan bir roman yazmayı düşündüğünü de açıklamıştı. Entelektüel çevrenin, Koç'tan, CHP-MSP ve 28 Şubat dönemini yazmasını beklediğine işaret ederek, yeni hayatında başarılar diliyoruz.