BÜLENT ERANDAÇ

BÜLENT ERANDAÇ

Tarihi 19 Şubat 2011

Kaynak: Balyoz'da bazı sürprizler olacak

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) eski Daire Başkanı Prof. Dr. Mahir Kaynak, "Balyoz'da sürprizlere hazır olun. Şimdi size söyleyemem, birkaç ay içinde sürprizler olacak.
Seçimden önce olabilir. Büyük hedefleri olan Türkiye'nin Başbakanı ve Genelkurmay Başkanını kimse kavga içinde gösteremez" diye konuştu.
Prof. Dr. Mahir Kaynak, son günlerin kafa karıştıran olaylarının, ilginç ziyaretlerin ve sürpriz açıklamaların arka planında ne olduğunun şifrelerini çözen analizlerini TAKVİM'e açıkladı.
Kaynak'la yaptığımız konuşmamızın ayrıntıları:

* Yeni ABD Büyükelçisinin konuşmasının altında ne yatıyor?
"Vatandaşımız, beklenmedik bir çıkışın altında neyin yattığını ve bunun ne tür siyasi ve diplomatik sonuçlara yol açacağını çok merak ediyor. Amerika'nın siyasi ve diplomatik beyni, büyükelçisinin bu açıklamasını, önceden enine boyuna planlamıştır. Bu açıklamanın esas hedefi Balyoz operasyonudur. Bu açıklama, Balyoz operasyonun Amerika üzerine yıkılmasını engellemek için yapılmıştır. CHP Genel Başkan Yardımcısı Süheyl Batum'un 'Ordu kâğıttan kaplan, bunu Amerika yapıyor' imasını veren açıklamasına karşı Amerikan'ın gardını almasıdır.
Deniyor ki, tutuklamalarda dahlimiz yok, biz de sizin gibi takip ediyoruz. Ordu içindeki gelişmeler bizimle ilgili değil."

* Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner, Dolmabahçe'de Başbakan ile nasıl bir konuşma yapmış olabilir?
"Işık Paşa, bazı huzursuzluklar karşısında hiçbir tepki vermeden duramazdı. Sadece tutuklamaları düşünmeyin, daha genel anlamda, ülke içi ve ülke dışı yansımaları konusunda Erdoğan ve Işık paşa bir değerlendirme yapmıştır.''

* Balyoz operasyonu nereye uzanacak?
"Başbakan Erdoğan'ın şu sözüne çok dikkat edin. Diyor ki, 'Şundan hiç kimsenin endişesi olmasın, bu yargı süreci sonucu ne olursa olsun TSK'yi daha da güçlendirecek, bütün iddialara net bir şekilde son verecek, zihinlerdeki soru işaretlerini ortadan kaldıracaktır.' İşte Erdoğan-Işık Paşa görüşmesinin mesaj cümlesi budur. Bunun altını açmak istiyorum. Balyoz'da sürprizlere hazır olun. Şimdi size söyleyemem, birkaç ay içinde sürprizler olacak.
Seçimden önce olacaktır. Büyük hedefleri olan Türkiye'nin Başbakanı ve Genelkurmay Başkanı'nı kimse kavga içinde gösteremez''

Gölge CIA Stratfor

Gölge CIA olarak bilinen Strafor'un Başkanı Friedman'ın, önceki gün Türkiye'ye önemli mesajlar verdiğini açıklayan Prof. Dr. Mahir Kaynak, gölge CIA Strafor'un şifrelerini çözdü: "Gölge CIA Başkanı Stratfor araştırma kuruluşunun George Friedman Amerika'nın sesinde 'Türkiye'de dindarlar denklem dışı bırakılamaz' gibi, dikkati çeken bir açıklama yaptı. Friedman diyor ki, "Türkiye'de siyasette taşlar hala yerine oturmadı. AK Parti egemen konumunu muhafaza ederken, CHP'nin yapısal zayıflığı sürüyor. CHP dindar kesime ulaşamıyor.
Türkiye'de dindar kesimin sandıktaki seçimi denklem dışı bırakılamaz."

İsrail ve İran mesajı
Prof. Dr. Kaynak, Gölge CIA Başkanı Friedman'ın, "Türkiye'nin düşmanları var" sözlerinin altında ne yattığını ise şöyle analiz etti: "Friedman dedi ki, Türkiye komşularla sıfır sorunlu dış politika stratejisi yürütmek istiyor. Ama düşman edinmeden bu çıkarları gütmesi imkânsız. Eninde sonunda birilerini üzmek zorunda kalacak.
Türkiye'nin düşmanları var.
Ermenistan. Irak politikası konusunda ve İsrail'le, İran konusunda Amerika ile sıkıntı var."
Prof. Dr. Mahir Kaynak, Friedman'ın çok kritik bir laf ettiğini de aktardı, "Türkiye'nin ellerini kirletmesi gerekiyor" sözlerini analiz etti: "Friedman, Türkiye'nin karmaşanın parçası olması gerekiyor. Türkiye enerji konusunda Rusya'ya bağımlı.
Rusya Ermenistan'ı destekliyor. Azerbaycan ve Gürcistan'a baskı yapıyor. Bu nedenle Türkiye'nin diğer enerji kaynaklarına ihtiyacı var, bu kaynaklardan biri Azerbaycan ve Gürcistan'dan geçen boru hattı.
Ama bu da yeterli değil.
Türkiye'nin Kuzey Irak politikası, Türk-İran ilişkileri ve Türk-
Amerikan ilişkileriyle de kesişiyor.
Irak'ın sunduğu her fırsat bir karmaşa içeriyor. Türkiye'nin bu denklemi çözmesi için ellerini kirletmesi gerekiyor.
Türkiye'nin Irak'ın geleceği konusunda İran'la asgari ölçüde uzlaşmaya gitmesi gerekecek. Bu da Türkiye'yi Amerika'yla karşı karşıya getirebilir, işte bu karmaşık sorun yüzünden Türkiye'nin eli kirlenebilir.
Friedman aracılığıyla Amerika, Türkiye'yi tercihe zorluyor. Ya Amerika'ya İran kararına zorlamasıdır bu. Aman dikkat."