BÜLENT ERANDAÇ

BÜLENT ERANDAÇ

Tarihi 14 Ocak 2011

Dalan kararı neden geç çıktı?

Yeditepe Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Bedrettin Dalan hakkında 24 ay gibi uzun bir zaman geçtikten sonra kırmızı bülten çıkarılmasının ne manaya geldiği tartışılıyor.
Ne oldu da, bu kadar uzun bir aradan sonra kırmızı bülten çıkarıldı sorusu akıllarda dolaşıyor. Ergenekon davasını yakından takip eden güvenlik uzmanları, Amirallere suikast ve Kafes davaları ile birleştirilen Poyrazköy davasının 14 Temmuz 2010'da başladığına işaret ederek, "Devam eden mahkemedeki ifadeler ve savcılıkça yaptırılan yeni istihbarat çalışmaları sonucu, Dalan'ın davanın kilit adamı olduğuna ilişkin gelişmeler üzerine kırmızı bülten çıktığını tahmin ediyoruz"' yorumunu yaptılar. '
Fikri ve mali' lider mi?

Bedrettin Dalan'ın adı Ergenekon iddianamelerinde "fikri ve mali lider" olarak geçtiği öne sürüldü. Bunun Ergenekon konseyi içinde, finansman daire başkanlığı (sivil kişi) bölümüne işaret ettiği söyleniyordu.
Ergenekon'un yeniden yapılanmasına (reorganizesi) ilişkin "29 Ekim 1999" başlıklı doküman ele geçirilmiş, bunun da 7 kişiden oluşan bir Konsey'i işaret ettiği görülmüştü.
Konsey Başkan'ının ismi, "Ergenekon Başkanlığı" olarak geçiyor, bu başkanlığa bağlı olarak, İstihbarat Dairesi Komutanlığı(Asker) İstihbarat Analiz ve Değerlendirme Dairesi Komutanlığı(Asker) Operasyon Dairesi Komutanlığı(Asker) Finansman Daire Başkanlığı (Sivil), Örgüt İçi Araştırma Dairesi Komutanlığı(Asker) Teori Tasarım ve Planlama Dairesi Başkanlığı(Sivil) olarak belirtiliyor.
Ergenekon'un 1 numarası çok konuşuldu, kim olduğu net olarak ortaya çıkmadı. Bazı isimler var ama resmen açıklanmadı.
10. operasyonunun önemi

Daha önceki yazılarımızda Ergenekon 10. operasyonun çok önemli olduğunu, bu operasyon sonunda Ergenekon dalgalarının yavaşlama yoluna girdiğini vurgulamıştık.
2009 yılının 7 Ocak günü Ergenekon soruşturması kapsamında 10. operasyon başlatılmış, Tuncer Kılınç, Kemal Gürüz, Kemal Yavuz ve Erdal Şenel'in aralarında bulunduğu 32 kişi gözaltına alınırken, Bedrettin Dalan'ın ABD'ye gittiği ortaya çıkmıştı. Dalan'ın, Amerika'nın ardından Finlandiya, Hollanda, Almanya, Rusya 'da dolaştığı, muhtemelen Belarus'ta yaşamakta olduğu duyuluyor.