BÜLENT ERANDAÇ

BÜLENT ERANDAÇ

Tarihi 30 Ekim 2010

Yassıada demokrasi müzesi

Kültür ve turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Yassıada'nın Demokrasi Müzesi yapılması için Maliye Bakanlığı'ndan izin istedi. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, teklifi uygun buldu. Yasıada, şu anda Milli Savunma Bakanlığı'na tahsisli olduğu için, gözler Savunma Bakanı Vecdi Gönül'e çevrildi. "Yassıada" demek, demokrasi şehitleri demektir. 27 Mayıs darbesinden sonra Yassıada'da kurulan mahkemelerde yargılanan Adnan Menderes ve arkadaşları, milletin bağrından koparılmış çiçekler demektir. Üzerinden elli yıl geçse de Türkiye siyasetinin ilk ve en derin kırılmayı yaşadığı günlerin izi hala taze. Bugün Türk siyaseti hala bir dalgalanma ve kuşatılmışlık hissi içindeyse bunun sebebi hiç kuşkunuz olmasın ki 27 Mayıs darbesidir. "Yassıada demokrasi müzesi" olacaktır.
Bu müze üzerine, merhum Adnan Menderes'in asılırken söylediği, "Dirimden korkmayacaktınız. Ölümden korkun... Hayata veda etmek üzere olduğum şu anda milletime ebedi saadetler dilerim..." sözleri yazılmalıdır.


'DEĞİŞİM' KARADENİZ'DE YÜZMEK KADAR ZOR MU?
Doğuş Holding'in düzenlediği Yeni Medya Konferansı'nda konuşan New York Times CEO'su Arthur Sulzberger'in "Değişim, Karadeniz'de yüzmek kadar zordur.
Değişmek için cesaret gerekir"
sözleri, bir Türkiye başarısına işaret etmektedir.
Türk milleti Cumhuriyet'in 87. yılını kutlarken, çok zor olan bir hareketi gerçekleştirmektedir.
Türk halkı, Karadeniz'de yüzüleceğini dost-düşman herkese gösteriyor.
Değişim, demokratik yönde olumlu etkileri beraberinde getiriyor. Örgütler, dernekler, partiler, iş ve sanat dünyası, seçmenler, devlet kuruluşları gelişmelere uyum sağlıyor.
Tüm dinamikler tedrici bir gelişim grafiği çiziyor. Ama şu da bir gerçek ki, düşünce tembelleri, değişime direnenler, düşünemeyenler, amaçlarına hiç ulaşmayacak olsalar da kenarda bekliyor.

YENİ 'KIRMIZI KİTAP'IN KODLARI
Kamuoyunda "Kırmızı Kitap" olarak bilinen yeni Milli Güvenlik Siyaseti Belgesi'ne, MGK'dan onay çıktı.
Yeni, "kırmızı kitap"ın kodları nedir?
Bu kitap, yeni Türkiye'nin kodlarını gösteriyor. Yeni yapılanma getiriyor.
Türkiye'nin güvenlik alanından, demokrasiye geçişini ilan ediyor.
Kırmızı kitap, temel önceliğimizin, demokratik, özgürlükçü yeni bir anayasa yapılması başta olmak üzere; siyasi, ekonomik ve toplumsal alanlarda en ileri standartların Türk halkına sunulmasını işaret etmektedir.
Neticede Türkiye'nin; hukukun üstünlüğüne dayalı, hak ve özgürlüklerle ilgili sıkıntıların ortadan kalktığı, bireyin odakta olduğu birinci sınıf bir demokrasi olmasının yollarını döşemektedir.
Eskiden, her şey güvenlik tehdidi olarak algılanıyor ve güvenlik temelinde çözülmeye gidiyordu. Şimdi, iç meseleler güvenlik değil, demokrasi temelinde ele alınacak, sorunlar, tehlikeler demokratik hukuk temelinde çözülecektir.