BÜLENT ERANDAÇ

BÜLENT ERANDAÇ

Tarihi 14 Mart 2010

Topkapı Sarayı filmi..

1964'te İstanbul'da çekilen ve dünyada büyük yankılar uyandırıp en çok izleyici toplayan filmler arasına "Topkapı" girer.
Başrollerini Melina Mercouri, Peter Ustinov ve Maximilian Schell'in üstlendiği film Türkiye'nin tanıtımına o denli faydalı olur ki, bu film sayesinde Topkapı Sarayı'nı görmek isteyen yabancıların sayısı artarak devam eder.
Bu filmin İstanbul çekimlerinde bir sinema üstadı Türker İnanoğlu vardır.
Bir yapımcı olarak İnanoğlu, her zaman sinema sanayiinin kendi ülkesinin sınırları içinde kalamayacağını bilmiş; yapımlarının alanını genişletmek için ortak yapımlara cesaret ve istekle girişmiştir.
Başka ülkelerdeki meslektaşlarıyla işbirliğine girerek, farklı sanatçılar ve sinemasal yaklaşımlarla tanışıp, birikim ve tecrübelerine yenilerini katmıştır.
Türkiye filmin çekimine çok güçlü bir destek vermiştir. Tarihi mekânların bolca kullanılması, çok uluslu ünlü bir kadro, uluslararası kamuoyunda hala Türkiye'yi tanıtabilmedeki başarısı dikkatlerden kaçmamaktadır.

Kremlin Sarayı Hazineleri Topkapı'da
Moskova Kremlin Sarayı Hazineleri
Topkapı Sarayı'nda.
Sergi dünya tarihine yön veren kararların alındığı iki sarayın büyük buluşmasına şahit olmaya ve Topkapı Sarayı'nı yeniden keşfetmeye davet ediyor.
Sergide Moskova Kremlin Sarayı Müzesi koleksiyonundan, Rus çarlarının hazinesinde bulunan ve Kremlin katedrallerini, Moskova saraylarının kabul salonlarını ya da özel dairelerini süsleyen olağanüstü görkemli altın ve gümüş eşyalar, inci ve değerli taşlarla bezeli giysiler ve din adamı cübbeleri yer alıyor.
Osmanlı İmparatorları tarafından Moskova'ya gönderilen at koşumları, mücevherler, lüks dokumalar ve Çar'a ait hükümdarlık simgeleri sergileniyor.
Sergi, 7 Haziran Pazartesi tarihine kadar ziyarete açık olacak.
Topkapı Sarayı Müzesi, Salı günleri hariç her gün 09.00-17.00 saatleri arasında görülebilir...