BÜLENT ERANDAÇ

BÜLENT ERANDAÇ

Tarihi 11 Ocak 2010

Süper terör müsteşarı kim olacak?

Demokrasi üzerindeki vesayetin ortadan kalkmasını mümkün kılacak önemli sivilleşme hamleleri sürüyor. Başbakan Tayyip Erdoğan, "demokratik açılım"ı, bir Kürt açılımı olmaktan daha geniş ve kuşatıcı kapsamda ele alma kararlılığını, cesurca ve anlamlı biçimde sürdürüyor.
Hükümet, halen meclis gündeminde olan Kamu Düzeni Müsteşarlığı ile ilgili kanun tasarısının TBMM'den kısa zamanda geçirilmesi için harekete geçme kararı aldı.
Terörle mücadeleye ilişkin politika ve stratejileri geliştirmek ve koordinasyonu sağlamak üzere kurulan Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı, Kızılay'daki TOBB eski binasında faaliyete geçiyor.
"Süper müsteşar"ın kim olacağı sorusu da kulislerde tartışılmaya başlandı. Kulislerde ise birimin başına "süper müsteşar" olarak geçebilecek isimler arasında Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala, TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin ve İstanbul Valisi Muammer Gülerin adı öne çıkıyor. Bu yıl içinde emekli olacak MİT müsteşarı Emre Taner'in durumu hassasiyetle değerlendiriliyor.

Kurul'da kimler var?

Efkan Ala: Diyarbakır Valiliği nedeniyle Güneydoğu tecrübesi olan Ala, müsteşarlık döneminde güvenlik birimleriyle başbakanlığın irtibatını sağlayan isim olarak biliniyor.
Muammer Güler: İstanbul Valisi Muammer Güler de yeni müsteşarlık için adı geçen isimlerden. Hukukçu olan Güler, daha önce Niğde, Kayseri, Gaziantep Valiliği de yapmıştı.
İbrahim Şahin: TRT 6'yla dikkatleri üzerine çeken Şahin, hukukçu. Şahin, e-devlet projesindeki "Hukuki Altyapı Çalışma Grubu"nda İçişleri Bakanlığı'nın temsilcisiydi.
İçişleri Bakanı'nın başkanlığındaki kurulda, Genelkurmay 2. Başkanı, Jandarma Genel Komutanı, MİT, Adalet, İçişleri ve Dışişleri Bakanlıkları müsteşarları, Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarı, Emniyet Genel Müdürü ve Sahil Güvenlik Komutanı yer alacak. Gerektiğinde gündemle ilgili diğer kurum ve kuruluş temsilcileri de toplantıya davet edilebilecek.
Doğrudan müsteşara bağlı İstihbarat Değerlendirme Merkezi oluşturulacak.
Bu çerçevede güvenlik kuruluşları ve istihbarat birimleri ile Dışişleri Bakanlığı'nca elde edilecek stratejik bilgi ve istihbarat bu merkezde değerlendirilecek.

Operasyon yetkisi yok

Güvenlikle ilgili operasyonel bir görev yapmayacak olan müsteşarlık, terörle mücadelede şu görevleri yerine getirecek:
Politika ve stratejiler belirlenmesine yönelik çalışmalar yürütmek ve bu politika ve stratejilerin uygulamasını izlemek,
Güvenlik kuruluşları ve istihbarat birimlerinden gelen stratejik istihbaratı değerlendirmek ve ilgili birimlerle paylaşmak,
Gerekli araştırma, analiz ve değerlendirme çalışmaları yapmak veya yaptırmak,
Güvenlik kuruluşlarına ve ilgili kurumlara stratejik bilgi desteği sağlamak ve bunlar arasında koordinasyonu temin etmek,
Kamuoyunu bilgilendirmek ve halkla iletişimi sağlamak,
Uluslararası gelişmeleri Dışişleri Bakanlığı ve ilgili kurumlarla işbirliği içinde izlemek ve
Terörle mücadelede kilit merkez konumuna gelecek olan müsteşarlık ise dört ana hizmet birimi, üç danışma birimi ve bir yardımcı hizmet biriminden oluşacak. Bir müsteşar, iki müsteşar yardımcısının bulunacağı müsteşarlıkta, genel müdür bulunmazken, 6 daire başkanı yer alacak.
Güvenlik politikaları ve sosyo-ekonomik politikaların uyumlu bir şekilde yürütülmesini sağlamak üzere illerde İl Sosyal Etüt ve Proje Müdürlüğü kurulacak. 81 ilde de "Sosyal Etüt ve Proje Müdürü" atanacak. Gerekli görülen ilçelerde de bürolar kurulacak.