Tarihi 1 Temmuz 2013

CHP'ye yeni lider

CHP'de Kemal Kılıçdaroğlu'na karşı ciddi bir muhalefet var, ancak parti içi muhalefetin lideri yoktu. Haluk Koç'un, Genel Başkan Yardımcısı olması ile birlikte bu koltuk boş kalmıştı.
CHP'de geçtiğimiz hafta yapılan grup başkanvekillikleri seçimleri, parti içi muhalefetin liderini belirledi.
Artık o koltuğu Emine Ülker Tarhan dolduracak gibi görünüyor.
Şimdi baştan alalım...
CHP'de 3 grup başkanvekilliği için 10 isim yarıştı.
Seçime asılan iki ayrı grup vardı:
1) Ulusalcılar.
40-50 civarında oyu kontrol ettiler. Eski grup başkanvekilleri Emine Ülker Tarhan ve Muharrem İnce ile Sinop Milletvekili Engin Altay'ı desteklediler.
2) Yeni CHP'liler.
Genel Başkan Yardımcıları Sezgin Tanrıkulu
ve Gürsel Tekin'in başını çektiği bu grup, Hurşit Güneş, Özgür Özel ve Kılıçdaroğlu'nun talebi ile Akif Hamzaçebi'nin arkasında yer aldı.
Başlangıçta "seçime müdahale etmeyeceğim" diyen Kılıçdaroğlu, bu sözünü yerine getirmedi. El altından Akif Hamzaçebi'ye destek verdi. Hamzaçebi de Kılıçdaroğlu'nun desteğine rağmen, sınırdaki 68 oyu 3. turda ancak alabildi.
Emine Ülker Tarhan ise, seçimi tek başına götürdü ve sürekli 3. oldu.
Kılıçdaroğlu müdahale etmeseydi, ipi göğüsleyeceği kesindi.
Muharrem İnce'ye gelince, "100 oydan aşağı alırsam bu işi bırakırım" diyordu.
Ancak, ilk turda sadece 39 oy alabildi.
Geçmişte, ilk turda düşük oy alan CHP'deki grup başkanvekilleri çekilirken, Muharrem İnce direndi. 5. tura gelindiğinde, Emine Ülker Tarhan, Özgür Özel ve Muharrem İnce ilk üçü paylaştı.
Bunun üzerine İnce'ye Genel Merkez'den "çekil" haberi gitti. Ama, Oyine direndi. Durum bu olunca, Emine Ülker Tarhan adaylıktan çekildi. Bunun üzerine CHP Grubu'nda "Erkeklik Emine'de kaldı" yorumları yapıldı.
Muharrem İnce, CHP'de tekrar Grup Başkanvekili seçildi, seçilmesine de ancak 6. turda! Üstelik, bu turda oy kullanan 20 milletvekili tepki göstererek kendisine oy vermedi. Üstelik tepkiler devam ediyor...
Sosyal medyada "Demir leydi kaybetti" deniliyor. "CHP'de büyük şok" haberleri yer alıyor. Emine Ülker Tarhan için şu yorumlar yapılıyor: "Kadını nasıl da harcadınız?
Görevini hepinizden daha iyi yaptı.
CHP seçmeninin de yüzde yüzü arkasındaydı. Yazık ettiniz hem kendinize, hem partinize..."
Bazıları da Tarhan'ı yeni parti kurmaya davet ediyor.

***

Emine Ülker Tarhan, CHP'nin bazı politikalarına muhalif olmasına rağmen, Grup Başkanvekilliği görevinden dolayı suskun kalıyordu. Artık rahatladı.
Önümüzdeki günlerde suskunluğunu bozması, net çıkışlar yapması bekleniyor.
Tarhan ve parti içi muhalefetin tavrını ise, Kılıçdaroğlu'nun atacağı adımlar belirleyecek.
Kılıçdaroğlu'nun istifa ettirdiği Gülseren Onanç'ın yerine Genel Başkan Yardımcılığı'na getireceği isim son derece önemli. İlk çatışma o zaman yaşanacak. Kılıçdaroğlu'nun yapacağı tercih, parti içinde kırılmaya kadar gidebilecek yeni bir kavga başlatabilir. CHP'de şimdilik herkes beklemede.
Ancak, parti içinde "ulusalcılarla", "yeni CHP'iller" arasında bir hesaplaşma yaşanması kaçınılmaz. Grup Başkanvekilliği seçimi ile fitil ateşlenmiş oldu!

***

Bu arada, CHP içinde Türk siyasetinde pek alışık olmadığımız ilginç gelişmeler de yaşanıyor. CHP İstanbul Milletvekili Müslüm Sarı'nın eşi Hatice Sarı, Çankaya Belediye Başkanı'nın Özel Kalem Müdiresiydi. Bir anda ayağı kaydırıldı. Yerine kim geldi biliyor musunuz?
CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan'ın eşi. Hem de yaklaşan yerel seçim öncesi, adaylar belirlenirken!
Böylece Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık, eşini Özel Kalem Müdireliğine getirerek Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tanık'ın da desteğini almış oldu. Şimdi CHP kulisleri bu küçük ama "şok" atama ile çalkalanıyor. İşte CHP'deki mücadele bu kadar acımasız!