Tarihi 20 Temmuz 2012

MHP'de artçı depremler

MHP İstanbul İl Kongresi'nde yaşanan depremin ardından "artçı sarsıntılar" sürüyor. "MHP'de Deprem" başlıklı yazımın ardından, önceki akşam Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın aradı ve "Yazdıklarınızın tamamı yanlış" dedi. "Neden" diye sordum, "Çünkü" diye cevap verdi:
- Yapılan itiraz üzerine, İl Başkanı seçilen Abdurrahman Başkan'ın listesindeki 147 delegenin blok olarak seçilmiş sayıldığına karar verildi.
Araştırdım, muhaliflere sordum, hiç birinin bilgisi yoktu. Birkaç saat sonra haber geldi.
Yapılan "iptal" başvurusu üzerine Kağıthane İlçe Seçim Kurulu'nca şu kararın verildiği bildirildi: "Kongrenin iptali isteminin reddine, en çok oy alan adayın listesinin kabulüne..."
Sandıktan çıkan sonuç bir anda değişti! Bu sürpriz karar, MHP Genel Merkezi'nin can simidi oldu. Haberi alan Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın da telefon açıp, yazdıklarımı yalanlamaya çalıştı.

***
Oysa, henüz her şey bitmedi. Hukuki süreç devam ediyor. Gelişme üzerine, Bahçeli muhalifleri hemen bir itiraz dilekçesi hazırladılar. Kararın "Son derece yanlış ve dayanaktan yoksun olduğunu" belirterek İl Seçim Kurulu'na başvurdular. İtirazın altına da hukuki gerekçelerle diğer illerde yapılan MHP kongrelerinde alınan "emsal sonuçları" eklediler.
Parti içi muhalefet, Kağıthane İlçe Seçim Kurulu'nca verilen bu kararın kesinlikle bozulacağını düşünüyor.
Çünkü, MHP Tüzüğü'nün 67.
Maddesi
'nde aynen şu hüküm var: "Seçimlerde birden fazla listede isimleri bulunan adayların aldıkları oy, tüm listelerden aldıkları oyların sayılıp toplanması suretiyle tespit edilir." Üstelik, CHP'nin son Büyük Kurultayı'nda da böyle yapıldı, bugüne kadar gerçekleşen MHP'nin bütün kongrelerinde de!
MHP'deki Bahçeli muhalifleri, sandıktan çıkan sonucu değiştiren bu kararı, gerekirse Yüksek Seçim Kurulu'na kadar taşımaya kararlılar.

***
MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, yalanlamaya çalıştı, ama...
Muhaliflere bakılırsa, İstanbul İl Kongresi'nde sandıktan çıkan sonuçları eksik bile yazmışım! Kağıthane İlçe Seçim Kurulu kararından önce seçilmiş sayılan 58 kişi muhalif adayların listelerinden geldi.
Burada bir tartışma yok. Diğer seçilen 61 kişinin adı ise, bütün listelerde var. Muhalifler, bu 61 kişinin de kendileri ile birlikte hareket ettiğini iddia ediyorlar:
- Bizim hanemize yazdığın 107 rakamı, aslında 119'dur.
Kim ne derse desin... Kim aksini iddia etmeye çalışırsa çalışsın... Yaşananlar ortada:
MHP'de yaklaşan Büyük Kongre öncesi kıran kırana bir çekişme yaşanıyor. Parti içi muhalefet oldukça etkili bir mücadele veriyor. Sandıktan çıkan sonuçları hazmedemeyenler, yargıya koşuyor. MHP Genel Merkezi'nin, medyada çıkan kongre değerlendirmeleri ile ilgili olarak son derece sert açıklamalar yapması da depremin şiddetini ve sıkıntının küçümsenmeyecek boyutlarda olduğunu gösteriyor!

Ne dediysek o oldu!

CHP Kurultayı öncesi de benzer sıkıntılar yaşadık. Yazdık, İletişim Başkanlığı'nca yalanlandık. Ama seçim sonucu ortaya çıkan fotoğraf, bu köşede yazılanları değil, "yalanlama" yapanları tekzip etti. "Çizilecek" dediklerimiz çizildi.
Kılıçdaroğlu'nun güç verdiği çok yakınındaki isimler yerlerde süründü. Genel Başkan'ın anahtar listesi delindi.
Örgüt, Genel Merkez politikalarını eleştiren Haluk Koç'u en tepeye çıkararak, "Haklısın" mesajını verdi. Taban, eski ve gerçek CHP'lilere sahip çıktı.
Sonuçta, biz ne dediysek o oldu. CHP Parti Meclisi'nde artık asker kalmadı.
Yerlerini "komutanlar" aldı! "Yalanlama" yapanlar da iyot misali açıkta kaldı!