Tarihi 19 Nisan 2011

İşte CHP'nin hali

Siyasi partilerde liste depremleri yaşanırken, olayın perde arkasına pek fazla bakılmadı.
Ancak, özellikle CHP'de son derece çarpıcı gelişmeler yaşandı... Acemilik mi, bilgisizlik mi, yoksa art niyetlilik mi bilinmez, ama CHP'de Parti Meclisi kararları bile hiçe sayıldı.
Partinin en üst yönetim organı olan PM'de aday isimleri belirlendi. Daha sonra bu isimler değiştirilip YSK'ya verildi.
Konya'da, PM onaylı listede Akşehir'den bir aday yoktu. Daha sonra PM listesi delinip, Antalya'da oturan bir doktor 3. sıraya konuldu.
Üçüncü dördüncü oldu, dördüncü de beşinci.
En sondaki aday ise liste dışı kaldı. CHP'nin Parti Meclisi, Mersin'de milletvekilleri İsa Gök'ü 2. sıraya, Ali Rıza Öztürk'ü 3. sıraya, Vahap Sezer'i de 4. sıraya yerleştirdi. Vahap Sezer de PM toplantısı itiraz etti:
- Benim sıram neden 4?
Kılıçdaroğlu "İki defa anket yaptırdım"
dedi:
- Sıralama böyle çıktı.
PM
'deki itirazlarından sonuç alamayan Sezer, daha sonra tekrar Kılıçdaroğlu ile görüştü. Genel Başkan'ı ikna edip, kendisini 2. sıraya koydurdu. PM onaylı liste, hukuka aykırı bir şekilde delindi. Bunun üzerine 3. sıraya kayan İsa Gök atağa kalktı. BDP'nin Mersin'den bağımsız olarak gösterdiği Ertuğrul Kürkçü'nün, CHP'den ciddi oy alacağını ve durumunun sıkıntılı olabileceğini gören Gök, Kılıçdaroğlu'nu sıkıştırdı:
- Burada bir hukuksuzluk var. Bunu nasıl yaparsınız? İlginçtir, Kılıçdaroğlu da "haklısın" cevabını verdi:
- Sen de git YSK'ya itiraz et. Orası ne derse o olsun.
Ardından komedi gibi olaylar yaşandı. İsa Gök, itiraz etmek için PM tutanaklarını almak istedi. Kendisinin hukuken sıkıntıya gireceğini gören Genel Sekreter Bilhun Tamaylıgil direndi. Gök'ün ısrarlı çabaları sonucu, Kılıçdaroğlu'nun da devreye girmesi ile PM onaylı liste alınıp, itiraz gerçekleşti. Bunlar, örnekler içinden sadece birkaç örnek... Ankara ve İstanbul dahil, birçok ilde aynı sıkıntılar yaşanıyor. CHP'liler, açık açık söylüyorlar:
- Bizde PM sadece şeklen var. Asıl kararları Genel Başkan Kılıçdaroğlu, Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin ve Genel Sekreter Bilhun Tamaylıgil veriyor. Ardından, PM defteri elden ele dolaştırılıp, imzalar tamamlanıyor.
***

Basına pek yansımadı, ama CHP'nin adayları belirlediği PM toplantısında çok ciddi tepkiler de ortaya çıktı...
Muğla Milletvekili Ali Aslan, bu toplantıda oldukça sert konuştu:
- Siz "korku imparatorluğunu yıktığınızı" söylüyorsunuz. Ancak, asıl korku imparatorluğunu siz oluşturuyorsunuz.
PM
üyesi Didem Engin de Kılıçdaroğlu'nu eleştirdi; - Televizyon reklamlarında "yandaş yok, vatandaş var" diyorsunuz. Buna karşılık listeler oluşturulurken, hep kendinize yakın isimleri yazıyorsunuz.
***

Ön seçim yapılan yerlerde öylesine yanlışlar yapıldı ki, şimdi onlar da tartışma konusu.
CHP'nin başlangıçta listesine almadığı İlhan Cihaner, bu yanlışlıklar sonucunda "son dakika adayı" oldu. Gaziantep'te aynı sorun yaşandı. Çorum'da benzer sıkıntıyla karşı karşıya kalındı. CHP'nin yeni yönetiminin siyasi birikimi öylesine sınırlı ki, hatalar, yanlışlar ve hukuksuzluklar birbirini izledi.
Şimdi, bunların çoğu Cumhuriyet savcılıklarında suç duyurusu konusu olacak.
CHP'de liste dışı kalan eski Genel Sekreter Önder Sav, çok eleştirildi. Sav'ın gidişi, CHP'de gerçekleştiği iddia edilen "olumlu değişimin" sembolü haline getirildi.
Ancak, hakkını teslim etmek lazım, Önder Sav'ın görev yaptığı yıllar boyunca CHP'de bu türden gariplikler ve hukuksuzlar yaşanmadı!