Ekrem Kızıltaş

EKREM KIZILTAŞ

Tarihi 19 Eylül 2017

Zannettikleri gibi değil...

Ülkemizin ekonomi, sağlık, eğitim ve benzeri konulardaki hali ve insanımızın farkındalığı ile ilgili düşündürücü durumlardan birisi, genç neslin düşünce dünyası...
Gençlerimizin hangi aşamalardan geçilerek bugünlere gelindiği konusunda yeterli bilgi sahibi olmayışı, bundan sonrası için ciddi bir handikap...
Hemen her kesimden gençler, ülkemizin bugünkü durumunun geçmişte de aşağı-yukarı aynı olduğu kanaatindeler.
Bunun tabii bir neticesi olarak da, gelişme olmasa bile, en azından mevcut durumun aynı şekilde devam edeceğine inanıyorlar.
Oysa yakın geçmişte ülkemiz gerek hizmetler ve gerekse özgürlükler açısından şimdiki gibi değildi. Geçmişte yaşananları unutup gaflete dalarsak, bundan sonra böyle devam etmesinin garantisi de yok...
Çocukluklarını AK Parti'nin iktidarda bulunduğu yıllarda yaşamış olan gençlerin büyük bir bölümü, '3 Ç'den yani 80 ve 90'ların meşhur 'Çöp, Çamur ve Çukur' gerçeğinden habersiz, mesela.
'3 Ç'yi geçtik, vaktiyle günlük hayatımızın ayrılmaz gerçekleri elektrik ve su kesintileri de, adeta masal gibi geliyor onlara.
Elektrik ve su kesintisi ile nerdeyse hiç muhatap olmamış, çöp dağları nedir görmemiş, ayakları nerdeyse hiç çamura bulaşmamış ve kaymak gibi caddelere alışmış gençlere, bir zamanlar bunlara hasret olduğunuzu anlatabilmek nerdeyse imkansız.
Ancak, gençlere bu işlerin eskiden farklı olduğunu ve dikkatli olunmazsa o durumlara tekrar düşülebileceğini anlatmanın bir yolunu bulmak gerek.
Ülkemizin yakın ve uzak geçmişte de hep böyle olduğunu zannetmeleri ne ise, ama ne olursa olsun bundan sonra da böyle devam edeceğini zannetmeleri, riskli bir durum.
Meselenin bir başka tarafı da, hizmetler konusunda rahat bir döneme şahitlik eden genç kesimin, hak ve hürriyetler konusunda da benzer durumda olması.
Uzun yıllar sıkıntısını çektiğimiz başörtüsü yasağı, katsayı zulmü ve benzeri, inançlı kesimin karşı karşıya kaldığı negatif ayrımcılıklar da, adeta birer masal gibi geliyor gençlere.

2019'A HAZIRLIK...
AK Parti'nin 15 yıllık iktidarı sürecindeki maddi ve manevi gelişmelerin ciddi mücadelelerle sağlanabildiğini ve sahip çıkılmaması durumunda kolaylıkla kaybedilebileceğini kavraması gerekiyor gençlerimizin.
İyi ya da kötü, başa gelenleri sonraki nesillere aktarmak niyetiyle şiir, hikaye, roman, hatıra gibi metinlere dökülmesi konusunda eksiklikler olduğu malum.
Tabii ki yaşananlar konusunda yazılan, çizilen ve konuşulan şeyler oldu. Ancak, özellikle genç kesimin yakın geçmişte olup bitenlerden gerektiği gibi haberdar olduğunu söyleyebilmek pek mümkün değil.
Orta yaş kuşağında bulunanların hemen tamamı, gerek hizmetlerden nasıl mahrum olunduğu ve gerekse insan hak ve hürriyetleri konusunda yaşanan sıkıntıları çok iyi biliyorlar oysa.
Nasıl yapılacağı üzerinde düşünüp, mevcut halin öyle kendiliğinden değil uzun mücadeleler sonrası gerçekleştiğini gençlerimize layıkıyla anlatmak gerek.
Tabii ki bunun ardından, gayret edilmezse mevcut durumun aynen devamının garanti olmadığı ve tekrar birtakım sıkıntıları yaşama riskinin olduğunu da...
Ülkemize diz çöktürmek için pusuda bekleyenlerin, hemen her kesimle ilgili olduğu gibi gençlerimiz üzerine de çeşitli hesapları var.
Gençlerimize yönelik yanlış hesapları boşa çıkaramazsak, geçmişte yaşanan sıkıntıları ve onlara karşı mücadeleyi adeta bir masal gibi dinleyen gençlerimizi çok parlak bir istikbal beklemiyor...
Ülkemiz lehine önemli değişikliklerin yaşandığı günlerdeyiz. Bu gelişmelerin taçlanacağı 2019'a iyi hazırlanmamız da, gelecek açısından çok önemli...
Hemen her konuda, ama özellikle de gençlerimizle ilgili çok çalışmalıyız...