Ekrem Kızıltaş

EKREM KIZILTAŞ

Tarihi 14 Ağustos 2017

25 yıl hapis 25 gün yürüyüş

Kemal Kılıçdaroğlu'nun Alman Focus dergisinde çıkan haberdeki sözleri söyleyip söylemediği, CHP için önemli bir mesele. Ancak Can Dündar'a verdiği iddiasıyla 25 sene hapis cezası almasına sebebiyet veren görüntüleri Enis Berberoğlu'na kimin verdiği, çok daha önemli bir mesele...
Berberoğlu'nun ailesinin sürekli CHP'li yetkililerin kapılarını aşındırdıkları ve eğer cezanın iptali ile ilgili bir gelişme olmazsa görüntülerle ilgili gerçeklerin açıklanacağını söyledikleri, yaygın bir iddia.
Kılıçdaroğlu'nun Berberoğlu'nun aldığı 25 senelik ceza sonrası Ankara İstanbul arasında yaptığı 25 günlük yürüyüşün, Berberoğlu ailesi açısından herhangi bir şey ifade etmediği de iddialar arasında.
Mantık bu ise şayet bir yıl hapse karşılık bir günlük yürüyüş, sonunda tahliye olmadıkça anlamsızdı zaten.
Focus'ta Frank Nordhausen imzasıyla yayımlanan bir haberde, Alman turistlere Türkiye'de can mal emniyeti olmadığı söyleniyordu.
Hem de ülkemizin ana muhalefet partisi genel başkanının ağzından...
Kılıçdaroğlu'nun bu sözleri söyleyip söylemediği, adeta bir yılan hikayesine dönmüş durumda.
CHP'liler, genel başkanlarının bu sözleri söylemediği, dergi yöneticileri ise söylediği iddiasında.
CHP'liler, söylenmediğini iddia ettikleri sözler yerine aslında neler söylendiği konusunda sessiz.
Dergi, yayın öncesi metnin CHP tarafından kontrol edilip uygun görüldükten sonra yayınlandığı iddiasında. Dergi tarafından yapılan son açıklama ile CHP'lilerin 'tekzip gönderdik' açıklaması da yalanlandı...
'Kabahat tercümanda' denilip geçiştirilebilecek boyutu çoktan aşmış durumda olan konu ile ilgili olarak Kılıçdaroğlu'nun doğrudan bir açıklama yapmayıp, benzeri sözleri zaten TBMM kürsüsünden de dile getirdiğini söylemesi, belli ki konuyu geçiştirmeye yönelik.

​GÖZDEN ÇIKARDILAR MI?
Asıl ilgi çekici olan Alman Focus dergisinin tavrı.
Haberde söylenen sözlerin hafifçe çarpıtılıp böylelikle 'maksadın aşıldığı' açıklamasıyla konuyu biraz hafifletebilecekleri halde, ısrarla doğruluğunu iddia etmeleri, Kılıçdaroğlu'nu artık gözden çıkardıkları anlamına geliyor gibi.
İşin iyi olan tarafı, sütten ağzı yanan Kılıçdaroğlu'nun bundan böyle çok daha dikkatli davranarak, birilerinin arzu ettiği türden beyanlarda bulunmadan önce uzun uzun düşünme ihtiyacı hissedecek olması...
Focus'un haberi ile ilgili gelişmeler, 'Kılıçdaroğlu'dur, ne yapsa yeridir' denilerek unutulmaya yüz tutabilse de, Enis Berberoğlu meselesi pek öyle geçiştirilecek gibi değil. Konu son derecede ciddi çünkü.
Konunun temeli, Mayıs 2015'te Can Dündar'a Enis Berberoğlu tarafından verildiği belirtilen MİT TIR'larına ait görüntüler.
O dönemde CHP Genel Başkan Yardımcısı olan ve 1 Kasım 2015'te CHP'den milletvekili seçilen Berberoğlu, dokunulmazlığının kaldırılması sonrası yargılanmış ve "devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri siyasal casusluk maksadıyla açıklamak" suçu işledi gerekçesiyle 25 yıl hapse mahkum edilmişti.
Gelinen aşamanın kritikliği ise şurada:
Söylenenler doğru ise, görüntüleri kendisine veren ismi açıklaması durumunda Berberoğlu'nun aldığı cezanın 4-5 yıla inmesi ve onun yerine görüntüleri veren kişinin 25 yıla mahkum olması ihtimali büyük.
Bütün bunlar şimdilik birer iddia.
Ancak tıpkı Focus haberi meselesinde olduğu gibi söz konusu iddialarla alakalı kamuoyunu tatmin edici herhangi bir açıklama yapılmaması, işin ciddi olduğuna delalet eder gibi.