Ekrem Kızıltaş

EKREM KIZILTAŞ

Tarihi 15 Haziran 2017

Terörle anılmak...

"Bu kadar güzel bir şehrin terörle anılması ne kadar üzücü... Oysa herkesin gelip görmesi gereken bir yer burası..." Diyarbakır'da önceki gün katıldığımız iftar sonrası Nebi Camii önünde abdest alırken yukarıdaki sözleri söyleyen arkadaş, hakikaten üzgündü.
İlk defa geldiği Diyarbakır'da gördükleri ile yıllardan beri zihninde oluşan Diyarbakır imajı arasında dağlar kadar fark vardı.
AK Parti İstanbul İl Başkanlığı ve Diyarbakır Teşkilatı'nın ortaklaşa düzenledikleri iftar sebebiyle Salı akşamı Diyarbakır'da idik.
AK Partili ilçe belediye başkanları, ilçe başkanları, gençlik ve hanım komisyonları üyeleri ve gazetecilerden oluşan İstanbul İl Başkanı Dr. Selim Temurci başkanlığındaki kafile, Diyarbakır'da geçen yıl olduğu gibi bu yıl da unutulmaz anlar yaşadı.
Tarihi derinliği yanında, hakikaten insanın içini açan mekanlar barındıran ve özellikle de insanı çok sıcak bir şehir olan Diyarbakır'ın, söz konusu program vesilesiyle ilk defa gelen herkesin zihnine kazındığını söylemek hiç de mübalağalı olmaz.
İki uçakla ikindi vakti inilen Diyarbakır'da Hazreti Süleyman Camii, Ulu Camii, Diyarbakır Arkeoloji Müzesi ve Sur Çarşısı gibi bazı yerleri ziyarete ancak vakit bulunabildi. Dolayısıyla Diyarbakır'ın görülmesi gereken yerlerinin çoğu görülememiş oldu aslında.
Ancak görülen birkaç yer ve özellikle de iftar saatinde Dağkapı Meydanı'nda kurulan gönül sofrasında İstanbul'dan gelenlerle Diyarbakırlılar arasındaki kaynaşma, insanların Diyarbakır'ı sevmesine yetti de arttı. Altını çizerek söylemek gerek ki, Dağkapı'daki kardeşlik sofrası, hakikaten görülmesi gereken bir manzaraydı.
Konuşmaları ve bu ardından okunan Kur'an-ı Kerim'i dinleyerek iftar saatini bekleyen insanların sunduğu o manzara, bir ve beraber olmanın en güzel göstergesiydi. Önlerinde saatlerdir hasret oldukları yiyecekler ve hele su olduğu halde sakince iftarı haber verecek ezanın okunmasını bekleyen binlerce mü'min, dinimizin bütün şartları yerine getirilebilirse, hayatın bu şekilde hep kardeşçe yaşanabileceğini anlatır gibiydi.

KALICI HUZUR VE İSTİKRAR...
Yakın zamanda yaşadığı sıkıntılı günlerin etkilerinden belirli ölçüde kurtulmuş durumda Diyarbakır.
Ancak belli ki başlatılan hizmetlerin devamlılığının sağlanması ve bu arada huzur ve istikrarın kalıcı hale gelebilmesi için yapılması gereken çok şey var.
İftar sonrası Diyarbakır'ın irfan sahibi simalarının bulunduğu bir çay sohbetine katıldık. AK Parti İstanbul İl Başkanı Dr. Selim Temurci ve Diyarbakır İl Başkanı Muhammed Akar ile birlikte Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Cumali Atilla'nın da dahil oldukları sohbet, şehrin ve bölgenin yaşadıkları ve bunlara karşı neler yapılabileceği ekseninde sürdü.
AK Parti İstanbul İl Başkanı Dr. Temurci'nin iftar öncesi yaptığı konuşmada vurguladığı gibi vurmak, öldürmek değil birbirimizle konuşmamız gerektiği, sohbettekilerin ortak kanaati idi. Aynı şekilde ortak meselelerimizi nasıl çözebileceğimiz konusunda bir dil bulma ihtiyacı ile karşı karşıya olduğumuz da...
Geçmişte kötü niyetli bazı mihrakların tahrikleriyle yaşananların geleceğimizi etkilemesine izin verilmemesi gerektiği, çözümsüz problem olmadığı, çözmeye niyet edildiğinde her türlü meselenin üstesinden gelinebileceği, sohbetin ana konularındandı.
Çay hakikaten güzeldi. Ama daha güzel olan herkesin derdinin aynı olması ve yine herkesin birbirini çok iyi anlamasıydı. Ama anlaşılan çok daha sıklıkla bir araya gelinmesi ve herhangi bir önyargı olmadan uzun uzun konuşulması gerekiyordu...