Doç.Dr.Cevdet Kaya

DOÇ.DR.CEVDET KAYA

Tarihi 22 Aralık 2010

Eşim çok çabuk yaşlandı

Biz henüz 35 yaşında bir çiftiz. Çok severek evlenmemize rağmen bir süre sonra ilişkimiz sırf yataktaki sorunlarımız yüzünden çıkmaza girdi. Eşim at yarışına meraklısı... Sürekli içki ve sigara içip TV'den at yarışlarını izler. Gece gündüz demez, atların performansını çalışır. Haftanın her gecesi böyle... Atlar iyi ama kendi performansı sıfır. Ne yapsak bilmiyoruz... HALİME S.
CEVAP
Değerli okurum aslında siz teşhisi de kendiniz koymuşsunuz eşinize. Cinsel gücünü azaltacak ne varsa yapıyor maaşallah. Sağlıklı beslenip, içki ve sigaradan uzak bir yaşam sürdüğü taktirde böyle sorunlarınız olmayacaktı. Sonra at yarışı gibi stresi zirveye çıkartan bir ilgi, cinsel isteksizliğini tahrik edebilir. Aslında yapılacak şey çok basit; Hayat tarzını değiştirmek. Alkol ve sigaradan uzak durmak Bir doktordan veya gönüllü kuruluşlardan yardım da alabilirsiniz.

İLERİDE GELİŞİR MİYİM?
Doktor bey, ben 18 yaşında bir gencim. Sünnet olduğumda neredeyse 10 yaşındaydım. O günden bu yana dert ettim, penisimin küçük kaldığını düşünüyorum. Bu yaşlarda büyüyüp normal hale gelmesi gerekirdi. Bir çaresi var mı? EMİN E.
CEVAP
SEVGİLİ okurum, 'küçük' olduğunu düşünüyorsun da bunu neye dayanarak söylüyorsun? Acaba neye göre küçük?
Bunlar insan fizyonomisine ve genetik mirasa göre değişebilen şeyler. Senin küçük dediğin belki de normaldir.
Fizik ölçülerini bilebilsem bir yorumda bulunmam mümkün olabilirdi. Ne yazık ki verdiğin kısıtlı bilgiyle bu mümkün değil.
Hem yaşın daha çok genç. O yaşlardan sonra da insan bedeni ve organları gelişmeye devam eder. Bence biraz daha sabırlı olmalısın. Sonra baktın yine 'Küçük' hissediyorsun, işte o zaman bir doktora gidip çözüm araman gerekebilir.

HEP HAYAL KURUYORUM

Ben eşimle beraberken hep hayaller kuruyorum. Geçtiğimiz yılları, bazan da eski filmlerden etkilendiğim sahneleri aklımdan geçiriyorum. Ama bu alışkanlığım ters tepiyor. Şevkim kırılıyor. Eşim de durumdan hiç memnu kalmıyor. Hayallerimdeki aşkla gerçek hayat hiç benzemiyor. HATİCE S.
CEVAP
HAYAL değil gerçeği yaşayın sayın okurum. Cinsel birleşme bedensel olduğu kadar ruhsal beraberliği de içerir. Eğer siz sevişmeyi filmlerde gördüğünüz sahneler veya erotik imajlarla sınırlarsanız tabi başarısız olursunuz. Hayal kırıklığı da böyle başlar. Kendinizi hayale kaptırmayım, o anın kıymetini bilirseniz iki bedenin oluşturacağı sinerji daha çok güçlü olur. Hayal kurmaktan kaçının.

O ARTIK BENİ SEVMİYOR
Sayın hocam, 12 yıl önce severek evlendiğim eşimde son iki aydır bazı değişiklikler var. Bana her fırsatta sevgiyle yaklaşan adam, şimdi gece olunca arkasını dönüp yatıyor. Yaşımız henüz 45 bile olmadı. Yaşlandı desem, henüz orta yaşlardayız. İki çocuğun ardından tam rahata eriyorduk ki eşimde ilgisizlik başladı. İş hayatını da yakından bildiğim için başka bir kadın olmadığını biliyorum. Olsa olsa 'artık beni sevmiyor' diye düşünüyorum. HALE M.

CEVAP
Değerli okurum, çiftler arasında zaman zaman bıkkınlık, bezginlik, ilişkide yıpranma olabilir. Kadın ve erkeğin yaş dönümlerinde hormonal dengeleri değişebilir. Bu durumu mutlaka 'başka biri var', ya da 'artık beni sevmiyor' diye yorumlamamak lazım. İlişkinizi eskiye döndürebilmek için çaba harcamanız gerekebilir. Unutmayın ki iki insanın yıllarca aynı hayatı paylaşması kolay değildir.
Bunun için çaba ve anlayış şarttır. Uygun bir dille eşinizle konuşmalısınız. Belki de hiç tahmin edemeyeceğiniz kadar kolay çözülecek basit bir sorundur. Ne dersiniz?

YAKINDA EVLENİYORUZ
Bir şirkette departman müdiresi olarak çalışan 28 yaşında bir bayanım. Dışarıdan çok serbest görünmeme karşılık bugüne kadar hiç cinsel deneyimim olmadı. İyi anlaştığım bir erkek arkadaşım var ve yakında evlenmeyi düşünüyoruz. Ancak şimdiye kadar sadece elele tutuştuk diyebilirim, o kadar... Bu yüzden çok endişeliyim. Korkuyorum. AYLA Y.
CEVAP
Cinsel korkular ya bilgisizlikten ya da geçmişte yaşanan travmalardan kaynaklanır. O konuda herhangi bir bilgi vermemişsiniz. Bu yüzden söyleyeceklerim genel çerçevede kalacaktır. Ancak yine de söyleyeceklerimi yabana atmayın. Eskilerin 'Nikahta keramet vardır' sözünü sık sık hatırlayın. Evlilik birlikteliği ve eşinizle yakınlaşmanız sonucu endişeleriniz gibi cinsel korkularınız da ortadan kalkabilir.
Aksi taktirde psikolojik tedavi gerekir.