Doç.Dr.Cevdet Kaya

DOÇ.DR.CEVDET KAYA

Tarihi 8 Aralık 2010

Damla damla idrar korkutuyor

Şu anda 19 yaşındayım. İdrarımı yaptıktan bir süre sonra damla damla idrar gelmeye başladı. Bu durum nedeniyle biraz endişelendim. Acaba ciddi bir sorun mu? Nasıl tedavi edilebilir?
CEVAP
Erkeklerde idrar yaptıktan sonra bir miktar damlama olması son derece olağan bir durumdur. "Üretra" dediğimiz idrar kanalının bir kısmının normalden geniş olmasından kaynaklanan bu durum, hiçbir sorunun göstergesi değildir. Herhangi bir tedaviye veya tetkike gerek yoktur. Bu konuda bir sorununuz görünmüyor.

HENÜZ 20 AYLIK
Çocuğuma ultrason yapıldı ve sol böbrek renal pelvisinin genişliği yaklaşık 6 mm ölçüldü. Böbrek çıkışında darlık izlendi. Hocam bebeğim şu an yaklaşık 20 aylık. Bu sonuçlar ameliyat gerektirir mi?
Hastaneden 15 ay ile 18 ay arasında azalma olmadığı için ilaçlı film istendi, buna göre ameliyata gerek olup olmayacağına karar vereceklermiş.

CEVAP
Verdiğiniz ölçüye göre takip edilmesi daha uygundur. Ameliyatı eğer böbrekteki genişleme artıyorsa, sintigrafide böbrek fonksiyonunda azalma varsa, enfeksiyona yol açıyorsa yapıyoruz. Geçmiş olsun.

DAYANILMAZ BİR AĞRI
20 yaşındayım. Son 2 yıldır böbrek ağrısı çekiyorum. İlk defasında anlık sancılar başladı ve doktora gittim. Böbrek taşı olduğunu söylediler ve bol su içmemi önerdi. Taş düşmeyince sistoskpi ile taşı almaya çalıştılar ancak alamadılar. Bir süre daha bekledikten sonra ultrason çektirdim, böbreğimde genişleme başladığı söylendi. Bunun üzerine bana üreteroskopi denilen bir ameliyatın yapılacağı söylendi. Bu konuda biraz endişeliyim. Ameliyat yaptırmak gerekli mi? Böbreğim zarar görmüş müdür?
CEVAP
Üreteroskopi oldukça sık uyguladığımız bir ameliyat yöntemi. Sizin mutlaka doktorlarınızı dinleyip bu ameliyatı olmanızda büyük fayda var. Çünkü böbrek genişlemesi başlamış ve bu da böbreğe zarar vermeye devam ediyor. Her ameliyatın kendine göre az da olsa bir riski vardır.

5 AY BEKLEMEK ZOR!
Oğlum henüz 7 aylık. Ultrason çektirdik. Ultrasonda maalesef sağ kasıkta kordon kisti olduğu ortaya çıktı. Doktorların dediğine göre 1 yaşına kadar bekleyip ameliyat yapılacakmış. Ne dersiniz? O kadar süre beklemek doğru mu? Bu konuda sizin başka bir tavsiyeniz olabilir mi?
CEVAP
Kordon kisti, kasık fıtığı ya da 'hidrosel' dediğimiz durumlarda çocuklarda 1 yaşına kadar beklememizin sebebi bu süre içerisinde bu durumların kendiliğinden düzelme ihtimalinin son derece yüksek olmasındandır. Dolayısıyla hiç endişe etmeyin ve birkaç ay bekleyin.