Mehmet Çetingüleç

MEHMET ÇETİNGÜLEÇ

Tarihi 6 Şubat 2013

DHKP-C'ye dava

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone, gazetelerin Ankara Temsilcileri ile buluşarak gündemdeki konulara ilişkin soruları yanıtladı.
Ricciardone, ABD Büyükelçiliği'ne yapılan saldırıdan sonra FBI ve Türk polisinin birlikte çalışarak delil topladığını, bu delillerle DHKP-C aleyhine dava açacaklarını söyledi.
Dava ABD mahkemelerinde görülecek. DHKP-C'nin "ABD'ye karşı suç işlemiş bir terör örgütü" olarak mahkum edilmesinden sonra tüm dünyadaki örgüt yöneticilerinin yargılanmak üzere iadeleri istenecek. "DHKP-C bu eylemle ABD Adalet Sistemini karşısına almış oldu" diyen Büyükelçi Ricciardone, dava açmak için güçlü kanıtlarla, güçlü bir argüman geliştirmek gerektiğine dikkat çekti.
***

Türkiye ile ABD güvenlik güçleri ortak kanıt topladıkları için, aynı argümanlarla Türkiye'nin de DHKP-C aleyhine dava açması mümkün olacak. Ancak bu davalar kamuya açık olmayacak. Yani gizli yürütülecek.
***

"Mahkemelerimiz, savcılarımız ve polisimiz bunun için birlikte çalışmalı"
diyen ABD Büyükelçisi'nin saldırı ile ilgili değerlendirmesi şöyle: "Türkiye ile ABD arasındaki bir numaralı konu elçiliğe saldırı. Çok şükür ki daha büyük zayiat olmadı. Saldırı ile ilgili ders çıkarıyoruz.
Türk yetkililer bizim yardıma ihtiyacımız olduğunda hemen yardım ettiler. DHKP/C'nin tekrar aktif olduğu konusunda uyarmışlardı. Biz eksik ya da hata görmüyoruz Türkiye'den"
***

ABD ve Türk mahkemelerinden çıkacak karar sonrasında Avrupa'daki DHKP_C'lilerin iadesini sağlamanın kolaylaşacağına dikkat çekiliyor.
ABD Büyükelçisinin konuyla ilgili sözleri şöyle: " Bu örgüt ABD terörist listesinde..
Avrupa'da ki özgürlüklerden yararlanarak ayakta kalmaya çalışıyor.
ABD ve Türkiye birlikte çalışarak kanıt toplamalı. Öyle kanıtlar toplamalıyız ki herhangi bir ileri demokrasi ülkesinde de bunlar kabul görmeli.
DHPK/C'nin şiddete başvurduğu ve bununla da övündükleri ortada."
***

ABD Büyükelçisi, İmralı ile yapılan görüşmeler konusunda şunları söyledi:
"Şu anda yürüyen süreç Türkiye'nin kendi süreci. Biz doğrudan, dışarıdan müdahil değiliz. Nasıl yardım edeceğimizi bilmiyorum ayrıca yardım talebi de olmadı. Biz destek vermek istiyoruz tabi ki.
PKK'ya mesajımız da şu; Davanız ne olursa olsun silah kullanarak başarılı olamayacaksınız.
Bunun sonu bir yere varmayacak.
Terörizme karşı Türk hükümetinin tamamen yanındayız. PKK var oldukça biz hep yanınızda olacağız."
***

ABD Büyükelçisi, Ergenekon ve Balyoz gibi davalara da şöyle değindi:
"Son günlerde kendi liderleriniz de adli sistemdeki yanlışlara değindiler. Çok uzun süredir hapiste olan milletvekilleriniz var. Askeri liderleriniz aynı şekilde, onlarda terörist gibi hapse kondular.
Yine tam anlaşılamayan suçlarla ilgili öğrenciler demir parmaklıkların arkasında.
Hukuki bir sistemin sonuçları bu şekilde olursa kafalar karışır. ABD ve Avrupa mahkemelerinin buna anlam vermesi zor olacaktır. İyi haber şu ki; hükümetiniz son derece örnek bir çaba gösteriyor. Dünya da ki hangi ülke anayasasını yeniden yazmak istiyor. Türkiye yapmaya çalışıyor.
Eminim başarılı olacak."
***

ABD Büyükelçisi, Suriye konusunda şu değerlendirmeyi yaptı:
"Suriye'de barışçıl çözümün tek yolu Esad'ın bir an önce gitmesi. Esad'ın geleceğinin olmadığı açık, gerçek.
Suriye'de çatışma ne kadar uzarsa mezhep kavgaları açısından risk o kadar yükselir."
***

Büyükelçi Ricciardone, Türkiye'nin petrol ve gaz konusunda sadece yüzde 20'lik Kuzey Irak ile değil, Irak'ın geri kalan yüzde 80'i ile de ilişki kurmasını önerdi.
Büyükelçi bir soru üzerine Maliki'yi de Türkiye ile iyi ilişkiler geliştirme konusunda uyardıklarını sözlerine ekledi.