Mehmet Çetingüleç

MEHMET ÇETİNGÜLEÇ

Tarihi 2 Aralık 2012

Mumcu suikastında 4 büyük ihmal

TBMM Faili Meçhul Cinayetleri Araştırma Komisyonunun, Uğur Mumcu öldürülmeden önce ve sonraki ihmalleri tek tek saptadığı ortaya çıktı.
Komisyon Başkanı Sadık Avundukluoğlu, cinayete dönük araştırmanın DGM talimatıyla engellenmesinin yanı sıra, kafa karıştırmak için uygulamada da çok sayıda hata yapıldığını söyledi.
Komisyonun hazırladığı rapora yansıyan ihmaller zinciri 4 ana başlıkta toplanıyor.
İşte Mumcu'yu ölüme götüren hatalara ilişkin olarak rapora yansıyan notlar:
***

1-Uğur Mumcu cinayetinden sonra kamuoyunda Mumcu'nun güvenlik güçleri tarafından korunup korunmadığı tartışması ortaya atılmış, dönemin İçişleri Bakanı İsmet Sezgin ve Ankara Valisi Erdoğan Şahinoğlu yaptıkları açıklamalarda Mumcu'nun kendileri tarafından korumaya alındığını beyan etmişlerdir. Ancak komisyonumuz tarafından yapılan inceleme ve araştırmalar sırasında Uğur Mumcu ile ilgili olarak hiçbir koruma tedbirinin alınmadığı resmi evrak ile sabit olmuştur.
***

2-Soruşturma sırasında Şefik Polat ve Necmi Aslan isimli şüpheliler bir telefon ihbarı üzerine ele geçirimiş; ancak polisin "durumları şüphe arzetmiyor" diye serbest bıraktığı iki şahsın İslami Hareket Örgütü'nün üst düzey yöneticileri olduğu daha sonra tesbit edilmiştir.
Oysa Ankara Emniyet Müdürlüğü, ihbar üzerine evlerini bastığı Şefik Polat ve Necmi Aslan'la ilgili çevreden edindikleri bilgilerle yetinme yerine İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne sorsa, şahısları elden kaçırılmayacaktı. Çünkü o tarihte Şefik Polat adlı şahıs, Batman'da bir kişiyi öldürmekten dolayı da aranıyordu.
***

3-Operasyonlar sırasında gözaltına alınan Suriye uyruklu Muhammed Aiman Abo Attot'un evinde ele geçen 68 adet Arapça sözlü teyp kaseti, 2 adet video kaseti ve 9 adet bilgisayar disketi; çözüm için Ankara Emniyet Müdürlüğü tarafından Emniyet Genel Müdürlüğüne gönderildi. Ancak bilgisayar disteklerinin Türk standartlarına uygun olmadığı, dolayısıyla disketleri çalıştıracak makine bulunamadığı ve bu nedenle içeriklerinin incelenemediği belirtildi. Deliller değerlendirilemedi.
***

4-Uğur Mumcu cinayetinde kullanılan C4 plastik patlayıcı daha önce İslami Hareket Örgütü tarafından İranlı iki rejim muhalifinin araçlarını havaya uçurmak için İstanbul'da kullanılmıştı. Yakalanan İslami Hareket Örgütü mensuplarının evlerinde kilolarca C4 hammaddesi bulundu. Polisin bu noktadan hareketle soruşturmayı İslami Hareket Örgütü üzerinde derinleştirmesi gerekirken olay tamamen adli bir vaka olarak ele alınmıştır.
Adeta olayın açıklığa kavuşmaması için her türlü ortam hazırlandığı dikkat çekmiştir...
***

Komisyon Başkanı Sadık Avundukluoğlu, Mumcu ile ilgili kuşku yaratan noktaların açığa kavuşturulmasına ihtiyaç olduğunu söyledi.
Avundukluoğlu, o dönem Meclis'e verilmeyen bilgi ve belgelere şimdi daha kolay ulaşılabileceğine dikkat çekerek, yeni bir Meclis Araştırması yapılmasını önerdi.