Mehmet Çetingüleç

MEHMET ÇETİNGÜLEÇ

Tarihi 2 Ekim 2011

BDP'ye tavsiyeler...

TBMM dün yeni yasama dönemine "ılımlı" bir başlangıç yaptı.
BDP'liler Meclis boykotuna son verdi.
TBMM kürsüsünde 20 yıl önce Kürtçe konuşarak ilk eylemi gerçekleştiren Leyla Zana dahil tüm BDP'li milletvekilleri bu kez yemin metnini Türkçe okudular.
Öyle görünüyor ki, BDP yeni dönemde Anayasa değişikliği ve terörü sona erdirmeye dönük müzakerelerde önemli rol üstlenecek.
PKK yerine BDP'nin aktif hale getirilmesi, terörün durması konusunda ümitleri artırıyor.
***

Nitekim dün hem TBMM Başkanı Cemil Çiçek, hem de Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, konuşmalarında BDP'ye tavsiyelerde bulunup bir anlamda rol biçtiler...
TBMM Başkanı Çiçek "Terör bir insanlık suçudur. Söyleyecek sözü olmayan şiddete başvurur. Kimin ne talebi varsa bunu konuşacağı yer burasıdır" dedi.
***

Daha sonra kürsüye gelen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, makamına yakışır içerikte "kapsamlı" ve "kucaklayıcı" bir konuşma yaptı.
Hazırlanacak yeni Anayasa için bir anlamda çerçeve çizdi. Dünya normlarının dikkate alınmasını istedi.
Demokrasi ve güvenlik ilişkisi konusundaki değerlendirmesi, altı çizilecek nitelikteydi:
- "Günümüzde demokrasi olmadan güvenlik, güvenlik olmadan da gerçek bir demokrasiden bahsedilemez. Bu nedenle demokrasi; terörle mücadele etmenin en etkili yoludur."
- "Son dönemde artan terör eylemleri, sadece güvenlik güçlerimize, vatandaşlarımıza, milli birlik ve bütünlüğümüze değil, demokrasimize de kastetmektedir."
***

Cumhurbaşkanı Gül, BDP'ye de üstü kapalı olarak şu mesajı verdi: "Terör hiçbir davaya hizmet etmez, edemez. Tam tersine bir dava teröre bulaştığı anda, ne söylerse söylesin onunla mücadele etmenin yolu bellidir. Terör iklimini yaymaya çalışanlar, teröre karşı net tutum takınmayanlar, en büyük zararı kendilerine verirler."
***

Cumhurbaşkanı, "Kürt sorunu" diye açıkça vurgu yaparak, "çare ideolojik ve etnik odaklı bir siyasi dil ile çatallaşmaya gitmeden, demokratik gelişim yolunda adımlar atmaktır" dedi.
Yazıyı, yine Cumhurbaşkanı Gül'ün önemli bir değerlendirmesi ile tamamlayalım: "Kan ve şiddetle hak alma arayışında olanlar, atılan demokratik adımların terör sayesinde elde edildiğini zannedenler tarihi bir yanılgı içindedirler. Zira terör olmasaydı, demokratik standartlarda da, ekonomik gelişmişlikte de çok daha ileride bir Türkiye'de yaşıyor olacaktık..."