Mehmet Çetingüleç

MEHMET ÇETİNGÜLEÇ

Tarihi 20 Eylül 2011

Ana-babalar çocukları nasıl eğitmeli?

Yaklaşık 16 milyon öğrenci yeni eğitim ve öğretim yılına başladı. Ünlü yazar Mark Twain "Eğitim kafayı geliştirmek demektir. Belleği doldurmak değil" diyor. Çocukların sağlıklı bir kişilik olarak yetişmesinde, kafayı geliştirebilmesinde okul kadar ailenin de rolü var.
Türkiye'deki eğitim bilimcilerin "duayeni"
Prof. Dr. İbrahim Ethem Başaran mükemmel bir zamanlamayla "ANA BABANIN EĞİTİMİ" isimli bir el kitabı çıkardı.
Prof. Başaran 1963 yılında Eastern Michigan Üniversitesi'ndeki yüksek lisanstan sonra 48 yıllık akademik yaşamında binlerce öğrenci yetiştirmiş ve 20 kitap üretmiş. Ayrıca eğitim, yönetim ve psikoloji alanında; İsveç, Avusturya, Norveç, Portekiz, İngiltere, Fransa, Bulgaristan, Almanya ve İtalya'da çok sayıda araştırma ve inceleme yapmış bir isim.
Özetle Türkiye'de eğitim psikolojisi alanında söz söyleyebilecek en seçkin isimlerin başında geliyor.
Söz Prof. İbrahim Başaran'da:
***
* ÇOCUĞA DİSİPLİN GEREKİR Mİ?:
Disiplinli yaşamak kurallı yaşamaktır. Aile disiplininde ilk adım; düzenli, sağlıklı ve dürüst yaşamak için gerekli olan kuralları koymaktır. Kurallar katı olmamalı, koşullar değiştiğinde değişmelidir. Ana-babanın uymayacağı kurallar, çocuklar için konulmamalıdır. Kuralları çocuğa öğretirken sakin ve sabırlı olmalıyız.

* OKUL FOBİSİ:
Çocuğun okula gideceği sırada hastalanması, kusması, okula gitmemek için yalvarması, okuldan kaçması durumunda asla zorla okula gönderilmemeli. Çocuğun okul fobisinden kurtarılması uzmanların işidir. Okula başlamadan önce çocuğun okulu ziyareti ve öğrencilerle oynaması, öğretmenlerle tanışması okun okula gitmeye heveslendirebilir.
Gerekirse ilk günlerde çocuğu biz okula götürüp getirmeliyiz.

* ÖĞRETMEN KORKUSU:
Ana babalar çocuğun bu korkusundan yararlanmaya kalkışır, onu öğretmenine şikayet etmekle korkutursa çocuk öğretmeninden daha da korkacaktır. Şiddetli bir korku çocuğu öğretmenden soğutur.

* SINAV KORKUSU:
Sınav yaşayış düzenimizi bozmamalı, evde olağanüstü bir hava yaratılmamalı. Eğer çocuğa çalışma ortamı yaratmamışsak, onunla yeterince ilgilenmemişsek, ona çalışması için olağanın üstünde baskı yapmışsak bizim kusurumuz onunkinden daha yüksektir.
***

...Ve aile içi demokrasi:
Prof. Başaran, çocukların hangi yaşta olursa olsun kararlara katılmasını öneriyor.
Çünkü "demokratikleşme" süreci ailede başlıyor...