CEMİL ERTEM

CEMİL ERTEM

Tarihi 13 Temmuz 2010

Vurguncu belli oldu

Ekonomik verilerin iyi gitmesi için Türkiye ne yapmalı?
Şu sıralar büyüme, enflasyon, kamu borçlanma gereği gibi makro veriler gerçekten iyi geliyor; ancak bunun istikrarlı olabilmesi için birtakım önlemler gerekiyor. Şu an Türkiye'nin en önemli sorunu işsizlik. Bunun için özellikle sanayide sıra mikro önlemlere geldi. AB pazarının daralması ve TL'nin euro karşısında değerli olmasından kaynaklı ihracat sorunu var. Büyüme ile birlikte cari açık artmaya başlayacak. İhracat için Devlet Bakanı Zafer Çağlayan'ın dediği gibi, bütünlüklü bir üretim stratejisi şart. Türkiye'nin en büyük ithalat kalemi ara malı. Bunda maliyeti azaltacak ortak satın alma ve enerji maliyetini indirecek önlemlerin alınması gerekiyor.

Et fiyatlarındaki vurguncu spekülasyonunun kaynağı nedir?
Tarım Bakanı Mehdi Eker, et fiyatlarının yüzde 17 düştüğünü söylerken, Kasaplar Federasyonu yükseldiğini kaydetti. 8'inci sayfamızdaki haberde detaylarını okuyabileceğiniz açıklamada Kasaplar Federasyonu tarafından dile getirilen "Üreticilere 'hayvanlarınızı kesime yollamayın' diye cep telefonu mesajları geliyor" iddiası, et fiyatları üzerinde öteden beri olan spekülasyonu ve vurgunu anlatıyor. Demek ki, Türkiye'de ekonomiyi kendi çıkarları için yönlendirmeye çalışan bir takım çevreler var. Bu çevreler bugün bunu et konusunda yapıyor; dün finans piyasalarında ve banka sisteminde yapmışlardı, yarın da bir başka alanda yapabilirler. Önemli olan hükümetin önlem alması ve basının bunları teşhir etmesidir.


Enerji sektöründeki son gelişmeleri nasıl değerlendirirsiniz?
Türkiye 10 yıl sonrasının enerji üretim ve dağıtım merkezi olmaya aday. Rusya'nın dev enerji şirketi Gazprom, Güney Akım doğalgaz projesine Alman enerji şirketi RWE'yi dahil etmeye çalışıyor. Bu anlaşma gerçekleşirse, Güney Akım, hem Nabucco'yu tamamlayacak hem de gerçekleşme şansını artırarak Avrupa'nın önemli bir projesi olacak. RWE, Ortadoğu ve Kafkaslar'daki gazın Türkiye ve Balkanlar üzerinden Avrupa'ya ulaştırılması amacıyla Nabucco projesini yürüten konsorsiyumda yer alıyor. Böylece Güney Akım ve Nabucco ortaklaşmış oluyor. 2 projenin de merkezi Türkiye. Bu yüzden çok önemli bir gelişme olduğunu düşünüyorum.