PROF. DR. ARİF VERİMLİ

PROF. DR. ARİF VERİMLİ

Tarihi 11 Ağustos 2010

Dayaksız günüm yok

Eşim evlendiğim günden beri bana karşı son derece saygısız. Hergün dayak atıyor. Eve para bırakmıyor, alkol kullanıyor. 3 çocuğum var ama artık dayanamıyorum.
Hayat bana zindan oldu.

CEVAP
Sizi anne ve babanız dünyaya getirdiğinde mutlu bir hayat süresiniz diye getirdi. Hiç kimse sizin hayatınızı zindana çeviremez. Kesinlikle boşanın.
Çocuklarınıza ve size daha saygın bir hayat kurmaya çabalayın.

AKLIM YEMEKTE!
21 yaşında genç ve bekar bir bayanım. 20 kilo fazlam var. Bu durum beni çok korkutuyor. Aklım sürekli yemekte. Başladığım diyetlere devam edemiyorum.
CEVAP
Yeme bağımlılığı diye bir kavram vardır.
Ayrıca depresyon veya bazı anksiyeteli bozukluklar başta olmak üzere pek çok psikiyatrik rahatsızlık, kilo almanıza ya da vermenize etkilidir. Obezite tedavisi bir psikiyatristten yardım alınarak sürdürülmeli.

TEDAVİYE GÜVENİN

Maalesef babama 2 uçlu mizaç bozukluğu tanısı konuldu. Bir süre tedavi gördü. Hastaneden çıktığında gayet iyi ve Bu konuda ne yapmalıyız?
CEVAP
Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi benim de yıllarca başında bulunduğum Mizaç Bozuklukları Polikliği'nde verilen teşhis ve ilaçlara güvenin. Bu hastalıkta iyileşme sonrası tedaviyi bırakmamak gerekmektedir. Tediviyi sürdürün, sonucu göreceksiniz.

KORKUYORUZ
23 yaşında oğlum askerde psikiyatri kliniğinde tedavi gördü.
Doktorlar kendisine BTA psikotik bozukluk teşhisi koymuşlar. Şu an verilen ilaçlarını kullanıyor. Çok korkuyoruz.

CEVAP
Oğlunuza askeri hastanede konulan teşhis doğrudur ve oradaki meslektaşlarım doğru tedaviye başlamışlardır. Endişe etmeyin. BTA Psikoz tam anlamıyla şizofreni demek değildir.

ALKOL DE VAR
15 yıldır panik atak hastasıyım. Aynı zamanda alkol kullanıyorum. Ben alkol kullanımını arttırdıkça daha fazla sıkıntı yaşıyorum. Çıkmaz bir kısır döngüdeyim.
CEVAP
Psikiyatri kliniğine yatarak hem panik bozukluk hem de alkol kullanımı bozukluğunun bir arada yürütülmesi için tedavi almanız gerekiyor. Hem de en kısa sürede.

HENÜZ KANIT YOK
Tüm vücudumda sedef hastalığı var. Acaba sedef hastalığı psikolojik mi?
CEVAP
Bazı cilt hastalıklarının psikolojik kökeni olduğu doğrudur. Ancak bugüne kadar sedefin doğurdan sebeplerden kaynaklandığını ortaya koyan bir araştırma yok.

BÜYÜK PROBLEM
18 yaşındayım ve herkesle problemim var. İntiharı bile düşündüm.Tedaviye de inanmıyorum.
CEVAP
Tedavi de olsanız iyileşmeyeceğinizi düşündüğünüz için zaten tedavi başarısını yüzde 50 oranında azalttınız. Tedavi ilaçla ya da psikoterapiyle sizi herkesle uyumlu hale getirir.

EŞİM KUMAR OYNUYOR
Eşim son yıllarda daha da artarak kumar oynuyor. Maddi durumumuz iyi fakat şimdiden bile bazı kayıplar vermeye başladık. Ne önerirsiniz?

CEVAP
Ülkemizde AMATEM'ler de dahil olmak üzere bütün özel psikiyatri hastaneleri ve kliniklerinde bu tedavi yapılmaktadır.

NORMAL BULMUYORUM
33 yaşındayım, önemli bir kurumda iletişim danışmanıyım. Çok hırslıyım.
Hep yükselmek istiyorum. Normal mi?

CEVAP
Bu durumu normal bulmuyorum. Siz elinizden gelen kadar çabalayın. Allah hakkımızda neyi takdir etmişse zaten eninde sonunda ulaşacağımız yer orası.