PROF. DR. ARİF VERİMLİ

PROF. DR. ARİF VERİMLİ

Tarihi 5 Ağustos 2010

Seks hayatımız bitti

10 yıllık eşim son birkaç yıldır sürekli huzursuzluk çıkarıyor. Cinsel hayatımız bitti. Sürekli kavga ediyoruz. Bu konu da ne yapmalıyım?
CEVAP
Karşı tarafı da dinlemek, onun neden böyle davrandığını da analiz etmekte fayda var. Önce karşılıklı konuşmayı deneyin, başarılı olamazsanız uzman bir psikiyatristten "Aile Terapisi" almakta fayda var.

GÖRÜCÜ KAYGISI
36 yaşında bir bayanım. Hiç evlenmedim. Geçtiğimiz günlerde bana görücü çıktı. Ama adam daha önce evlenip ayrılmış. Bu nedenle kaygılanıyorum. Ne yapmalıyım hocam?
CEVAP
Toplum içerisinde hiç evlenmemiş olmak, inanın mutsuz ve problemli bir aile kurmaktan daha iyidir ve tercih edilmelidir. İnsanların erken ve hatta çocuk yaşta evlenmelerine çok karşıyım. 36 yaş evlenmek için inanın hiç de geç kalınmış bir yaş değil. Size talip olan bey, ilk eşinden neden ayrılmış bunu kendisine açıkça sorun. İkincil kaynaklardan değil, doğrudan kendisinden öğrenin. Size nasıl bir hayat vaat veriyor? Ruhsal sağlığı nasıl? Şiddete ya da madde kullanımına meğilli mi? Lütfen fiziksel çekicilikten çok karşınızdakinin ruhsal sağlığına dikkat edin. Beyefendi iyi biriyse, daha önce boşanmış olması sizin için kaygılanılacak bir durum değildir.

ALO ZARARI VAR MI?
Cep telefonuyla konuşmak beyin sistemimizi bozabilir mi? Bu bozulma davranış bozukluğuna yol açabilir mi?
CEVAP "
Vazgeçilmez ihtiyaç olarak en çok neye ihtiyaç duyarsınız?" sorusuna yüzde 45 "cep telefonu" diyenlerin liderliğe taşıdığı cep telefonu kullanımının da bir ölçüsü var. Aynı kumarda, bilgisayar oyunlarında ya da internette olduğu gibi cep telefonunun amacı ve dozu dışında kullanımı bağımlılık yapar. Ancak beyin kimyasını bozması ya da bozmamasıyla ilgili şu an elimizde bilimsel veriler yok. Ben şahsen telefonumu bluetooth kulaklık ile kullanmayı tercih ediyorum.

YANLIŞ ARKADAŞ KABUSU
Almanya'da yaşayan bir Türk ailesiyiz. 26 yaşındaki kızımız, yanlış arkadaşları nedeniyle sorunlar yaşıyor. Alkol kullanıyor. Okulunu yarım bıraktı. Ne yapmalıyız hocam?
CEVAP
Benlik algısı, tutarsızlık, para harcama, cinsellik, madde kullanımı ve çılgınca araba kullanma gibi sonu zarar veren dürtülerin en az ikisini şiddetle yapma, yineleyen intihar davranışları, çevresindekilere kendini öldürmekle ilgili gözdağı verme, boşlukta olma, öfke, hırçınlık, kavgacılık, hiddet ve kimi zaman paranoid düşünceler taşıyan kişiler için borderline diyebiliriz.
Bununla birlikte çocuklukta tedavi edilmemiş "Hiperaktivite bozukluğu"na da bakılmalıdır.

TEK ÇOCUK SENDROMU
14 yaşındaki kızım tek çocuk. Bu nedenle çok ilgi gösterdik. Ancak şimdi ailesinden fazla dış dünyayı benimsiyor.
İleride bu durum kızım üzerinde kalıcı davranış bozuklukları yapar mı?

CEVAP
14 yaş ergenliğin ilk aşaması olan bluğ dönemine denk gelen, ergenlerin bedensel ve hormonal değişiklikleriyle birlikte karakter değişikliklerinin de gündeme geldiği ve aile içerisinde ergende farklılığın göze çarpabildiği bir yaştır. Bu dönemde ergenler anne ve baba otoritesinin yerine grup ve grup liderinin otoritesini önemserler. Bu bir kimlik arayışı sürecidir. İlerideki karakter ve kişilik yapılanması bu dönemde geçirilen kimlik kriziyle şekillenir. İyi arkadaşlar seçmesi için yol gösterici olun. Arkadaşlarını evinize davet edin. Ergenlerle çatışmaya girilmemelidir.

SICAKLIK VE ŞİZOFRENİ
39 yaşındaki ağabeyim 15 yıldır şizofreni tedavisi görüyor. Yaz aylarında davranışları değişiyor. Sıcak etkili midir?
CEVAP
Sıcak havanın ya da yaz mevsiminin şizofreni semptomlarını ya da düşünce ve davranışta bozulmayı arttırdığına dair elimizde bilimsel bir veri yok. İlaçlarını kullandığı müddetçe ağabeyiniz normal bir insandır.

İÇİME ATAMIYORUM
Planlarımı insanlara hep en son söylüyorum. Neden? Lütfen bir akıl verin hocam.
CEVAP
Kulak arkası etme davranışı tam olarak benim de anlayamadığım bir davranış biçimidir."Kafamda bir şey planladım. Son dakika söylerim, herkes de beni mazur görür" demekle iş yürümez. Bu bir davranış bozukluğudur.Terapi ağırlıklı psikiyatrik yardım alın.