PROF. DR. ARİF VERİMLİ

PROF. DR. ARİF VERİMLİ

Tarihi 19 Temmuz 2010

Kocam çok alıngan

Eşim, söylediğim herşeyden alınıyor. Onda kişilik bozukluğu olduğunu düşünüyorum...
CEVAP
Öncelikle, duyduklarınızla teşhis koymamaya özen gösterin. Eşiniz ağır nevrotik, alıngan ve irdeleyici birisi olabilir. Ancak yorum yapmadan önce O'nunla da konuşmak gerekli. Siz, dikkatsiz davranmaya devam ediyor olabilirsiniz. Aranızda iletişim sorunu da olabilir. Bunlar aile terapi görüşmelerinde ortaya dökülür.

HATA BENDE Mİ?
30 yaşında, bekar bir bayanım. Herkesi memnun etmekten yoruldum. Herşeyi bir kalemde silip atasım var. Hata bende mi?
CEVAP
Son cümleniz çok doğru: "Hata bende mi?". Hatalı fikirler, beyinde yapılandığı için siz de, hatalı davranıyorsunuz. Kimseyi memnun etmek zorunda değilsiniz. Sadece minimum sorumluluklarınızı yerine getirin. Ayrıca inanın, çırpınsanız da kimseyi memnun edemezsiniz.

ODA KARIŞTIRMAYIN

16 yaşındaki kızımın kitaplarını karıştırırken ölümü çağrıştıran notlar. Nasıl yaklaşmalıyım?

CEVAP
Ben, anne ve babalara kesinlikle çocuklarının odalarını karıştırmamalarını öneriyorum. O'na odasında, sizi rahatsız eden yazılar bulduğunuzu söylerseniz büyük ihtimalle kavga ortamı doğacak. Hiç bu notlardan bahsetmeyin, O'nunla samimi bir şekilde sıkıntısı olup olmadığını konuşun.
Güvenini kazanabilirsiniz.

YASTAYIZ!
Annem, babamı kaybettikten sonra bunalıma girdi. Sürekli ağlıyor. Doktora da gitmiyor. Ne yapabiliriz?
CEVAP
Öncelikle başınız sağolsun. Aile bireylerinden birinin kaybı büyük bir yaşam stresidir. Anneniz şu an kendini yalnız hissediyor olabilir. Zamana bırakmakta fayda var. Bu matemi, 1 yıldan fazla devam ederse kesinlikle onu bir doktora götürmelisiniz.

TİNERCİ KABUSU
Mahalledeki tinerci çocukları bir türlü gönderemedik. Ne yapmalıyız?
CEVAP
Bizce, sokak çocukları mağdur! Eğer sokak köpeklerine verdiğimiz kadar değeri bu çocuklara vermiyorsanız bence bir an önce bu konuda duyarlaşmalısınız.

ETKİ ALTINDAYIM
Savaş, felaket gibi olaylardan etkilenmemek için ne yapmalıyım?
CEVAP
Görmemek, duymamak, bu olumsuz duygulardan kaçış için asla bir yol olamaz. Ruh sağlığı uzmanları, olumsuz olaylarla baş etmeyi, göğüs germeyi mümkün kılan gerçekçi formüller sunarlar.

STRES OLUR
Her kadın menopoza girdiğinde ruhsal sıkıntılar yaşar mı?
CEVAP
Her kadın yaşamaz. Daha önce ruhsal rahatsızlık geçirenlerde menopozun etkisi 3 kat fazladır.
Menopoz, kadını strese karşı daha hassas yapar.

UYUŞTURUCUYU BIRAKTIM

Eski bir bağımlıyım. 8 yıldır hiçbir maddeyi kullanmadım. Ama kabuslar görüyorum. Sebebi geçmişim olabilir mi?
Kabus görmeniz, geçmişte yaşadığınız ağır streslerle bağlantılı olabilir. Kabuslar, çok gergin, kaygılı ve sorunlu günlerde artar. Depresyon, Posttravmatik Stres Bozukluğu ve Deliryum Vakalarında sıklaşır. Kabuslar genel bir tıbbi durumun doğrudan fizyolojik etkilerine bağlı olarak ortaya çıkmazlar.