PROF. DR. ARİF VERİMLİ

PROF. DR. ARİF VERİMLİ

Tarihi 8 Temmuz 2010

Fanteziden kaçıyor

* Bir süre önce aldatıldım. Size gelen hastalarınız aldatmaya gerekçe olarak en çok hangi nedenleri göstermektedir?
Eşimle/sevgilimle/partnerimle mutsuzum.
Fantezilerden kaçıyor.
Düzenli seks yapmak istemiyor.
Seksi hep ben başlatıyorum.
Geçmişten bu yana sürekli rencide etti.
Eşim çok kötü kokuyor.
Heyecana ihtiyacım vardı.
Başkasına aşık oldum.
Şeytana uyduk.
Sürekli kavga ediyorduk.
Çocuklar var boşanamıyorum.
Cesaretimi denemek istedim.

GÜVENDİĞİNİZ DOKTOR
* Yıllardır Panik Atak hastasıyım. Bir sürü doktor değiştirdim ama fayda etmedi. Ne önerirsiniz?

CEVAP

Panik atakların bir araya gelmesiyle tanımlanan hastalık Panik bozukluktur. Panik bozukluk, kendiliğinden ve beklenmeyen bir anda ortaya çıkan panik ataklarla teşhis edilen bir hastalıktır. Panik ataklar, çarpıntı, ölecek gibi olma, aklını yitirecek gibi olma. gibi belirtilerin eşlik ettiği, genellikle 1 saatten kısa süren şiddetli anksiyete ve korku periyotlarıdır. Şu anki psikiyatri bilimi gerek ilaç tedavisi gerekse bilişsel/davranışçı psikoterapilerle bu hastalığı son derece başarılı şekilde tedavi etmektedir. Esas kural güvendiğiniz tek doktorla uzun süren bir mücadele sürdürmek.

2-6 YAŞ ARASI UYGUN DEĞİL
* Sünnetle ilgili kafalarımız çok karışık.

CEVAP

Ülkemizde özellikle okulların tatile girmesiyle birlikte sünnet sezonu başladı. Sünnet ülkemiz insanlarının ciddi törensel geleneklerle sürdürdüğü dinsel bir törendir. Ancak sünnetin psikoseksüel bir olay olduğu gözden kaçırılmamalıdır. Çok fazla ayrıntıya girmek teknik olabilir bu sebeple üzerinde durmak istediğim esas şey; 2-6 yaş arası sünnet için doğru bir dönem değildir. Bir diğer uyarım ise; sünnet kıyafetlerinin abartıdan, fantazyadan (kral, prens, padişah kostümleri) seçilmemesidir. Daha şık ve erkeksi bir takım elbise erkek çocuk için daha yapıcı bir ödüldür. Sünnet süresince yapılacak geziler, eğlenceler de motive edicidir.

ERKEK DAHA FAZLA ALDATIR
* Erkeğin daha çok aldattığı inanışı doğru mudur?

CEVAP

Kesinlikle doğru. Erkek aldatmamak için, kadın ise aldatmak için enerji harcamak zorundadır. Kadın aldatmak için zorlanır. Aldatmak kadın için son noktadır.

ÖNCE TEDAVİYİ DENEYİN
* 30 yaşında 2 çocuk annesiyim. Eşim çok kıskanç. 14 yıllık evliliğimden çok sıkıldım.

CEVAP

Benim ısrarla bu köşede yazdığım bir fikrim var. Evliliklerde şiddet, aldatma, madde kullanımı ya da bağımlılığı varsa ayrılmak için gerisi teferruattır. Eşinize, onunla mutsuz olduğunuzu bu sebeple psikiyatrik yardım almak istediğiniz fikrine yanaşıyorsa yol alınabilir. Yanaşmıyorsa boşanma fikri gündeme gelir.

MATEMATİK SENDROMU
* Çocuğum matematik dersinde başarısız. Bunun çözümü var mı?

CEVAP

Tüm beyinler, spesifiktir. 6 milyar insan beyni de birbirine benzemez. Matematik öğrenme bozukluğu da spesifik bir öğrenme bozukluğudur. Spesifik (Özgül) Öğrenme Bozukluğu testini deneyin.

SORUN SİZDE
* 2 çocuk annesi 15 senelik evli bir polis eşiyim. Evliliğimizde aşamadığımız sorunlar yaşıyoruz. Bu beni çok yıprattı.

CEVAP

15 senedir çözüm bulamadığınız bir soruna iki satırla çözüm bulamayız. Eşiniz sizi aldatıyorsa, şiddet uyguluyorsa o evlilik devam edemez. Aslında yargıya varmak için eşinizi de dinlemek gerekli. Belki sorun sizden de kaynaklanıyor. Kendi başınıza aşamadığınız sorunlar için psikiyatrik yardım almanız şart olabilir.