PROF. DR. ARİF VERİMLİ

PROF. DR. ARİF VERİMLİ

Tarihi 1 Haziran 2010

Zor durumdayım

Cinsel isteksizlik, sertleşme sorunum var. Depresyon ilaçlarının aksine cinsel isteği azalttığı söyleniyor. Çok canım sıkılıyor.

CEVAP

Siz söylentilere kulak asmayın. Vücudunuz aldığınız psikiyatrik ilacı tolare edene kadar bazı yan etkileri görülebilir ancak bunlar kısa süre sonra azalarak sona erecektir. Ayrıca gerekli bulmasa hiçbir uzman psikiyatrist size ilaç reçete etmez. Cinsel terapiler konusunda eğitim almış bir psikiyatrist/psikoterapist de başvurulabilir gibi görünüyor. CETAD (Cinsel Eğitim, Tedavi ve Araştırma Derneği) bu konuda size yardım edebilir.

SORUN SİZDE DEĞİL
Kocam yaklaşık 2 yıldır sürekli porno film seyrediyor Bu konuda çaresiz kaldım.

CEVAP

Buna benzer bir soruyu geçenlerde cevaplamıştık. Ancak burada durum biraz farklı.Sizin eşiniz sizinle yaşamayı yakıştırmadığı bazı marjinal cinsel deneyimleri izleyerek tatmin olmaya çalışmaktadır.
Bu sizin için rasyonalize edildiğinde sanki mantıklıymış gibi görünse de bence hiç öyle değil. Niye iğrenç olarak algılıyor ve böyle algıladığı bir şeyi izlemeye ısrarla devam ediyor. Bu bir davranış bozukluğudur. Eşinizle bu konudan dolayı mutsuz ve gergin olduğunuzu konuşun. Size neden bu kadar çok hissettirerek ve göstere göstere ısrarla izlemeye devam ettiğini sorun? Sorun onda, sizde değil.

İLAÇLAR İŞE YARAR MI?
15 gün önce psikiyatri doktoruna gittim. Şikayetim aniden aşırı sinirlenmem ve unutkanlıktı. Doktor tedavi amacıyla bana ilaçlar verdi. Ancak bunun yararını görmedim.

CEVAP
Doktor gerekmeden ilaç vermez. Çünkü bilir ki bu ilaçlar leblebi değil. Etki mekanizmaları var. Gittiğiniz doktor ilacın etkisinden faydalanarak diğer sorunların psikoretapiyle çözümü için zaman kazanmak istemiş olabilir. Bu sebeple tedaviyi devam ettirmenizi öneriyorum.

İNTİHAR EDECEKTİM
Benim sorunum aşırı para harcamam ve kendimi olduğumdan farklı göstermem.
Yaklaşık 3 yıl önce 25-30 bin lira civarında borçlanmıştım ve intihar girişimin oldu. 2 ay kadar kapalı psikiyatri servisinde yattım. Benim hastalığımın nedir?


CEVAP
Basın yayın yolu aracılığıyla bir kişiye hastalığınız şudur demek kesinlikle etik değil, doğru bir davranış olmaz. Zaten hastalar sıklıkla hastalıklarının ne olduğunu bilmek isterler. Ama bilmek çok da gerekli değil. Hastalığı doktorunuzun bilmesi önemlidir.
Psikiyatristler en bilimsel, en gerçekç,i tedaviyi uygulayacaklardır. Daha çok Bipolar bozuklukta görülen anlattığınız şikayetler özellikle mani döneminde yaşanır. Ama sizde bu var diyemeyiz. Öncelikle iyi bir muayene gerekli. Doktorunuza güvenin ve tedavi yöntemine mutlaka uyun.

EŞİM ÇOK SİNİRLİ
Eşim 2 çocuk annesi, yaklaşık 4 senedir evliyiz. Ancak 5 aydır şiddetli sinir, aşırı uykuya düşkünlük, bunalma, daralma, sıkılma var.
Genelde geceleri bir anda ağlamaya başlıyor. sinir boşalması oluyor, yarım nefes aldığını söylüyor ve elleri ayakları uyuşuyor.


CEVAP
Eşinizde genelleşmiş anksiyete bozukluğuyla birlikte depresyon görüldüğünü söylemek mümkün.
Bu psikiyatride "mixt depresyon" adı verilen bir bozukluktur. Kesinlikle zaman kaybetmeden psikiyatrik yardım aldırmanızı öneriyorum. Geç kaldığınız her saat, tedaviyi daha da zor hale getirir.

KORKUNUZ YERSİZ
Emniyet mensubuyum. Tahmin edeceğiniz gibi çok stresli bir meslekte görev yapıyorum.
İşe gelirken hep bir korkuyla geliyorum. Acaba bugün ne olacak? Olay çok mu olacak veya aramıznadn birileri hayatını kaybedecek mi? Bu bende çok büyük sıkıntıya neden oluyor. Ne yapmam gerekiyor. Maalesef bizler psikiyatri bölümüne gittik mi hemen soruşturma açılıyor. Sonra da meslekten atılmaya kadar giden süreç başlıyor. Neler önerirsiniz?


CEVAP
Emniyette çalışan ve her sabah bu duyguyla uyanan o kadar çok polisimiz var ki. Hepsine güvenliğimiz için verdikleri özveri için teşekkür borçluyuz. Meslek hastalıkları içerisinde en sık rastlanan kronik stres bozukluğu ve genelleşmiş anksiyete bozukluğu da denebilecek bu şikayetleriniz için kesinlikle psikiyatrik görüşme gerekir. Kimse sizi doktora gittiniz diye meslekten atmaz ama yine de kaygılıysanız özel muayenehanesi olan psikiyatristlere danışmakta fayda olabilir.

UZMANINA DANIŞIN
3 yıllık evliyim ve sürekli kavga ediyoruz. bu konuda hangi doktora gitmem gerekiyor? Lütfen yardım edin.

CEVAP
Psikolog ve aile danışmanı ilk olarak başvuracağınız yer değildir. Öncelikle ikisine de gitmeyi aklınızdan çıkartın. Eşinizi, tıp fakültesini bitirdikten sonra psikiyatri uzmanı olan ve hasta kabul etmeye ve tedavi etmeye tek yetkili olan psikiyatriste götürün.