ARDA USKAN

ARDA USKAN

Tarihi 26 Mart 2014

Karşılıklı hinlik!

Halkımızı severiz ama buzdan jeton yapıp otomat boşaltan hin zekası karşısında da şöyle bir dururuz. Şimdi, 'neresinden çekersen oraya giden' bu cümleyi niye ettik? Duyumlarımıza göre 'Oy için yeni hileler keşfedilmiş!' Bunlardan biri de, 'Filanca partiye evet mührünü bastıktan sonra cep telefonunla çekip ispat edebilirsen, karşılığında yüklü para alacakmışsın!' Hinlikse hinlik ama burada şahı var. Ve der ki, "Beyler söylediğiniz gibi girerim kabine basarım evet mührünü, fotoğrafını da çekerim ama sonra pusulayı zarfa koymadan önce yani, 'Evet'in yanına misal kuş resmi çiziveririm!
Olmadı karşıt liderin adını yazarım!
Ya da henüz mürekkep ıslakken katlayıveririm pusula kağıdını!
Sonuç; Al sana geçersiz oy! Ama gelip senden paramı da alırım ha!"
Bu ulusun aklıyla itişmeye kalkmayalım lütfen. Daha öyle numaralar anlatırız ki şurada, şaşar kalırsınız yemin
olsun.

Hasta yakınlarını tahrik eder!
Özel hastanelerin iflasın eşiğinde olduğunu ilk benden duyun istedim.
Misal karşımızda bir hospital var, şimdi yıkıp yerine otel yapacakmış sahipleri. Bu hizmet şeklini akıl edemeyenler ise 'hastayı daha fazla nasıl sömürürüm de belimi doğrulturumun' peşinde.
İşte hakkaniyetten ve mantıktan uzak o yeni uygulama; 'Doktor hatası da olsa hastane masraflarını bundan böyle hasta ödeyecek!' Misal safra kesenizin alınması gerekirken ameliyathaneden bila böbrek çıktınız, kabahatli siz oluyorsunuz hayatım! Veya başarısız bir kalp ameliyatı sonrasında, oksijene bağlı yaşamaya mahkum kaldınız, o halinizle çalışıp ödeyeceksiniz adamların size yaptıkları masrafı...
Eskiden böyle değildi elbette.
Merkezlerde yanlış tedavi uyguladığında mağdur ettiğinden tek kuruş alamıyordu.
Ama dediğim gibi baktılar ki iflas edecekler, çareyi devlete başvurup bu şekilde karar aldırmakta buldular.
Böylece 'özel'ler devletimiz tarafından bir kez daha kollanmış ve koruma altına alınmış oldu. Alınsın ama şu da göze alınsın; Malum, 'doktor hatası olmadığı halde, hastane basıp doktor döven bir hasta yakını profiline sahibiz!' Buna şimdi bir de 'ücreti sen ödeyeceksin abi' şartı ekleyin ve varın gerisini siz düşünün; güvenlikten itibaren tüm personel sıra dayağına çekiliyor mu çekilmiyor mu? Ne de olsa, hem adamın annesini sakat bıraktın hem de kalkıp üstüne para istedin!
Tavsiyem, hekimlerin ve hastane sahiplerinin bundan böyle kendilerine koruma tutmaları ve zırhlı araçlarla gezmeleri...
Not; Buna karşın adamların haklı oldukları bir taraf var tabii. Doktor mükemmel bir operasyon sonucu mideyi dikiyor, hasta kalkıp kuru fasulye yiyor akşamına... "Yapma hanım beline platin koydum" diyor mesela, kadını ertesi gün cam silerken tespit ediyor mahalleli.
Sonra da 'para mara vermem, doktor hatası!'

Kamu spotu
Ülkeyi karıştıran son dönem gelişmelere bakınca, aleyhte de olsa gösterilen tüm çabaya ve çalışmalara şapka çıkarıyorsunuz. Ama kızgınlığınız galip geliyor ve diyorsunuz ki, "Bu kadar 'emek' ve 'didinmeyle' ülkenizi ABD yapardınız, neden bu Türklükten bu
kadar nefret?"