ARDA USKAN

ARDA USKAN

Tarihi 2 Şubat 2014

Bu rakamlar gerçek değil

Ülkenin içinden geçtiği ekonomikpolitik sıkıntıların yanında 'uyuşturucu' sorunu elbette önemini kaybediyor. Ama madem bu ülkenin geleceğini gençlerimizin eline teslim ettik, o zaman madde kullanımında gelinen son noktayı da fena halde ciddiye almak durumundayız.
Emniyetin açıkladığı 2013 yılına ait uyuşturucu raporunda yer alan rakamlara baktığınızda bu gerçeği çok az görebiliyorsunuz.
Mesela bir yıl içinde 325 kişi uyuşturucudan ölmüş! Ölenlerin yüzde 1.2'si 15 yaş altında, yüzde 8'i 15-19 yaş arasındaymış. Bugüne kadar 187 bin 329 kişi kliniklere başvurmuş ama şu an 678'i yatılı, 4 bin 720 bağımlı tedavi altındaymış.
Sayıların komikliğine bakar mısınız? Çünkü bunlar sadece polise intikal eden rakamlar. Nedeni de malum el altından yürütülen bir 'ticaret' şekli olması. Öte yanda ailelerin yarısı 'çocuğunun madde kullandığını' gerçekten bilmiyor, diğer yarısı da 'Benim evladım yapmaz' diyerek başını kuma gömüyor. İstatistiğin belirttiği rakamlar sadece 'göz önünde' olanlar yani.
İşte o 'göz önünde' olanların başında 'ünlü oyuncularımız' geliyor. Dile kolay sayıları yüzlerle ifade ediliyor artık. Son operasyonda, içlerinde en sevilenlerin de olduğu 53 kişi hakkında 'madde temin etmek ve bulundurmak' suçlarından iddianame hazırlandı ve 5 ile 15 yıl arasında hapis cezası istendi.

ARKADAŞINI SÖYLE, SANA KİM OLDUĞUNU ...

İş, ele güne rezil olmakla bitmiyor... Bu kez aynı kamuoyu, 'ünlülerin çevrelerini, kimlerle görüştüklerini' mercek altına alıyor ve "Acaba onlara da alıştırırlar mı" sorusunu soruyor. Bu da magazin dünyasında yeni ve acımasız repliklere dönüşüyor.
Mesela geçen gün bu suçla yargılanan ünlü bir oyuncumuz (ki ne çok severim kendisini), yeni kız arkadaşıyla görüntülendi. Üç göbektir camiada yer alan ve bu gibi 'işlere bulaşmamış' ünlü bir ailenin kızı. Endişelerini ve telaşlarını tahmin edebilirsiniz. Çünkü akla ilk gelen, "Ya kızımıza da alıştırırsa" oluyor.
Bu şekilde düşünmenin bir nedeni de, gencin eski sevgilisinin de uyuşturucu ile ilgili soruşturma geçirmiş olması. Bu yüzden aileler haklı olarak çocuklarının 'madde kullanan gençlerle birlikteliğini' istemiyorlar.
Peki ne olacak? Madde kullanan insanlar yollarına kendileri gibi olanlarla yürümeye mi mahkum edilecekler? Oysa bu beladan sıyrılmanın tek çaresi, 'temiz arkadaşlarla görüşmek, eskileri terk etmek' değil midir? Burada da vicdan devreye giriyor işte. Bir genci -üstelik de ünlü ve sevilen birini- bataktan kurtarmak adına kendi evladınızı aynı batağa sürükleyip feda edebilir misiniz?
Aslında uzun zamandır bu camiadayım ama ünlülerin toplu halde madde kullanma ihtimallerine her seferinde şaşırıp kalıyorum. Kullanım yaygınlığının ölçüsü olan 'böyle giderse, yakında dizilerde oynatacak isim kalmayacak' saptaması ise inanın içimi acıtıyor.