ARDA USKAN

ARDA USKAN

Tarihi 8 Aralık 2013

Ha koca seçmişin, ha lider!

Önümüzde seçimler var ve her şeyden önemlisi Türkiye, yeni belediye başkanlarını seçecek. Düşününce fark ediyorsunuz ki insanlar eş seçerken hangi vasıfları arıyorsa, liderlerinde de aynılarını görmek istiyor. Bu seçimde kadın aday çok az olduğundan, sorumuzu 'ideal bir kocada, arzu edilen hasletler nelerdir' şeklinde daraltabiliriz.
Ama sanmayın ki şıklar öyle bir kalemde sıralanabilir cinsten; çünkü seçmenin - özellikle kadınların- gönlünde yatan aslan öyle böyle değil.
İşte size, ideal bir koca ve ideal bir liderin o ortak vasıfları;
* Şaşıracaksınız ama adam allameyi cihan olsa, karizmatik değilse her şekilde kaybediyor.
Karizmanın tek yolu da endamlı bir vücut yapısından geçiyor. Ufak tefeklerin şansı yok demiyoruz ama hayli cılız bir ihtimal.
Bakın mesela 'İntikam' dizisine, Nejat İşler gidip yerine Yiğit Özşener geldi, dizi iki seksen yattı. Demek ki boy devede de var deyip sağa sola b.k atılmayacak.
İkinci örneği de Obama... O esmer karizma, sarışın Amerikalı kadınların oylarının tümünü almaya yetiverdi.
Anlayacağınız, koca veya lider dediğin; Kenan İmirzalıoğlu gibi ağırlıklı bir karizmaya sahip olacak öncelikle.
* Sonrasında Müge Anlı kadar güvenilir olacak, Hulusi Kentmen kadar yüreğimizde sıcak duygular uyandıracak, Yılmaz Güney veya Başbakan Tayyip bey kadar alımlı yürüyecek, Türkçeyi Zafer Cilesun kadar iyi konuşacak, ses tonu Rutkay Aziz'i andıracak, Kenan Işık gibi mimikleriyle gönüller fethedecek.
* Arzu edilen bir diğer özellik de, adayların 'babacan tavırı'. Ama yanlış anlamayın, kadın seçmenin babası gibi değil, doğacak çocuklarına babalık edecek bir tip... Yoksa yukarıda uzun uzun anlattığımız karizmayı at çöpe.
* Uzlaşmalı bir kişiliği de olacak koca dediğinin ayrıca. Akrabalarıyla, komşularıyla iyi geçinecek ama kişiliğini ezdirmeden. Küstürmeyeyim diye yalakalık düzeyine indirmeyecek bünyeyi. Öyle efendi görüneceğim hevesiyle her şeye ılımlı yaklaşmak, bildiğiniz pısırıklık. 'Elinde file, filenin içinde bir ekmek iki maydanoz eve gelen koca mı, yoksa fırtına gibi içeri dalan biraz serseri ruhlu erkek mi' derseniz, kadınlar tercihini daima ikinciden yana kullanır emin olun.
* Aile bütünlüğünü yüreğinde hisseden, gerek yuvasını, gerek mahallesini kollayan, koruyan ve yüklendiği görevi idrak eden, önemseyen yönetici vasıfları da olmalı koca dediğinin. Bana dokunmayan yılan bin yaşasın duygusunda olan adam gün gelir sana da sahip çıkmaz.
* Şimdi gelelim adamın ev haline. Ne 'vurdum mu deviririm' ne de 'paspasın olayım hayatım!' Erkek bunların aralarında bir yerde durmalı. Kişiliği yüceltmenin yolunun iddiacılıktan, sertlikten, önü alınamayan öfkeden geçmediğini; böyle durumlarda hoşgörülü, itidalli ve izanlı olmanın nasıl büyük bir fazilet içerdiğini de idrak etmeli. Karısına ayaklarını yıkatabilir ama aynı zamanda oğlunu sırtına alıp at da olması şartıyla.
* Lider veya kocanın giydiği çıkardığı çok önemlidir. Pijamalı koca ve sürekli takım elbiseli lider fena bir şeydir. O zaman gitsin defterdara memur olsun.
Seçilmiş erkek icabında bir gözlük, bir şapka, eşofman ve loafer'ı bile kendine yakıştırabilendir.
* İşin daha intim noktaları var elbette ama kıyasın bir ucu lidere dayandığı için, misal 'teri bile güzel kokmalıdır' ayrıntısına girmeyeceğim. Bunun yerine her daim muhteşem kokmalıdır deyip anlayanlara pas atacağım.
Sonuçta; 'Ne kocalar eskittin be Vasfiye' misali malumunuz bu ülke aradaki çöpçatanlar sayesinde ne başkanlar gördü? Ne 'görücü usulü izdivaçlar' yaptı bu yüzden... Oysa gönüllerde yatan, şöyle güzel bir aşk evliliği. Yani sen sen olacaksın -koca veya lider fark etmez- her daim bilip tanıdığın adama varacaksın! Hele de bir yaştan sonra denenmemişi denemek, gözünde bir morlukla el kapısına muhtaç olmak demektir ki, sana da yazık be Vasfiye'm.