ARDA USKAN

ARDA USKAN

Tarihi 11 Ekim 2010

Ölüm ve yaşam 'onların' elinde...

Engin Düzcük ve Dursun Kartal o korkunç karanlıkta, sessizce bekliyorlar.
Kendilerinden yüz binlerce kilometre uzaklıkta, dünyanın bir ucundaki Şili'de, insan aklı ve zekasının gösterdiği gerçek mucizeden haberleri de yok doğal olarak...
***

Şili'de 33 madencinin göçük altında kaybolup 700 metre yerin altına gömülmelerin üzerinden iki ayı aşkın bir süre geçti. Bu iki ay içinde ocak başında neler yaşandı dersiniz? A planı, B planı hazırlandı.
A planı tutmadı, T-130 adlı delme makinesi ile B planına geçildi. Yerin altındaki madencilerle devamlı bir irtibat kuruldu... Aşağıdan gelen video görüntüleri dünya basınına dağıtıldı.
Bir haftada açılan ilk delik, 70 metre derinliğe ulaşırken daha aşılması gereken 630 metre daha vardı. Ama madenciler ilk kez aileleriyle bir kapalı devre televizyon sistemiyle anında birbirlerini görerek, sohbet etme imkanı buldu. Madencilik Bakanı Golborne, en iyimser tahminle Kasım ayı başında ya da aralık ayında onları yeryüzüne çıkarmayı umduklarını söyledi.
***

Bizim Engin Düzcük ve Dursun Kartal ise aynı derinlikte, toprağın 700 metre altında beklemekteler. 28 arkadaşlarıyla birlikte Zonguldak'ta göçen madene diri diri gömüldükleri tarih ise; 17 Mayıs. Yani beş ay önce... Arkadaşları havasızlıktan feci şekilde can vermesi bir hafta on günü bulmuştu.
***

Peki geriye kalan beş ayda ne oldu? Zonguldak'taki 28 ceset bir ay süren 'başarılı' bir operasyonla 'sağ salim' yeryüzüne çıkarılabilmişti. Sadece Engin ve Dursun, daha aşağıda bir bölümdeydiler. Onların da çıkarılması ve kuyunun onarılabilmesi için Türkiye Taşkömürü Kurumu, anlaşma yaptığı Çinli mühendisleri bekledi.
Ancak CITIC International Corperation firmasının mühendisleri, işi üstlenmekten vazgeçip ülkelerine döndüler.
Gerekçe de firmada deneyimli eleman bulunmadığı, kuyunun onarımının uzmanlık isteyen bir iş olmasıydı.
***

Ve Şili 2 gün önce... 9 Ekim Cumartesi... 700 metreyi kazan T-130 adlı delme makinesi ile hala hayatta olan 33 madenciye ulaştı. Aralarında sadece 100-200 metre mesafe kalmıştı. Ama bunun da emniyetle aşılması için yine A ve B planını devreye sokuldu. Üç gün ya da bir hafta içinde madencilerini canlı olarak dışarı çıkarabilecekler!
Madendeki olası yeni bir çökmeye karşı
Deniz Kuvvetleri'nde özel olarak yapılan iki kapsül, hazırlanacak çelik bir silindir içinde madencilere yollanacak ve sıfır can kaybı ile 65 günlük macera mutlu sona ulaşacak.
***

Bizimkilere geri dönersek... İki ay önce Çinliler, biz bu işi yapamayız diye çekip gitmişlerdi ya...
Bunun üzerine Taşkömürü Kurumu yönetimi de kuyunun onarım işi için, uluslararası ihaleye çıkmaya karar vererek hazırlıklarına başladı! Yetkililer, Çinli firmanın boşu boşuna 2 ay kendilerini oyaladığını ileri sürdü. Yeni bir ihale hazırlıklarının yapılıp tekliflerin alınacağını belirttiler ve "Kuyu işler hale gelmeden cenazelerini çıkartmak mümkün değil" dediler.
***

Yazımızın başında adlarının andığımız Engin Düzcük ve Dursun Kartal'ın doğal olarak bütün bu gelişmelerden haberi yok. Çünkü her ikisi de beş aydır bir ceset olarak Zonguldak madenlerinden birinin derinliklerinde yatıyorlar. İhaleyi alacak firmanın, kuyunun onarmasını bekleyecekler, toprağa karışmış bedenlerinin gün ışığına çıkması için... Türkiye'de 'hayırlısıyla ölmek' bile şans işi... Bu yüzden için daha çok beklersiniz sevgili kardeşlerim.


"Çoğu insan, berbat ve kötü bir yönetimi kader sanır!" Frank 'Kın' HURBARD