ALİ ŞERBETÇİ

ALİ ŞERBETÇİ

Tarihi 9 Şubat 2016

Sigortasız çalışılan günlerin tazminatı

İşyerinde çalışmaya başladığım halde sigortamı hemen göstermediler ve epey bir süre sigortasız çalıştım. Ayrılsam o sigortasız geçen günlerin tazminatını da alabilir miyim? 5...177148 Nolu SMS
Öncelikle belirtmeliyim ki işyerinde halen çalışırken tazminat almanız mümkün değildir. İş sözleşmenizin kıdem tazminatını almanızı gerektirecek sebeplerden biri ile sona ermesi halinde kıdem tazminatına hak kazanabilirsiniz. Tazminatınızın hesabında ilk işe giriş tarihiniz esas alınır. Bakıldığında 9 ay sonradan yapılan giriş geçerlidir. Ancak İş Mahkemesi'ne hizmet tespit davası açıp kazanmanız durumunda işe girişiniz geriye çekilecek ve hem sigortasız çalışmış olduğunuz sürenin sigorta sürelerini hem de tazminat süresini kazanmış olursunuz. Aksi durumda yani dava açmadan sigortasız geçen sürelerin tazminatını alamazsınız.

Maaşımız ödeniyor ancak kesintiler oluyor. Bu kesintilerin nerelere gittiğini söylemiyorlar. Ne aldığımız belli, ne verilen belli. Maaş bordrolarımızı da vermiyorlar. Kanunlara göre maaş bordrolarımızı vermeleri gerekmez mi?
İşveren işyerinde ve ya bankaya yaptığı ödemelerde işçiye ücret hesabını gösterir imzalı veya işyerinin özel işaretini taşıyan bir pusula vermek zorundadır. Bu pusulada ödemenin günü ve ilişkin olduğu dönem ile fazla çalışma, hafta tatili, bayram ve genel tatil ücretleri gibi asıl ücrete yapılan her çeşit eklemeler tutarının ve vergi, sigorta primi, avans mahsubu, nafaka ve icra gibi her çeşit kesintilerin ayrı ayrı gösterilmesi gerekir. Bu işlemler damga vergisi ve her çeşit resim ve harçtan muaftır.

NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?

20.08.1975 doğumluyum, askerliğimi 18 ay yaptım. Sigorta başlangıcım 01.06.1997, 5400 gün primim var. Ne zaman emekli olabilirim? Ayrıca askerlik ödemesi yapmama gerek var mı? 5...606854 Nolu SMS
İşe başlangıcınıza göre 25 yıl, 57 yaş ve 5900 prim gün şartlarına tabisiniz. Askerlik yaptığınız tarih işe girişten önce ise sadece 15 günlük askerlik borçlanıp 25 yıl, 56 yaş ve 5825 prim gün şartlarına tabi olarak hem 75 günlük prim indirimine hem de tam bir yaş indirimine tabi olabilirsiniz. Bu durumda prim gün sayısını tamamlayarak 20.08.2031 tarihinde emekli olabilirsiniz. Askerliği borçlanmazsanız 20.08.2032 tarihinde emekli olursunuz.