ALİ ŞERBETÇİ

ALİ ŞERBETÇİ

Tarihi 3 Mart 2015

Emekli olan kız çocuğu ana-babadan aylık alamıyor

Eşi ölmüş dul bir bayanım. SSK'dan hem kendi adıma emekliyim hem de ölen eşimden aylık alıyorum. Vefat eden babam da SSK emeklisi idi. Eşim öldüğünden ve evli olmadığımdan dolayı babamdan ayrıca SSK maaşı bağlanabilir mi? Ölen babamın emekli maaşını alabilir miyim? 5...184588 Nolu SMS
Kız evlatlarının anne veya babadan yetim maaşı alabilmeleri için bazı şartlar vardır. Bunlar, evli olmamak, kendi adına sigortalı çalışıyor olmamak ve yine kendi çalışmalarından dolayı emekli aylığı almıyor olmak. Bakıldığında her ne kadar eşinizin ölümünden dolayı evli olmasanız da kendi çalışmalarınızdan dolayı emekli olduğunuzu belirtmişsiniz.
Kendi emekliliğinizden ötürü babanızdan ya da annenizden ölüm aylığı alamazsınız. Ölmüş olan eşinizden dolayı maaş bağlanmış. Kendi emekliliğiniz, eşinizden aldığınız ölüm aylığına engel değil.

Gece 23/07 vardiyasında kanunen engelli işçi çalıştırılması uygun mu, yasak mı? Bu engelli işçi, kalp ameliyatı olmuş biri. Bu işçinin sürekli gündüz vardiyasında çalışması gerekmez mi? Ne yapmalıyız? Kimler gece vardiyasında çalıştırılamaz? C.K.
İşçilerin gece çalışmaları 7.5 saati geçemez. Gece çalıştırılacak işçilerin sağlık durumlarının gece çalışmasına uygun olduğu, işe başlamadan önce alınacak sağlık raporu ile belgelenir. Gece çalıştırılan işçiler en geç 2 yılda bir defa işveren tarafından periyodik sağlık kontrolünden geçirilir. İşçilerinin sağlık kontrollerinin masrafları işveren tarafından karşılanır.
Gece çalışması nedeniyle sağlığının bozulduğunu raporla belgeleyen işçiye, işveren mümkünse gündüz postasında durumuna uygun bir iş verir. İşveren gece postalarında çalıştırılacak işçilerin listelerini ve bu işçiler için işe başlamadan önce alınan ve periyodik sağlık raporlarının bir nüshasını ilgili bölge müdürlüğüne vermekle yükümlüdür. Bunun dışında engellilerin gece çalıştırılamamalarına ilişkin bir düzenleme İş Kanunu'nda yer
almamaktadır.

NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?
2012 SSK girişim. 1974 doğumlu bayanım.Emekli olma şansım var mı? 5...368626 Nolu SMS
5000 gün ve 61 yaşa tabisiniz. İki şart da oluşunca emekli olabilirsiniz. 2012 yılından sonraki doğumlar için 3 çocuğa kadar borçlanıp prim gün sayınızı artırabilirsiniz.

03.05.1974 doğum tarihim. SSK girişim 01.05.1996. Toplam 5092 gün primim var. Askerliğimi 1994 yılında 18 ay olarak yaptım. Askerlik borçlanması yaparsam ne zaman emekli olurum? 5...554876 Nolu SMS
SSK girişinize göre, 25 yıl, 56 yaş ve 5825 prim gün şartlarına tabisiniz. 6 aylık askerlik borçlanması yaparak 25 yıl, 55 yaş, 5750 prim gün şartlarına tabi olabilirsiniz.
Buna göre de 478 gün daha prim ödeyerek 55 yaşınızın dolacağı 04.05.2029 tarihinde emekli olabilirsiniz.