ALİ ŞERBETÇİ

ALİ ŞERBETÇİ

Tarihi 3 Şubat 2015

İşçinin mazeret izin hakkı var

Bir firmada çalışan bir bayanım. Çocuğum rahatsızlandı, doktora götürebilmek için izin istedim vermediler. Çocuğumu doktora götürebilmem için işveren izin vermek zorunda değil mi? 5...152153 Nolu SMS
Kanuna göre; işçilerin evlenmelerinde 3 güne kadar, ana veya babalarının, eşlerinin, kardeş ya da çocuklarının ölümünde yine 3 güne kadar izin verilmesi gerekir. Bu süreler yıllık izinden düşülemez. İş Kanunu'nda sayılmayan, işçinin çocuklarının, kardeşlerinin veya diğer bir yakın akrabasının evlenmesi, (amcadayı- hala-teyze gibi), anne-baba, eş veya çocuk gibi yakın akrabalarının hastalanması veya diğer bir yakın akrabasının ölümü, işçinin eşinin doğum yapması gibi hallerde işçiye mazeret izni verileceği yönünde bir düzenleme yapılmamıştır. Ancak kanunda sayılmamakla birlikte gerek bireysel iş sözleşmelerinde ve gerekse de toplu iş sözleşmelerinde bu yönde hükümlere yer verilerek işçilerin bu sosyal haklardan yararlanması sağlanabilir.
Kanunda, sadece mazeret izinleri, yıllık ücretli izin hesabında çalışılmış gibi sayılan süreler içinde belirtilmiş, ancak bu sürelere ait ücretin işçiye ödenip ödenmeyeceği yönünde bir düzenleme yapılmamıştır. Mazeret izinlerinde işverenlerin, sigortalının ücretini ödemesi gerekmiyor. Bu açıklamaların ardından sorunuza dönecek olursak, işçinin çocuğunun hastalanması halinde doktora götürmek için mazeret izin hakkı bulunmamaktadır. Diğer yandan ayda bir defa 1 gün mazeret izin uygulaması da İş Kanunu'nda yoktur. Bu tür durumlar işverenin insiyatifi ile kullanılmakta.

NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?
1968 doğumluyum. SSK işe giriş tarihim 05.11.1991, askerliğimi sigorta başlangıcımdan önce 18 ay yaptım. Ne zaman emekli olurum?
5...650357
25 yıl, 53 yaş ve 5600 prim gün şartlarına tabisiniz. 5.5 aylık askerlik borçlanıp 52 yaş ve 5525 prim gün şartlarına tabi olabilirsiniz. 25 yıl şartı 2016 yılında dolacak. Ancak 52 yaşınız 2020 yılında dolacağından emekli olacağınız tarih doğum tarihinizin gün ve ayına göre 2020 yılı olacaktır.
Emekliliğinize iki yıldan az süre kalınca günlerinizi birleştirebilirsiniz.